Almakocsonya
tormás csirkecombbal
Az almát meghámozzuk, és apró kockákra összevágjuk. A zselatint 3 dl húslevesben
feloldjuk, vigyázva, hogy ne forrjon fel. Amikor majdnem kihűlt, beletesszük
az almakockákat. Különösebb fűszerezést nem igényel, mert a húsleves önmagában
is elég ízletes. A kocsonyát fóliával kibélelt formába öntjük, és a hűtőbe
tesszük dermedni.
A csirkecombokat besózzuk, és vastagon bekenjük a reszelt tormával. Tepsibe
tesszük, meglocsoljuk olajjal, pici vizet öntünk alá és kb. 40 perc alatt
megsütjük.
A forró csirkecombokat a hideg almakocsonya szeletekkel körítve kínáljuk.
|
|
Karamell-charlotte
gyümölcsökkel
10 dkg cukrot egy serpenyõben aranybarnára karamellizálunk. Felöntjük
1,5 dl vízzel, és sziruppá főzzük. A tojássárgáját összekeverjük 4 evőkanál
tejjel. A maradék tejet felforraljuk a maradék cukorral és a vaníliás
cukorral. A szirupba öntjük, belekeverjük a tojássárgájával összekevert
tejet is, és azonnal levesszük a tűzről. A zselatint hideg vízbe áztatjuk,
jól kinyomjuk, és feloldjuk a forró masszában.
Az ananászt és a meghámozott kivit kis kockákra vágjuk, a szőlőszemeket
félbevágjuk és kimagozzuk.
|
Halászlé
gombóccal
A megtisztított halakat megnyúzom, mert különben a bőrük rátekeredik a
húsdarálóra. A halhúst kétszer átdarálom. A halhús darálékhoz keverem
az összevágott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a felvert
tojásokat, és a halhús harmadával megegyező mennyiségű zsemlemorzsát.
Sóval, őrölt borssal, pirospaprikával ízesítem. A masszát jól összegyúrom,
majd kendővel letakarva félórát állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Közben a fejekből és az uszonyokból felteszem főni az alaplevet. Beleteszem
a krumplit hosszúkásra vágva, a csöves paprikákat, a vöröshagymát, egy
kávéskanál sót, és egy késhegynyi borsot. Amikor a krumpli megfőtt, átpasszírozom
a fövő lébe, amelyhez hozzáöntöm a zsírt és a paradicsomlét. Amikor az
ízek jól összeforrtak, evőkanállal a levesbe szaggatom a fűszeres halkeveréket,
s a gombócokat kifőzöm.
|
|
Karácsonyi
kalács
A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk
a vajjal, picit megsózzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt – ha szükséges,
még egy kevés langyos tejet öntünk hozzá -, és az egészet sima tésztává
kidolgozzuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük.
A túrótöltelékhez a vajat, a porcukorral és a tojássárgájával habosra
keverjük, majd hozzáadjuk a pudingport, az áttört túrót a mazsolát és
a citromhéjat.
A máktöltelékhez a tejet felforraljuk a mézzel meg a cukorral, belekeverjük
a mákot. Azonnal lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a szilvalekvárt.
Fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
A marcipántöltelékhez a marcipánt a vajjal, a darált mandulával, a tojással,
a tojássárgájával, a citrom levével és a reszelt héjával habosra keverjük.
|
Karácsony
esti kacsagalantin
A kacsamelleket lefektetjük a vágódeszkára, és éles késsel a lapjára vízszintesen
kétszer kinyitjuk, azaz előbb bevágjuk a bőre alatt, s azután még egyszer
– így két szép, nagy szelet húst kapunk. Megsózzuk, és megszórjuk a zselatin
felével.
A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk, és a tejszínt, a konyakot meg
a tojást hozzáadva a botmixerrel pépesre keverjük. Beletesszük az apróra
összevágott savanyú káposztát és a maradék zselatint. A kakukkfüvet lehúzzuk
a száráról, az aszalt barackot kisebb darabokra vagdossuk, s ezeket is
hozzáadjuk. Végül sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük, s az egészet
jól összekeverjük.
A tölteléket elosztjuk a két kacsamellen, szépen rásimítjuk, és dupla
alufóliába szorosan beletekerjük. Középmeleg sütőben – időnként megforgatva
-, vízgőzben kb. 60 percig sütjük. Csak másnap, hidegen szeleteljük fel.
|
|
Sütőtökös-magos
pogácsa
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadunk 1 tojást, a sót, a zúzott
fokhagymát, valamint az élesztőt, amit előzőleg 1 dl langyos tejben felfuttattunk.
A meghámozott sütőtököt kockákra vágjuk, megfőzzük, áttörjük, és a pépet
a tésztához adjuk. Beleszórunk 5 dkg apróra vágott tökmagot, majd az egészet
összegyúrjuk. Ha szükséges, egy kevés langyos tejet öntünk még hozzá.
A tésztát megdagasztjuk, majd letakarva egy órán keresztül pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, és megkenjük
felvert tojással. A pogácsákat megszórjuk reszelt sajttal és tökmaggal,
majd forró sütőben megsütjük.
|
Kapros
káposztán párolt tükörponty
A hagymát megtisztítjuk, és félfőre vágjuk. A szalonnát csíkokra szeleteljük,
egy nagyobb serpenyőben kisütjük a zsírját, azután megpirítjuk rajta a
hagymát. Rátesszük a vékony csíkokra vágott káposztát, megsózzuk, és ráöntjük
a fehérbort. Bő 15 percig csendesen pároljuk, majd hozzáadjuk a finomra
vágott kaprot. Ezzel már éppen csak összeforraljuk, utána az egészet átszedjük
egy tűzálló tálba.
A halat megtisztítjuk a bőrtől, beirdaljuk, megsózzuk, és elrendezzük
a káposztán. 180 fokos sütőben fedő alatt kb. 20 percig sütjük.
|
|
|
Hagymás-sajtos
túrótorta
A tojássárgáját elkeverem egy csipetnyi sóval, a sütőporral és a liszttel,
majd óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét. Kivajazott, lisztezett
24 cm-es tortaformában vékony piskótát sütök.
A vöröshagymát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. Az olajon, fedő alatt
üvegesre párolom, és kihűtöm. A tehéntúrót áttöröm, és simára keverve
a kefirrel valamint a krémsajttal, sóval, borssal megfűszerezem. Ezután
a párolt hagymát is hozzáadom. A tejszínből kemény habot verek, amit óvatosan
beleforgatok a túrós keverékbe. A piskótalapot beteszem egy kapcsos tortaformába.
A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra
nem oldódik. Kevergetve langyosra hűtöm, és beleforgatom a krémbe.
A krémet ezután betöltöm a tortaformába, a tetejét simára egyengetem,
és a hűtőszekrényben szilárdulásig hűtöm. Tálalás előtt a tortalappal
együtt tálra csúsztatom (a meglazított tortaforma oldalát körbevágom,
így könnyen kijön belőle), majd a tetejét reszelt sajttal, és zöldhagymafejekkel
feldíszítem.
|
Fahéjas-mézes
teaszelet
5 dkg diót késsel durvára vágunk, a mazsolát rumba áztatjuk. A tojások
fehérjéből 3 evőkanál cukorral kemény habot verünk, a tojássárgáját a
maradék cukorral és a mézzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a
reszelt citromhéjat meg a szódabikarbónát, majd óvatosan belekeverjük
a tojáshabot. Végül összedolgozzuk a liszttel, a dióval és a mazsolával.
Egy őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát.
Közepesen meleg sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor
a tészta már nem ragad a beleszúrt hústűre. Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládéval,
és pörkölt diógerezdekkel díszítjük.
|
|
Borókás
marhalapocka házi krokettel
A húst besózzuk, majd egy lábasban - kevés felforrósított olajon - minden
oldalán elősütjük, azután kiszedjük. A visszamaradt olajon megpirítjuk
a megtisztított és nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, sárgarépát és
zellert. Hozzáadjuk a borókát, és visszatesszük az edénybe húst. Mustárral
ízesítjük, majd aláöntjük a bort, és lassú tűzön puhára pároljuk. A húst
kivesszük az edényből, félretesszük, és melegen tartjuk.
A tejszínt összekeverjük egy kiskanál liszttel, besűrítjük vele a mártást,
azután botmixerrel simára keverjük. (A borókabogyót előtte kiszedjük,
de ha 1-2 szem benne marad, jót tesz a mártás ízének.)
A körethez a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és bő, sós vízben
puhára főzzük. Még forrón áttörjük, majd amikor már csak langyos, belekeverjük
a maradék lisztet és a tojást. Megsózzuk, borsozzuk – ha szeretjük, egy
csipet szerecsendiót is tehetünk bele -, és jól összedolgozzuk. A tenyerünkben
grízgaluska nagyságú kroketteket formázunk, és bő, közepesen forró olajban
kisütjük.
|
Bazsa bácsi
libája
A megtisztított libamellet kiterítjük, a széleit, és a feleslegesnek
ítélt kis húsdarabokat levágjuk róla, majd ezeket megdaráljuk. A húst
bőrével lefelé lefektetjük, azután középről kifelé haladva, jobbról és
balról is, vízszintesen vágva kinyitjuk. Húsverő kalapáccsal kiveregetjük,
és megsózzuk.
