Fekete rózsa
Elkészítési idõ: 90 perc
1 adag: 470 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütõpor
kevés szódabikarbóna
10 dkg margarin
1,5 dl tejföl
A töltelékhez:
20 dkg darált mák
2,5 dl tej
20 dkg liszt
1 csomag sütõpor
15 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 nagy reszelt alma
1 citrom reszelt héja
A krémhez:
8 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg margarin, 25 dkg porcukor
A mázhoz:
10 dkg étcsoki tortabevonó
2-3 evõkanál étolaj
A díszítéshez:
mandulaforgács
|
A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy nyújtható
tésztát kapjunk, majd 6 egyenlõ részre osztjuk.
Két lapot kinyújtunk 20×35 cm nagyságúra.
Ugyanilyen méretû tepsi lisztezett tetején 175 fokon
külön-külön megsütjük. A többi lapot
is kinyújtjuk, és megtöltjük a következõ
töltelékkel:
A lisztet a sütõporral összekeverjük, hozzáadjuk
a tejjel elkevert darált mákot, a levétõl
kinyomkodott almát, a reszelt citromhéjat, a margarint és
a porcukrot. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egyenletesen
elosztva a tésztára simítjuk, és felgöngyölítjük
õket, mint a bejglit. Sütõpapírral bélelt
tepsibe, egymás mellé helyezzük a tekercseket, és
közepes hõfokon megsütjük. Ha kihûlt, egyben
kiborítjuk a tepsibõl.
A krémhez megfõzzük a tejben a pudingot, kihûtjük,
majd összedolgozzuk a porcukorral jól kikevert margarinnal.
Ezután összeállítjuk a süteményt.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd egyben
ráhelyezzük a tekercseket, amelyeket a másik adag krémmel
befedünk (kicsit hagyunk belõle a sütemény oldalaira
is). Ráhelyezzük a megmaradt lapot, amelyet csokimázzal
vonunk be. Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót, és
kevés étolajjal elkeverjük, hogy szép fényes
felületet kapjunk. Az oldalát is megkenjük a maradék
krémmel, és mandulaforgáccsal körbeszórjuk.
|