A darált libahúst sóval, őrölt köménnyel, őrölt borssal, pirospaprikával
és apróra vágott fokhagymával fűszerezzük, és a hús két oldalára egyenletesen
rásimítjuk. Kétfelől behajtjuk, felgöngyöljük, majd a tekercset vékony
cukorspárgával megkötözzük. Egy lábasban kevés forró olajon hirtelen elősütjük,
hogy egy kis pörzsréteget kapjon, majd áttesszük egy tepsibe. Mellérakjuk
a paprikát meg a paradicsomot, vizet öntünk alá, majd letakarva kb. 1,5
órát sütjük.
Abban az olajban, amiben a húst elősütöttük, rózsaszínűre pirítjuk a tarhonyát.
Felengedjük két és félszeres vízzel, és sóval, meg kevés pirospaprikával
ízesítve puhára főzzük.
|
|
Pörköltös csiga
A cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk
a liszttel, a tojással, az olajjal meg egy csipet sóval, és alaposan megdagasztjuk.
A tetejét meghintjük liszttel, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a pörköltöt: az olajon megdinszteljük a
finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst,
azután együtt pirítjuk tovább. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, megszórjuk
fűszerpaprikával, és beletesszük az apróra vágott fokhagymát is. Kevés
vizet öntünk alá, és a húst – időnként megkeverve – puhára pároljuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Megkenjük a langyosra hűtött pörkölttel (a szaftjából egy kicsit félreteszünk),
majd a tésztát felgöngyöljük, és ujjnyi vastag karikákra szeleteljük.
A csigákat kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk, és újra megkelesztjük. Meglocsoljuk
a pörkölt levével, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
|
Mogyorós
palacsinta- torony
A tojások sárgáját a tejjel, a sóval, a liszttel és a vanília kikapart
belsejével simára keverjük. A tésztát kb. 15 percig állni hagyjuk, majd
beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából a felhevített
vajon kis kerek, vastag palacsintákat sütünk.
A körtéket meghámozzuk, felszeleteljük, cukorral, szegfűszeggel és citromhéjjal
ízesített vízben puhára főzzük, azután pürévé törjük. A mogyorót egy tepsibe
terítve a sütőben egy kicsit megpörköljük, durvára összevágjuk. A palacsintákat
megkenjük a körtekrémmel, megszórjuk a mogyoróval, és egymásra rakosgatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
|
|
Házi szilvás
lepény
A sütőt bemelegítjük 180 fokra. A szilvát kimagvaljuk, meglocsoljuk rummal,
rászórjuk a porcukrot és állni hagyjuk. A lisztet, a túrót, a tojások
sárgáját, a porcukrot, a sütőport és a vaníliacukrot simára keverjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a tésztához keverjük.
A tészta felét jól kivajazott tűzálló tálba tesszük, meghintjük a szilva
kétharmad részével, rásimítjuk a tészta másik felét, és a tetejére rakjuk
a többi szilvát. Megszórjuk zsemlemorzsával, és margarindarabkákat rakunk
rá. Előmelegített sütőben 35-40 percig szép pirosra sütjük. Melegen és
hidegen is tálalható.
|
Áfonyás máktorta
A tojássárgákat 3 evőkanál hideg vízzel és a cukorral alaposan kikeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összedolgozzuk a sárgájával,
majd beleforgatjuk a darált mákkal és a sütőporral elkevert lisztet. A
masszát kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntjük, és közepes
hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva kihűtjük,
utána két lapra vágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd összekeverjük az áfonyalekvárral
és a megmosott, lecsepegtetett áfonyával. A tortalapokat megtöltjük az
áfonyás tejszínnel, úgy, hogy jusson a tetejére és az oldalára is. Áfonyaszemekkel
és mandulával díszítjük, tálalásig hűtőbe tesszük.
TRÜKK
Ha nem találjuk elég édesnek a krémet, adjunk hozzá 1-2 evőkanál porcukrot.
Egy kiskanálnyi rummal vagy likőrrel is megbolondíthatjuk az ízét.
|
|
Aszalt
paradicsomos tésztasaláta
A tésztát sós vízben harapás keményre - al’dente - kifőzzük, leszűrjük
és lehűtjük. A sárgarépát megtisztítjuk, és a zöldpaprikával meg a póréhagymával
együtt vékony csíkokra, julienne-re vágjuk. Az aszalt paradicsomot leszűrjük,
és ugyancsak felcsíkozzuk.
A tésztát lazán összekeverjük a zöldségekkel meg a paradicsom olajos levével.
Sóval, balzsamecettel és pár csepp mézzel ízesítjük. Tálalás előtt 1-2
órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A tésztasaláta önmagában
is remek fogás, de kínálhatjuk sültek mellé, köretnek is.
|
Almás-májas
szalonnával töltött karaj
A karajszeleteket kiklopfoljuk és megsózzuk. A szalonnát kockákra vágjuk,
megpirítjuk, kisütjük a zsírját, majd rádobjuk a megmosott, kockákra vágott
csirkemájat, és a meghámozott, ugyancsak kockákra vágott almát. A tölteléket
ízlés szerint megsózzuk, azután a karajszeletekre halmozzuk. A húst félbehajtjuk,
és hústűvel megtűzzük.
A vajat egy lábasban felmelegítjük, beletesszük a meghámozott, lereszelt
sütőtököt, és egy kicsit megpirítjuk. Felengedjük a fehérborral meg a
tejszínnel, és beletesszük a hústekercseket. Fedő alatt 30-40 perc alatt
megpároljuk, közben egyszer megforgatjuk. Tálalás előtt a hústekercseket
ferdén kettévágjuk - hogy megmutassuk az ínycsiklandó tölteléket -, és
a sütőtökös mártással együtt kínáljuk.
|
|
Zserbó szilvalekvárral
és mákkal töltve
Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt,
a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk,
három egyenlő részre osztjuk, majd legalább 2 órán keresztül a hűtőszekrényben
pihentetjük.
A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy
ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat. A három
részre osztott tésztát kb. 25 x 35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk.
Az első lapot a tepsibe helyezzük, úgy, hogy ne érjen a széléig, mert
a kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik. Bekenjük szilvalekvárral,
és rátesszük a mákos töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot,
ezt is megkenjük lekvárral és mákkal, végül a harmadik lappal beborítjuk.
Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét villával megszurkáljuk
és, közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig
annyit, amennyit elfogyasztunk. Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem
esszük meg.
|
Tárkonyos
boszorkánysült
A pulykacombot kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, kisujjnyi csíkokra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és borácsban vagy nagyobb lábasban
megforrósított olajban megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, közepesen erős
tűzön kevergetve fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a babérlevelet
beledobjuk. Egy dl vizet öntünk rá, gyenge tűzön kb. 1 óra alatt vajpuhára
főzzük.
Ezalatt a gombát megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, az uborkát vékony csíkokra
vágjuk. A húshoz keverjük és fedő nélkül 5 percig pároljuk. Közben a lisztet
tejföllel, tejszínnel meg 2 dl vízzel simára keverjük, és ráöntjük a húsra.
Az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, pár csepp citromot is tehetünk
bele. Végül apróra vágott tárkonnyal fűszerezzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
|
|
Tarcali raguleves
A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk
pirospaprikával, sóval és cayenne-borssal. Rátesszük a csíkokra vágott
pulykahúst, és belekarikázunk egy szál füstölt kolbászt. Felöntjük 3-4
dl vízzel, majd egy kis ideig pároljuk. Ezután gulyáskrémet nyomunk rá
ízlés szerint, majd hozzáadjuk a felszeletelt champion gombát és a megtisztított
csiperkét. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beledobunk egy erőleves kockát,
és időnként megkeverve, 45-50 percig főzzük. Ezután sóval, őrölt borssal
ízesítjük, és megszórjuk bőven tárkonnyal. Hozzáadjuk a borsót, a felkarikázott
sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, a kockákra vágott karalábét és a
csokorba kötött zöldfűszereket. Felöntjük vízzel, és lefedve, bő félóra
alatt összefőzzük.
Ekkor a tejfölt elkeverjük a liszttel meg a mustárral, hozzáöntjük a tejszínt,
jól elkeverve ráöntjük a levesre, és kavargatva további 5 percig főzzük.
|
Tóthék Rákóczi
túrósa
A sütőport beleszórjuk a megszitált lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a cukrot,
a tojássárgáját, a tejfölt, a citromhéjat, majd az egészet összegyúrjuk.
Fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral meg a vaníliás cukorral,
azután jól összedolgozzuk az áttört túróval. A pihentetett tésztát lisztezett
deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, beletesszük egy sütőpapírral
bélelt tepsibe, megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon rózsaszínűre
sütjük. Ezután rászórjuk a zsemlemorzsát, megkenjük a túrós töltelékkel,
majd visszatéve sütőbe, készre sütjük.
A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és rásimítjuk a
kész süteményre. A langyos sütőbe épp csak addig tesszük vissza a tepsit,
hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére.
|
|
Csekei töltött
csirke
A csirkét kívül-belül alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Sóval és
borssal ízesítjük. A kenyeret kockákra vágjuk. A paprikát megmossuk, szintén
felkockázzuk. A zellert meghámozzuk és vékony csíkokra szeleteljük. A
rozmaringot és a petrezselymet megmossuk, és száruk nélkül felaprítjuk.
A kenyérkockákat forró olajban kissé megpirítjuk, kivesszük. A zöldséget
megpároljuk a visszamaradt olajban, majd hozzáadjuk a kukoricát és a húslevest.
Fedő nélkül közepes lángon 5 percig pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük,
hozzáadjuk a kenyeret meg a zöldfűszereket. A sütőt 200 fokra bemelegítjük.
A kissé kihűlt zöldségkeveréket a csirke hasába, és a fellazított bőre
alá töltjük, majd a nyílást fogvájóval összetűzzük. Megkenjük a csirkét
olvasztott vajjal. Mellerészével felfelé tepsibe tesszük, és a sütőben
(gáz 3-4 fokozat) kb. 40 percig sütjük. Megfordítjuk, és további 40 percig
sütjük. Közben többször meglocsoljuk a levével. Köretnek rizst vagy burgonyapürét
kínálunk.
|
Csirkepaprikás
vadasan
A fiatal csirkét alapos mosás után darabokra vágom, utána jól lecsurgatom.
A felhevített zsíron zsemleszínűre pirítom az apróra vágott vöröshagymát,
majd elkeverem benne a pirospaprikát, és felöntöm fél deci húslevessel.
Lassú forralás után belerakom az összevágott csirkét, sóval és babérlevéllel
ízesítem. A húsokat időnként forgatva, kissé megpirítom, majd lefedem,
hadd főjön.
Közben megpucolok két nagyobb sárgarépát, egy kisebb fehérrépát, egy tyúktojásnyi
zellert és ugyanannyi zsenge karalábét. A zöldségeket nagylyukú reszelőn
apróra reszelem.
Egy másik lábasban az olajon aranybarnára pirítom a cukrot – karamellt
készítek. Erre ráteszem a lereszelt zöldségeket, és felengedem 2 dl húslevessel.
Lassú tűzön párolom. Negyedóra után ráöntöm a már majdnem megfőtt csirkepaprikásra,
és most már együtt, az egészet készre főzöm. A végén elhabarom benne a
tejfölt. Galuskát, csőtésztát vagy burgonyagombócot kínálok hozzá.
|
|
|
Palóc gulyás Sziporka
módra
A zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott
fokhagymát, majd félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.
Beletesszük a kisebb kockákra vágott húst meg a zöldpaprikát, s nagyobb
lángon, folyamatosan keverve pörköljük a húst. Hozzáöntünk 1 dl vizet,
beletesszük a hámozott paradicsomot, sóval, őrölt borssal, köménnyel és
egy csipet babérlevéllel fűszerezzük, majd lassú tűzön főzzük.
Közben a babot centis darabokra vágjuk, és egy mokkáskanál ételízesítővel
elkezdjük párolni. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és kevés
sós vízben félpuhára főzzük. A laskatésztát ez pici olajon enyhén megpirítjuk,
majd forrásban lévő vízben majdnem készre főzzük. Amikor a húsba már majdnem
belefut a villa, akkor a levével együtt hozzáöntjük a burgonyát, a zöldbabot
és a leszűrt tésztát. Szükség szerint utánaízesítjük, és addig főzzük,
amíg valamennyi hozzávaló megpuhul.
Szitán beleszűrjük a tejföllel összekevert joghurtot, és elkeverjük a
levessel. Hagyjuk, hogy egyet forrjon, és elzárjuk alatta a gázt. A kaprot
meg a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, ezzel szórjuk meg a levest.
Tálalás előtt egy kevés tárkonyecettel ízesítjük.
|
Töltött
tyúkhúsleves zsályával
A töltelékhez két zsömlét tejbe áztatunk, a tyúk máját elkaparjuk. A zsömléből
kinyomkodjuk a tejet, azután a májjal, a tojásokkal meg az aprított petrezselyem
zöldjével összekeverjük. Morzsolt majoránnával, zsályával, őrölt borssal
és sóval fűszerezzük, s ezt a tyúk bőre alá töltjük. A nyílásokat bevarrjuk.
Így tesszük egy nagy fazékba, amit felöntünk vízzel.
Beletesszük a tisztított, hasábokra vágott zöldségeket. Sóval, egész borssal,
ételízesítővel fűszerezve lassú tűzön, gyöngyözve addig főzzük, amíg a
tyúk húsa megpuhul.
Tálalás előtt a levest leszűrjük, a tyúkot feldaraboljuk, és a főtt zöldségekkel
együtt külön tálaljuk. Levesbetétnek kifőtt eperlevél tésztát vagy cérnametéltet
kínálunk hozzá.
|
|
Túrós-gyümölcsös
rakott piskóta
A tojások sárgáját kikeverjük a cukor harmadával meg a vaníliás cukorral,
és összedolgozzuk az áttört túróval. A tojások fehérjét kemény habbá verjük
a második harmad cukorral. A tejből a szörppel (vagy 1 dl befőttlével),
a maradék cukorral és a vaníliás pudingporral sűrű krémet főzünk. A tűzről
levéve - ha kihűlt – óvatosan belekeverjük a tojáshabot és a túrót.
A piskótákkal kirakjuk egy tál alját. Beborítjuk annyi krémmel, hogy eltakarja
a piskótákat, majd megrakjuk a megmosott és lecsepegtetett gyümölcsökkel.
Addig rétegezzük, amíg tart a hozzávalókból. A végén a tetejére krém kerül.
Ha kihűlt, egy napra a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Tálaláskor a tetejét
megszórjuk fahéjas porcukorral, és gyümölccsel díszítve kínáljuk.
TRÜKK
A tálat béleljük ki zsugorfóliával. A megdermedt süteményt így egy mozdulattal
át tudjuk helyezni egy tálra, azután tortaszerűen díszíthetjük és szeletelhetjük.
|
Barackos hajók
Felforralunk 1,2 dl vizet, beletesszük a vajat vagy a margarint, és hozzáadunk
egy csipetnyi sót. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, majd lassú tűzön,
folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a tészta az edény falától el
nem válik. Langyosra hűtjük, egyenként belekeverjük a tojásokat, mindegyikkel
jól kidolgozzuk. A tésztát széles szájú, csillagcsöves nyomózsákba töltjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a tésztából nyolc, kb.10 cm hosszú
csíkot nyomunk rá. Előmelegített sütőben, 200-210 fokon (gáztűzhelynél
4-es fokozaton) megsütjük, majd rácsra téve kihűtjük.
A citromhabhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A citrom héját lereszeljük,
a levét kinyomjuk, majd belekeverjük a feloldott zselatint. A tejszínt
habbá verjük, közben beleszitáljuk a cukrot, és belevegyítjük a citromzselét.
A meghámozott őszibarackot cikkekre vágjuk. A citromhabot a tésztára nyomjuk,
kirakjuk a gyümölccsel, végül meghintjük mandulával.
|
|
Kakukkfüves
csirkemáj hántolt árpával
A hántolt árpát megmossuk, és kb. 2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leöntjük
róla a vizet, azután egy kevés sóval meg az egyik megtisztított vöröshagymával
bő vízben kb. 60 perc alatt puhára főzzük.
A bacont csíkokra vágjuk, majd serpenyőben, egy kevés olajon zsírjára
sütjük. A maradék vöröshagymát finomra vágjuk, üvegesre dinszteljük a
szalonna zsírján. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott csirkemájat, körös-körül
megpirítjuk, majd aláöntjük a bort. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük,
és negyedóra alatt lassan megpároljuk.
Az elkészült gerslit leszűrjük, ráöntjük a fehérborban párolt, kakukkfüves
csirkemájra, és forrón tálaljuk.
|
Pulykazúza leves
mákos gombóccal
A zúzát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és bő vízben leforrázzuk.
Első levét leöntjük, utána kb. 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor
félpuha, beletesszük a kockákra vágott sárga- és fehérrépát, és a megtisztított
vöröshagymát egészben (a hagymát a végén kivesszük). A levest megsózzuk,
borsozzuk, és lassan, csendesen főzzük.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük,
még forrón áttörjük és hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a tojást, a lisztet
meg a mákot, majd az egészet összedolgozzuk. Vizes kézzel vagy evőkanállal
kis gombócokat szaggatunk a lassan fövő levesbe, és kb. 5 perc alatt kifőzzük.
Apróra vágott petrezselyemmel meghintve, forrón tálaljuk.
|
|
Sokfűszeres
sonkás cipó
A langyos tejfölt és a tejszínt fél deci langyos vízzel összekeverjük,
majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk
a lisztet, a sót, a cukrot meg a reszelt sajtot, és kb. 10 perc alatt
hólyagosra dagasztjuk. A sonkát kis kockákra, a petrezselymet apróra vágjuk,
és a fűszerekkel együtt beledolgozzuk. A tetejét belisztezzük, konyharuhával
letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. Utána átgyúrjuk, cipóvá
formázzuk, és belisztezett tepsire borítjuk. Újabb 40 perc kelesztés után
vizes ecsettel megkenjük. Előmeletített sütőbe tessszük, és előbb nagy
lángon 200 fokon kb. 20 percig, majd a tüzet 160-170 fokra mésékelve további
10-15 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk.
Rácsra állítva hagyjuk kihűlni.
|
Mézes kacsacomb
szegfűszeges szilvarétessel
A kacsacombokat megmossuk, jól megtisztítjuk az esetleges tollmaradványoktól.
Besózzuk, majd a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymával, kevés
sóval, szemes borssal és majoránnával fűszerezve, kevés vizet aláöntve
takaréklángon, fedő alatt puhára pároljuk. Ezután a kacsacombokat áttesszük
egy tepsibe, megkenegetjük egy kis pecsenyezsírral elkevert mézzel, és
forró sütőben pirosra sütjük.
A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A réteslapokat széthajtogatjuk,
megkenjük olajjal, megszórjuk finom zsemlemorzsával. A szilvát egyenletesen
szétterítjük a tésztán, meghintjük őrölt fahéjjal és reszelünk rá egy
kevés citromhéjat. A rétest feltekerjük, a tetejét is áthúzzuk olajjal,
majd 180-200 fokos sütőben pirosra sütjük. A ropogósra sült kacsacomb
mellé köretként tálaljuk.
|
|
Szőlős lencsesaláta
sonkakrémes pirítóssal
A lencsét 2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, majd a megtisztított
vöröshagyma, a babérlevél és egy kevés só kíséretében feltesszük főni.
Amikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük - a nagyobb szemeket kettévágjuk -, azután
egy salátás tálban összekeverjük a leszűrt lencsével. Meglocsoljuk olívaolajjal
meg balzsamecettel, végül lazán elkeverjük az apró darabokra tépkedett
jégsalátával. A lencsesalátát tálalásig a hűtőbe tesszük.
A sonkakrémhez a vajat egy lábaskában felhevítjük, megpirítjuk benne a
lisztet. Fölengedjük a tejjel, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük,
amíg besűrűsödik. Ekkor belekeverjük az apró kockákra vágott gépsonkát.
Finoman megsózzuk - vigyázzunk, mert a sonka is sós -, magborsozzuk, és
még melegen botmixerrel egyneművé keverjük. (Ne keverjük túl simára, nem
baj, ha kicsit rusztikus marad.)
A bagettet felszeleteljük, egy kevés olívaolajon aranysárgára pirítjuk,
majd evőkanállal mindegyik pirítósra egy-egy kupac sonkakrémet halmozunk.
A szőlős lencsesalátával tálaljuk.
|
Biri néni hagymás
kiflije
Az élesztőt egy deci langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük
a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a megkelt élesztővel, meg annyi tejjel,
hogy közepesen kemény tésztát kapjuk. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó,
ha hólyagos, és az edény faláról elválik. Ekkor beleöntünk egy kávéskanál
olajat, és további 3-4 percig dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, letakarva,
langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
|
|
Libatepertős
rakott tészta
A tésztát bő, sós vízben félpuhára, al dente főzzük. Hideg vízzel leöblítjük,
leszűrjük és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, és a megdarált
libatepertőt. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, azután az egészet jól összekeverjük.
A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formába töltjük, a tetejét
elsimítjuk, és középmeleg sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. Frissen,
forrón kínáljuk, de másnap, hidegen is kitűnő.
|
Sült pulykamell
egri rozé mártással
A hússzeleteket megmossuk, megszárítjuk, enyhén besózzuk. A szilvaszemeket
félbevágjuk, és a borba áztatjuk. Két evőkanál forró olajban a hússzeletek
mindkét oldalát 5-5 perc alatt pirosra sütjük. Ha kész, ráöntjük a szilvadarabokat
a borral együtt. 3-4 perc alatt összepároljuk, majd megsózzuk. Megszórjuk
az őrölt fahéjjal, ráöntjük a tejszínt. Néhány percig lassan főzzük, amíg
a mártás besűrűsödik.
A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk. Sós vízben megfőzzük, leszűrjük,
összetörjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd laposabb serpenyőben szétterítve
két evőkanálnyi olajon kissé megpirítjuk az alját. A pulykahúst a mártással
tányérokra szedjük, és a pirított krumplival körítve tálaljuk. |
|
Ribizlikrémes
fánk
A vajat 2,5 dl vízzel és a sóval egy fazékban felforralom. Beleszórom a
lisztet meg a keményítőt, és addig keverem, amíg a tészta el nem válik az
edény oldalától. Leveszem a tűzről, és beledolgozok 1 tojást. A masszát
rövid ideig hűlni hagyom, majd egyenként belekeverem a többi tojást is.
A tészta akkor jó, ha szép fényes, és könnyedén lecsúszik a kanálról. A
masszát csillagcsöves nyomózsákba töltöm, és sütőpapírral kibélelt tepsire
páros számú halmokat nyomok belőle. Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb.
30 perc alatt aranysárgára sütöm. A sütőből kivett fánkokat még melegen
félbevágom, és hűlni hagyom.
A töltelékhez a ribizlit összekeverem a cukorral, és egy-két óráig állni
hagyom, amíg a cukor elolvad. A gyümölcsöt lecsöpögtetem, levét felfogom.
A tejszínt a habfixálóval meg a vaníliás cukorral kemény habbá verem, belekeverem
a ribizlit, és hűvös helyre állítom. A ribizlis tejszínhabot csillagcsöves
nyomózsákkal a fánkok alsó felébe töltöm. 10 dkg porcukorból kevés ribizlilével
mázat keverek, a kalapnak szánt fél fánkok tetejét megkenem, majd amikor
megszáradt, ráhelyezem a töltött fánkokra.
TRÜKK
Még mutatósabb lesz a süteményünk, ha a kalapkák tetejét megszórjuk durvára
vágott natúr pisztáciával.
|
Sóskaleves reszelt
tojással
Egy jó tányérnyi sóskát vastag ereitől megtisztítunk, majd a leveleket
szitában, folyó vízben többször megmossuk. Közben megforrósítunk 3 kanál
sertés- vagy libazsiradékot, a sóskát beleöntjük, és fedő alatt pároljuk,
kevergetjük. Először levet enged, majd amikor a leve elfő, 2 evőkanál
lisztet elkeverünk 2 kanál tejföllel, felhígítjuk másfél liter vízzel,
és a sóskára öntjük. Lassú tűzön, 10-12 percig csendesen főzzük. Sóval
és késhegynyi cukorral ízesítjük. Közben keményre főzünk 2 tojást, és
belereszeljük a forró levesbe. Végül egyenként, óvatosan a levesbe engedünk
személyenként 1-1 nyers tojást. Csendesen főzzük tovább, míg a tojások
fehérje meg nem keményedik. Tálalásnál előbb szedjük ki a tojásokat a
tányérokba, majd erre merjük rá a levest.
TRÜKK
A sóskalevest úgy is tálalhatjuk, hogy forró csészébe szedjük, a tetejére
pirított zsemleszeletet helyezünk, arra reszelt sajtot szórunk, majd a
sajtot sütőben pirosra sütjük.
|
|
|
Vert marha
A hússzeleteket megtisztítjuk az esetleges hártyáktól, megsózzuk, majd
megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután a zsemlemorzsát alaposan beleklopfoljuk,
beleverjük a szeletek mindkét oldalába. Addig zsemlemorzsázzuk és klopfoljuk,
míg a hús jól láthatóan "zsemlemorzsa színt" nem kap.
A tojásokat felverjük és egy kevés tejet adunk hozzá - inkább tojásos
legyen, mint tejes. Ezután annyi őrölt fekete borsot szórunk bele, hogy
a keverék színe szinte fekete legyen. Belemártjuk a szeleteket - a keveréket
állandóan kevergetve -, hogy a bors jól láthatóan megtapadjon a húsok
mindkét oldalán.
Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben és a szeletekre ezt a borsos bundát
hirtelen rásütjük. Addig sütjük, amíg szép pirosas, barnás színt kap.
Ez kb. 1-2 perc, azután kivesszük, félretesszük.
Egy kuktába beletesszük az elosztó alátétet, és a szeleteket az aljára
lerakjuk. Ha nagyobb adagot készítünk, lehet egymásra is tenni. Ezután
ráöntjük azt a borsos olajat, amiben a hús sült - ha kevés, még egy kis
olajjal pótoljuk -, meg egy kevés vizet, (kb. 1 dl). Ne lepje el a szeleteket,
épp csak a kukta alján legyen 1-2 cm.
Ezután a kuktát lezárjuk, és takaréklángon elkezdjük főzni. Kb. fél óra
múlva érdemes megnézni, hogy mennyire puha. A főzési idő a marhahús korától
is függ. Amikor villával beleszúrva a hús vajpuha, már tálalhatjuk is.
Legfinomabb tejes, vajas burgonyapürével, meglocsolva a kuktában visszamaradó
finom borsos olajjal.
|
|
Málnás túrótorta
A tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük. A fehérjékből
a maradék cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan a cukros tojássárgájához
keverjük. Apránként beleszitáljuk a lisztet, és a masszát kivajazott,
kilisztezett tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon
világossárgára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Mialatt a tészta sül, az áttört túrút a porcukorral és a vaníliás cukorral
kikeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és az egészet habosra kidolgozzuk.
A tojásfehérjékből és a kristálycukorból kemény habot verünk, a túrós
masszába forgatjuk, majd a lisztet, a pudingport és az olvasztott margarint
is hozzáadjuk. Végül beleszórjuk a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát.
A kihűlt piskótakarikát vékonyan megkenjük lekvárral, rákenjük a túrós
tölteléket, és a sütőbe visszatolva, a töltelék megszilárdulásáig sütjük.
Ha kihűlt, a tetejét is vékonyan megkenjük lekvárral. Gazdagon kirakjuk
málnaszemekkel, majd leöntjük a zacskón olvasható útmutatás szerint elkészített
gyümölcszselével. Ha ez megkocsonyásodott, levesszük a tortakarimát, és
a tortát tálra csúsztatjuk.
|
|
Hal pákász módra
A fűszereket és az olajat 1 l vízben felforraljuk. Beletesszük a megtisztított
halat. Lassú tűzön tartjuk, hogy éppen csak forrjon, míg a 1,5 liter folyadék
fél literre lefő. A halakat kivesszük, óvatosan üvegekbe rakjuk. Az olajat
még 5 percig forraljuk, hogy a benne lévő víz teljesen elpárologjon. Kihűlés
után a halra öntjük. 2-3 napi érlelés után fogyasztható. Hetekig eláll,
ha az olaj ellepi. Készíthető takarékosan is, kevés vízzel, fedő alatt.
Ha a víz elforr, és a hal gerince, szálkája még nem omlós, a vizet pótolni
kell, különben megsül a hal.
|
Gyümölcsös
rakott palacsinta
A lisztet simára keverem a tejjel, a tojásokkal, az olajjal, egy csipet
sóval, és legalább 15-20 percig állni hagyom. A gyümölcsöket megmosom,
értelemszerűen meghámozom, kimagozom és felkockázom, majd összekeverem
a cukor felével. A mascarponét összedolgozom a cukor másik felével és
a vaníliás cukorral. Az öntethez a csokoládéöntet port kikeverem a hideg
tejjel. A tésztából a szokásos módon palacsintákat sütök. Az első palacsintát
tálra teszem, megkenem a mascarponés töltelékkel, megszórom gyümölccsel,
majd befedem a következő palacsintával. Ezt addig ismételem, amíg a hozzávalók
el nem fogynak. A tetejére palacsinta kerüljön!
A tortaszerűen összerakott palacsintát leöntöm a csokoládéöntettel, és
cikkekre vágva kínálom.
|
|
Csirkemell
borsóbundában lengyeles répával
A csirkehúst nagyobb szeletekre vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk. A
zöldborsót 5 dkg vajon egy csipet sóval és cukorral megpároljuk. Ha nem
elég zsenge a borsó, kevés vizet is öntünk alá. Amikor langyosra hűlt,
botmixerrel összetörjük – nem baj, ha kicsit darabos marad. Beleszórunk
2 evőkanál lisztet, hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük.
A besózott csirkemell szeleteket lisztbe forgatjuk, majd vizes kézzel
ráügyeskedjük, jól rálapogatjuk a zöldborsókrémet. Egy nagy serpenyőben,
közepesen forró olajban a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük.
A sárgarépát meghámozzuk, sós vízben félpuhára pároljuk, azután leszűrjük.
A maradék vajon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, rászórjuk a párolt
répára, végül nyakon öntjük a simára kevert tejföllel.
|
Csalános
csirkegaluska - leves
A felforrósított zsíron rózsaszínűre pirítjuk a lisztet. Hozzáadjuk az
apró kockákra vágott zöldpaprikát, jól megkeverjük, majd felengedjük kb.
2 liter vízzel. Ekkor beletesszük a finomra vágott csalánleveleket és
a megtisztított újkrumplit, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd
takaréklángon lassan főzni kezdjük.
A csirkehúst ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást meg a tejfölt. Megsózzuk,
megborsozzuk, majd botmixerrel az egészet pépesítjük. Ezután keverjük
hozzá az apró kockákra vágott paradicsompaprikát. A galuskamasszából a
tenyerünkben kis gombócokat formázunk és a lassan fővő levesben újraforrástól
számítva 2-3 perc alatt megfőzzük. A levest frissen, forrón tálaljuk.
|
|
Bakonyi vagdalt
hús
A darált sertéshúst összegyúrom a tejben megáztatott, kinyomott és összemorzsolt
zsemlével, a nyers tojással, kevés reszelt vöröshagymával, sóval és törött
borssal. Belereszelek 1-1 szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret, és
hozzáadok egy kiskanálnyi ételízesítőt. Cipóba formázva tűzálló tálra
fektetem. Tetejét leöntöm forró olajjal, és sütőben 30-35 percig közepes
tűznél sütöm. Sós vízben puhára főzöm a meghámozott burgonyát. Levétől
leszűrve áttöröm, simára keverem 2 evőkanálnyi tejföllel, 1 tojássárgájával,
kevés reszelt szerecsendióval és egy kiskanálnyi, kevés olajon megpirított,
reszelt vöröshagymával. A megsült húscipót ezzel a pürével bevonom. Villával
kissé kicifrázom, kevés forró vajjal vagy olajjal megöntözöm. A sütőben
addig sütöm, míg a teteje ropogóssá nem válik. Bármilyen savanyúság illik
mellé.
|
Kacsaleves lestyános
kacsagombóc- cal
A kacsacombokat kicsontozzuk. A csontokat a megtisztított, feldarabolt
leveszöldség kíséretében feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük,
és hagyományos módon húslevest készítünk. A főzési idő vége előtt kb.
30 perccel beletesszük a megtisztított gombát is.
A kacsahúsról leszedjük a zsíros bőrt, a kevésbé zsíros részeket rajta
hagyjuk. A húst finomra daráljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a finomra vágott
lestyánt meg a tojást. Megsózzuk, megszórjuk őrölt borssal, és a masszát
jól kidolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd a gyöngyözve
fővő levesben kb. 20 perc alatt kifőzzük. Hogy megbizonyosodjunk arról,
megfőtt-e a gombóc, egyet vágjunk el, és kóstoljuk meg. A levest a benne
főtt zöldségekkel, a gombával és a kacsagombócokkal tálaljuk.
|
|
Csirkemellben
sült piláf
A csirkehúsból 4 nagyobb, nyitott szeletet vágunk, vékonyra kiklopfoljuk.
Finoman megsózzuk, és félretesszük.
A rizst kevés olajon, kevergetve, fehéredésig pirítjuk. Felengedjük annyi
forró vízzel vagy húslevessel, mennyi a rizs térfogatának a kétszerese,
megsózzuk, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
2-3 evőkanálnyi étolajban megfuttatjuk a fahéjat, majd kiszedjük. Az illatos
olajban megpirítjuk a gorombára vágott tisztított mandulát, a mazsolát
meg a finomra aprított paprikát. Lehúzzuk a tűzről, ráütünk egy tojást,
sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd az egészet gyorsan összekeverjük
a párolt rizzsel. A masszát a csirkemellekre halmozzuk, felcsavarjuk,
hústűvel megtűzzük, és egy serpenyőben, forró olajon köröskörül megsütjük.
Rucolasalátát kínálunk hozzá, amihez 2-3 marék megmosott, szárazra rázott
rucolát összekeverünk egy kevés sóval, pár csepp olívolajjal és balzsamecettel.
|
Újhagyma-
krémes párnácskák
30 dkg lisztbõl a tojással, a tejjel, csipetnyi sóval
és az összemorzsolt élesztõvel hagyományos
módon palacsintatésztát készítünk.
Habverõvel alaposan kikeverjük, majd legalább egy félórát
pihentetjük.
Közben elkészítjük a krémet. A vajat felolvasztjuk,
beleszórjuk a maradék lisztet, világos rántást
készítünk. Hozzáadjuk a vékony karikákra
vágott újhagymát, kicsit megpirítjuk. Felengedjük
a tejszínnel, és lassan fõzzük, amíg
jó, sûrû masszát kapunk. Sóval, fehér
borssal ízesítjük.
A tarkedlisütõ mélyedéseit kiolajozzuk, mindegyikbe
egy evõkanálnyi tésztát halmozunk. A párnácskák
mindkét oldalát rózsaszínûre sütjük,
végül kettõt-kettõt a krémmel összeragasztunk.
|
|
Diós
sárgarépatorta
Félreértés ne essék: nem nyúleleséget
kínálok a sütemények oldalán. A sárgarépa
vidám színével és édes ízével
járul hozzá tortánk sikeréhez. A lisztet,
a sütõport, a szódabikarbónát, a fahéjat,
gyömbért, szegfûszeget, szerecsendiót és
a sót egy tálban összekeverem. A vajat a cukorral és
a vaníliás cukorral habosra kikeverem, egyenként
hozzáadom a tojásokat. Apránként belekeverem
a fûszeres lisztet, a durvára vágott diót,
a mazsolát és a reszelt sárgarépát.
A tésztát kivajazott, kilisztezett formába öntöm,
és tûpróbáig, kb. 45-50 percig sütöm.
A krémhez habosra keverem a vajat a cukorral, a natúr krémsajttal,
a citrom levével és héjával. Bevonom vele
a kihûlt torta tetejét, és diószemekkel díszítem.
|
Sörben
párolt marhaszelet
A húsról éles, hegyese késsel eltávolítom
az inakat, hártyákat és a nem kívánatos
húsrészeket, leöblítem és lecsepegtetem.
Szeletelõkéssel felszeletelem, majd húskalapáccsal
kiveregetem. A hússzeletek mindkét oldalát sózom,
borsozom, és lisztbe mártom, majd a forró zsiradékban
a szeleteket elõsütöm. A zsírban, amiben elõsütöttem
a húst, megforgatom a vékonyra szeletelt hagymát,
sárgarépát és fokhagymát. Hozzáadom
a paradicsompürét, felengedem a húsalaplével
és a sörrel. Az edénybe visszateszem a hússzeleteket
és fedõ alatt, csendes tûzön készre párolom.
Köretként zöldségropogóst vagy fõtt
tésztát kínálok.
|
|
Töltött
szivárványos pisztráng
A pisztrángokat megtisztítom, a hátukra fektetve
a hasukon felbontom, belét kidobom, és folyóvízben
leöblítem. Lecsepegtetem, majd egy asztalkendõre fektetem
õket. A 20 dekányi nyers fogasfilét egészen
apróra vágom ? ha szükséges, szálkátlanítom.
A zsemlét tejbe áztatom, kinyomkodom, és egy tálba
teszem. Hozzáadom az apróra vágott halat, kb. diónyi
vajat (vagy zsírt), ízlés szerint sót, frissen
õrölt feketeborsot, 1-2 evõkanál apróra
vagdalt petrezselyem zöldjét, az egész tojásokat,
és mindezt jól összedolgozom. A pisztrángok
hasüregét betöltöm a masszával, és
néhány öltéssel bevarrom. A töltött
halakat nagy odafigyeléssel vajban sütöm, közben
tejföllel és vajjal öntözgetem, vigyázva,
nehogy kiszáradjanak. Körete burgonyapüré lehet.
TRÜKK
A fogasfilé helyett készíthetjük harcsafilével
vagy bõr és szálka nélküli pontyfilével.
|
Hamuszsák
A sütés elõtti napon a tésztába valókat
összegyúrjuk. Elõször a lisztet, a sót,
a sütõport összekeverjük, a puha vajat belemorzsoljuk.
A tojások sárgáját ezután fokozatosan
adjuk hozzá. Összegyúrjuk, majd az adag felezéseivel
64 db kis golyót formálunk, amit a másnapi sütésig
lefedve hûtõbe teszünk.
A tojásfehérjékbõl habot verünk, belekeverjük
a porcukrot és a darált diót. Az elõzõleg
elkészített golyócskákat réteslap vékonyságúra,
téglalap alakúra kinyújtjuk. Közepére
kb. 1 evõkanál tölteléket teszünk, és
a tészta két végét egyszerûen felhajtjuk,
majd az oldallapokat is egymásra. A hajtogatott fele kerül
a sütõlapra, amit olajos szalvétával végigtörlünk.
190 fokos sütõben aranysárgára sütjük.
Még melegen vaníliás porcukorral gazdagon megszórjuk.
|
|
|
Turbolyás
jércemell- tekercs
spanyol
burgonyával
A jércemellfiléket éles késsel bevágjuk,
majd óvatosan széthajtjuk, hogy nagyobb, nyitott hússzeleteket
kapunk. Enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval,
õrölt fehér borssal, és elosztjuk rajtuk a durvára
vágott turbolyát. A szeleteket felgöngyöljük,
alufóliába csavarjuk, a végét betekerjük.
A csomagokat 180 fokra elõmelegített sütõben
kb. 20 percig sütjük.
A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk.
Az olívaolajat teflon serpenyõben felmelegítjük,
beletesszük a burgonyakarikákat és közepes lángon
pirítani kezdjük. Megsózzuk, majd idõnként
megforgatva, megrázogatva kb. 20 percig sütjük, amíg
a burgonya megpuhul. A tojásokat egy kevés sóval
habosra keverjük, a krumplira öntjük, és takaréklángon
addig sütjük, amíg félig megdermed. Ekkor egy
fedõ segítségével megfordítjuk, és
a másik oldalát is megsütjük.
A jércemell roládokat kicsomagoljuk, az étolajon
kicsit átpirítjuk, ujjnyi vastagra felszeleteljük,
és a forró burgonyakörettel tálaljuk. Apróra
vágott fokhagymával és egy csipetnyi sóval
ízesített tejfölt kínálhatunk hozzá.
|
|
Mandulás
fánkocskák
A vajat elkeverjük 2,5 dl vízzel, a cukorral meg a sóval,
s egy fazékban felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet meg a
keményítõt, és addig keverjük, amíg
a tészta elválik az edény oldalától.
Levesszük a tûzrõl, a masszát rövid ideig
hûlni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
A tészta akkor jó, ha szép fényes, és
könnyedén lecsúszik a kanálról. A masszát
csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és
sütõpapírral kibélelt tepsire halmokat nyomunk
belõle. A tetejüket megkenjük tojássárgájával,
és megszórjuk durvára vágott mandulával.
Elõmelegített sütõben, 180 fokon 20-25 percig
sütjük, a sütõben hagyjuk langyosra hûlni.
A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá
verjük, majd a meleg vízben feloldott zselatinnal együtt,
habverõvel óvatosan a pörkölt, megdarált
mandulához keverjük.
A fánkocskákat éles késsel középen
vízszintesen kettévágjuk, nyomózsák
segítségével beletöltjük a mandulakrémet,
majd visszatesszük a kalapkákat. Tálalás elõtt
finoman meghinthetjük porcukorral.
|
|
Karalábé
- püréleves sajttal sült fogasszelettel
A karalábé tetejébõl egy szeletet levágunk,
úgy, hogy a zsenge szára és levele rajta maradjon.
Ezután a belsejét kivájjuk, vigyázva, hogy
az oldala és az alja ne sérüljön meg. A karalábét
a forgácsokkal együtt egy lábasba tesszük és
annyi vízben, amennyi ellepi, puhára pároljuk. Az
egész karalábékat kivesszük, félretesszük.
Az összevagdalt karalábét sóval, fehér
borssal, tetszés szerint kevés cukorral ízesítjük,
hozzáadjuk a tejszínt esetleg egy-két kanálnyit
a fõzõlébõl -, és összeturmixoljuk.
A pürélevest a kivájt, párolt karalábékba
merjük, majd mindegyikre visszahelyezzük a sapkát.
A halat kisebb darabokra vágjuk, megsózzuk, megforgatjuk
a reszelt sajtban, majd egy serpenyõben, forró olajban pirosra
sütjük. A karalábé krémlevest a sajtbundás
halszeletek kíséretében tálaljuk.
|
Kapros
- túrós profiterole
A vizet az olajjal meg egy csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk
a lisztet, és folyamatosan kevergetve lassú tûzön
addig rotyogtatjuk, amíg a massza elválik az edény
falától, majd hagyjuk langyosra hûlni. Ezután
egyenként mindegyikkel jól kikeverve beledolgozzuk
a tojásokat. A tésztát nyomózsákba
töltjük, sütõpapírral bélelt tepsire
kis gömböket nyomunk, és elõmelegített
sütõben, 180-190 fokon megsütjük. A tepsin hagyjuk
kihûlni.
A túrót alaposan kikeverjük az egyik csokor apróra
vágott kaporral, 2 dl tejföllel, a zúzott fokhagymával
meg egy kevés sóval. A fánkocskák alját
kiszúrjuk, és nyomózsák segítségével
betöltjük a kapros-túrós krémet.
A zselatint feloldjuk 1 dl meleg vízben. A tejszínt félkemény
habbá verjük, belekeverünk 2 dl tejfölt, egy csipet
sót, a másik csomag apróra vágott kaprot,
végül hozzáadjuk az olvasztott zselatint. A fánkokat
a tejföl sûrûségû mártásban
megforgatjuk, egy mélyebb tálra halmozzuk, végül
leöntjük a maradék mártással.
|
|
Piros bogyós
márványtorta
A tortalaphoz a tojásokat habosra verem a cukorral és a
vaníliás cukorral, majd beledolgozom a keményítõvel
és sütõporral összevegyített lisztet. A
tésztát az alján kivajazott tortaformába simítom,
és kb. 25 percig 180 fokon sütöm. A sütõbõl
kivéve a tortaformában hagyom hûlni.
Míg hûl a tortalap, elkészítem a gyümölcspürét.
A bogyós gyümölcsöket áttöröm,
és két edényben, külön-külön
felmelegítek 20-20 dkg gyümölcspürét, mindegyikben
feloldok 3-3 lap zselatint. Egyikbe belekavarom a meggyszörpöt,
s felhasználásig mindkettõt melegen tartom.
A krémhez a citromlevet felmelegítem 7 dkg cukorral és
egy liter vízzel. Feloldom benne a zselatinlapokat, belemorzsolom
a tehéntúrót, majd a kemény habbá vert
tejszínt. A krémet elsimítom a tortalapon, a tetején
szétosztom a kétféle pürét. Egy kanállal
márványmintásra kavarom a tetejét. Fogyasztásig
hûtõbe teszem. A tortát csillagcsõben végzõdõ
habnyomó zsákból kemény habbá vert
tejszínnel díszíthetjük tálaláskor.
|
Zselici
szarvasgerinc erdei gombával töltve
A kicsontozott szarvasgerincet ujjnyi szeletekre vágom (10-12
szelet jön ki belõle). Húsverõ kalapáccsal
vékonyra kiverem, vigyázva, hogy a hús be ne szakadjon.
A reszelt vöröshagymát és az apróra vágott
gombát (kucsma vagy vargánya ajánlott) vajon megpárolom.
A hússzeleteket sóval és törött borssal
meghintem, rákenem a vajon puhára párolt gombát,
és összecsavarom úgy, hogy a töltelék ki
ne hulljon. Fogvájóval vagy hústûvel két-három
helyen átszúrom, hogy szét ne essen. Kevés
zsíron meg evõkanálnyi húslén fedõ
alatt puhára párolom. Amikor a hús a levét
elfõtte és zsírjára kezd sülni, a tejfölt
ráöntöm, és tovább párolom néhány
percig. Párolt rizzsel tálalom.
|
|
Rozmaringos
báránycomb mézes fokhagymával
A sütést megelõzõ napon a báránycombot
lehártyázzuk, a felesleges faggyútól megtisztítjuk.
Sóval, borssal és rozmaringgal bedörzsöljük,
majd egy mélyebb tálba helyezzük. Teszünk mellé
4-5 gerezd aprított fokhagymát és egy megtisztított,
cikkekre vágott vöröshagymát, nyakon öntjük
olajjal, majd jól letakarjuk, és a hûtõben
egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap a húst tepsibe helyezzük, ráöntjük
az olajos páclevet, és 135-140 fokos sütõben
kb. 2 és fél óra alatt megsütjük. Sütés
közben a pecsenyelével, és a fehérborral szorgalmasan
locsolgatjuk.
A maradék fokhagymát megtisztítjuk, gerezdekre szedjük.
|
Fehérborban
sült gombás nyúlpecsenye parajos metélttel
A nyúlcombokat sóval, fehér borssal, frissen reszelt
szerecsendióval fûszerezzük, és egy mélyebb
tepsibe tesszük. Aláöntjük a bort meg a zöldségalaplé
felét, majd letakarjuk, és közepesen meleg sütõben
puhára pároljuk. A párolási idõ a nyúl
korától függõen 1,5-2 óra is lehet. Közben
a pecsenyelével és a maradék zöldségalaplével
locsolgatjuk. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fedõt,
rózsaszínûre sütjük, a pecsenyelét
pedig kb. 3 dl-re visszaforraljuk. A húst tálra szedjük,
melegen tartjuk. A pecsenyelét egy kisebb lábasba öntjük,
hozzáadjuk az ételkeményítõt, felöntjük
a tejszínnel, és mártás sûrûségûre
fõzzük.
Amíg a hús sül, a parajt megmossuk, és sós,
szódabikarbónás, forrásban lévõ
vízzel leforrázzuk. Ezután lecsöpögtetjük,
kicsavarjuk, és a vágódeszkán apróra
vágjuk. ...
|
|
Aranysárga
tyúkleves királynõ módra
A tisztított, kizsigerelt, konyhakészre elõkészített
tyúkot nagy levesesfazékba teszem a marhafartõvel
és a tisztított borjúlábbal együtt, és
kb. 3,5 liter vízben, fedõ alatt, lassú tûzön
gyöngyöztetve, a megtisztított, fölszeletelt leveszöldséggel
puhára fõzöm. Ha minden megpuhult, a leszûrt
leves egy részével megpárolok 7-8 dkg tisztított
rizst. A tyúkról elõször lefejtem a bõrét
ezt nem használom fel , majd a csontokról a
húst. A lefejtett húst apróra vagdalom, és
kockázott vajat adok hozzá. Összekeverem a jól
megpárolt rizzsel, húsdarálón átdarálom,
majd egy kevés leves hozzáadásával szûrõszitán
áttöröm. A leszûrt levessel föleresztem, ha
kell, sózom, borsozom, s rövid idõre visszateszem.
A levest általában pirított zsemlekockával
vagy apró zsemlegombóccal tálalom. A marhahúst
és borjúlábat a fõtt zöldségekkel
külön kínálom, ecetes tormát vagy paradicsommártást
adok hozzá.
|
Fekete rózsa
A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy nyújtható
tésztát kapjunk, majd 6 egyenlõ részre osztjuk.
Két lapot kinyújtunk 20×35 cm nagyságúra.
Ugyanilyen méretû tepsi lisztezett tetején 175 fokon
külön-külön megsütjük. A többi lapot
is kinyújtjuk, és megtöltjük a következõ
töltelékkel:
A lisztet a sütõporral összekeverjük, hozzáadjuk
a tejjel elkevert darált mákot, a levétõl
kinyomkodott almát, a reszelt citromhéjat, a margarint és
a porcukrot. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egyenletesen
elosztva a tésztára simítjuk, és felgöngyölítjük
õket, mint a bejglit.
|
|
Pontyfilé
fokhagymás parajjal
A pontyfilét beirdaljuk, hüvelykujjnyi vastagra vágjuk,
megsózzuk és lisztben megforgatjuk.
A fokhagymát gorombára vágjuk, megfuttatjuk a felhevített
olajon, majd rádobjuk a megtisztított, megmosott és
lecsepegtetett parajt. Sóval ízesítjük, és
addig pirítjuk, amíg összeesik. A spenót felét
hõálló tálba tesszük, sorban elrendezzük
rajta a pontyfiléket, a maradék parajt pedig a tetejére
tesszük. Megkoronázzuk a karikára vágott mozzarella
sajttal, és forró sütõben kb. 20 percig sütjük.
|
Nyúlvetrece
zsemle- gombóccal tálalva
A megtisztított, megmosott nyulat falatokra vágom. A nyúl
máját, szívét, tüdejét, azaz az
aprólékját is felaprítom. Zsíron a
félfõre vágott hagymával megrántom
a húst és aprólékát, majd finomra vágott
petrezselyem zöldjével megszórom. Végül
a nyúlaprólékot liszttel meghintem, húslevessel
vagy vízzel feleresztem. Tárkonyecettel kissé megsavanyítom,
apró tárkonylevelekkel felfõzöm, végül
tejfölt habarok hozzá.
A gombóchoz a vajat habosra verem egy edényben. A zsemléket
tejbe áztatom, kicsavarom, majd az egészet a tojással
összedolgozom. Sóval, petrezselyem zöldjével ízesítem.
A masszát zsírral kikent konyharuhába kötöm,
és fõvõ sós vízben másfél
órán át fõzöm. Tálaláskor
a nagy gombócot felszeletelem, köré rakom a vetrecét,
és a levét ráöntve kínálom.
|
|
Habcsók-
sütemény
A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá
verjük, majd a masszát egyenletesen 8 kisebb kivajazott és
kilisztezett süteményformába osztjuk. (Legegyszerûbb,
ha a muffinsütõben készítjük.) Elõmelegített
sütõben, kis lángon 40 percig sütjük, de
inkább szárítjuk. Amikor a habcsókok kihûltek,
éles késsel óvatosan levágjuk a tetejüket.
Mindegyiket megtöltjük narancsszörppel ízesített
tejszínhabbal, a habba pedig mandaringerezdeket dugunk. Visszahelyezzük
a habcsókkalapokat, és a süteményt azonnal tálaljuk
|
Részeges
meggyes koszorú
Az idõben legalább félórája
szobahõmérsékletre tett vajat habosra keverem,
majd hozzáadok 10 dkg cukrot, az egész tojásokat,
a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat.
A búzalisztet és a kukoricalisztbõl 10 dkg-ot elvegyítem
a sütõporral, ezt is a tésztához adom az õrölt
mandulával együtt, és alaposan összedolgozom a
tésztát. A massza egyharmadát áttöltöm
egy másik edénybe, a maradék kétharmadba a
kakaóport keverem. A kakaós tésztát kivajazott
kerek koszorúformába öntöm, egyenletesen belesimítom,
majd befedem a maradék tésztával.
Elõmelegített, 180 fokos sütõben (gázsütõ
5. fokozatán) 45-50 percig sütöm. A sütõbõl
kivéve óvatosan kiborítom, hagyom kihûlni,
majd három lapra vágom.
|
|
Palóc tekercs
A meghámozott, nyers reszelt burgonyából a sokak
által tócsninak ismert, ízletes masszát készítünk:
a reszelt krumplit összekeverjük liszttel, tojással,
sóval, borssal, pépesre zúzott fokhagymával
és annyi tejjel, hogy ne legyen túl sûrû. A
húst kiklopfoljuk, enyhén besózzuk. A sajtot villával
szétnyomkodjuk, a tejföllel elkeverjük, és elosztva
felkenjük a pulykamellekre. Lapos tekercseket készítünk.
Lisztbe forgatjuk, majd a masszába mártjuk, hogy egyenletesen
befedje. Forró olajban jól átsütjük, mint
bármilyen bundás húst. Tálalásnál
három rézsútos szeletbe vágjuk a húsroládot.
A húsétel különleges ízvilága úgy
érvényesül igazán, ha petrezselymes párolt
rizzsel és szeletelt õszibarackbefõttel együtt
kínáljuk.
|
Sonkás
almasaláta ropogós mandulával
A mandulát tepsibe szórjuk, a sütõben rózsaszínûre
pirítjuk. A sonka felét tálcára fektetjük,
és a radiátor vagy a kályha tetején egy napig
szárítjuk, közben egyszer megforgatjuk.
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, s vékony csíkokra,
julienne-re szeleteljük.
Az olajat összekeverjük a balzsamecettel, a citrom levével,
a csíkokra vágott maradék sonkával, a pirított
mandulával meg az almacsíkokkal. Sózni, cukrozni
nem szükséges, hiszen a füstölt sonka eléggé
sós, a pirított mandula pedig tökéletes ízharmóniát
alkot az édeskés almával. Az almasalátát
a szárított sonkachipsszel díszítjük.
|
|
Puliszka gombával
gazdagon
A kukoricadarát átszitálom, majd vízzel és
két teáskanál sóval közepesen sûrû
puliszkát fõzök belõle. Egy nagyobb tepsi aljára
terítem, és 150 fokon kb. 20 percig sütöm. Közben
elkészítem a feltétet: egy kevés kukoricaolajon
megpirítom a felkockázott vagy nagyobb darabokra szelt gombát
egy ugyancsak nagyobb kockára vágott vöröshagyma
társaságában, sóval, frissen õrölt
zöld borssal és apróra vágott petrezselyem zöldjével
ízesítem. Mindezt a puliszkán szétterítem.
A tetejére rakom a felszeletelt paradicsomot és a kockákra
vágott paprikát. Reszelt sajttal megszórva még
kb. 15 percig sütöm 180 fokon. ...
|
Kozáksapka
A tojássárgákat a porcukorral és a langyos
vízzel habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a
kakaót, a sütõport, majd a keményre habbá
vert tojásfehérjét. Ebbõl a masszából
tésztát sütünk. Ha kihûlt, nagyobb pogácsaszaggatóval
kivágjuk a kerek kucsmaformákat. Középen vízszintesen
kettévágjuk, és rendesen megkenjük a krémmel.
A tejben sûrûre fõzzük a vaníliás
pudingot. Ha kihûlt, a vajat és a porcukrot hozzátesszük,
és jól összekeverjük. A sütemény oldalát
is megkenjük a krémmel, majd kókuszreszelékben
megforgatjuk. A kakaóból, cukorból és vízbõl
lassan felfõzve csokimázat készítünk.
Ha besûrûsödött, belekeverjük a vajat. Minden
darab tetejére csokoládémázat csorgatunk,
így nyeri el végsõ formáját.
|
|
Illatos kacsamell
Vajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát.
Ha langyosra hûlt, keverjük hozzá a májpástétomot
meg a finomra vágott petrezselyem zöldjét, majd ízesítsük
a fûszerekkel. Éles késsel készítsünk
zsebet a kacsamellekbe, töltsük bele a tölteléket,
és zárjuk össze fogvájóval. Pirítsuk
meg zsiradék nélkül a húst (elõször
a bõrös felét), szedjünk ki valamennyit a kisült
zsírból, öntsünk alá helyette brandyt.
Sózzuk, borsozzuk, pároljuk 25 percig.
Köretnek készítsünk serpenyõs krumplit:
80 dkg apró burgonyát vágjunk hosszúkásra,
pirítsuk meg kevés olajban, 1 gerezd fokhagymát hozzáadva.
Ízesítsük sóval, borssal, és fedõ
alatt pároljuk 15 percig, majd apróra vágott petrezselyem
zöldjével megszórva tálaljuk.
|
Csicsókaleves
pirított kolbásszal
A vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk,
majd az olajon megfonnyasztjuk, A csicsókát meghámozzuk,
ugyancsak kockákra vágjuk s a hagymás zsiradékon
kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott
petrezselyem zöldjét, felengedjük vízzel, sóval
ízesítjük, s a levest kb. 10 percig fõzzük,
ameddig a csicsóka megpuhul.
Közben a kolbászt karikákra vágjuk, és
egy serpenyõben megpirítjuk, hogy jól kiadja a zsírját.
Az elkészült csicsókalevest a piros, fûszeres
zsírral ízesítjük, tarkítjuk, s a kisült
kolbászkarikákkal kínáljuk.
|
|
Betyárkrumpli
A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és
bevagdaljuk, kakastaréjt készítve belõle.
Az így elkészített darabokat a tepsi aljára
rendezzük. Befedjük a már megtisztított vöröshagymákból
szeletelt karikákkal, majd erre helyezzük a meghámozott
és felkarikázott nyers burgonya harmadát. A burgonyasort
ízlés szerint fûszerezzük, ezután a kolbászkarikákkal
befedjük. Fölé hagymakarikákat sorakoztatunk,
majd ismét a burgonyakarikák következnek. Fûszerezünk,
ezután a feldarabolt füstölt oldalas vagy a vékony
szeletekre vágott füstölt sonka következik, majd
a hagymakarikák, és végül a burgonya, amit természetesen
megfûszerezünk. ...
|
Kompót
aszalt gyümölcsökbõl
Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, fazékba tesszük
és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a citromhéjat,
egy kis darab egész fahéjat, a cukrot, és addig fõzzük,
amíg a gyümölcs megpuhul. Az elkészült kompótot
levesszük a tûzrõl, kihûtjük, és belefacsarjuk
a citrom levét.
|
Narancsos
püspökkenyér
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük,
majd hozzáadjuk a mazsolát, a durvára vágott
diót, az apróra tört csokoládét, az összevágott
kandírozott narancshéjat meg a reszelt narancshéjat.
Apránként belekeverjük a sütõporral elkevert
lisztet és az olvasztott vajat. ...
|
Bébipulyka
minden jóval töltve
A gesztenyét megmossuk, éles késsel bevagdossuk,
és 5 percre forrásban lévõ vízbe dobjuk.
Leszûrjük, majd még melegen megtisztítjuk. A
pulyka hasüregét kibéleljük a vékonyra
szeletelt füstölt húsos szalonnával, rozmaringgal
és zsályával. Kívül-belül alaposan
megszórjuk a sóból, borsból és reszelt
szerecsendióból készült fûszerkeverékkel.
A kolbászt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egy kevés
olajon megpirítjuk, és kibélelünk vele egy magas
falú tepsit. A pulykát a kolbászágyra helyezzük,
megöntözzük a borral, és elõmelegített
sütõben, 240-250 fokon kissé megkapatjuk. Ezután
csökkentjük a sütõ hõmérsékletét,
alufóliával betakarjuk a tepsit, és a pulykát
- súlyától függõen - 3-4 óráig
sütjük. ...
|
Tárkonyos
pulykaragu leves
A pulykahúst kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk,
finomra aprítjuk, majd a fele olajon aranysárgára
pirítjuk. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk,
megszórjuk a vágott petrezselyemmel meg a tárkonylevéllel,
majd kevés csontlével felengedjük.
Közben megtisztítjuk, és kockákra vágjuk
a zöldséget, a zellert és a gombát, azután
a húshoz adjuk. Lassan pároljuk, majd felengedjük a
maradék csontlével.
A maradék olajból a liszttel világos rántást
készítünk, ezzel sûrítjük a levest.
Hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk.
Tárkonyecettel és egy kevés citromlével savanyítjuk,
forrón tálaljuk.
|
|