Borókás marhalapocka házi krokettel
Elkészítési idő: 90 perc
1 adag: 790 kcal
Hozzávalók:
80 dkg marhalapocka
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 cikk zeller
1 dkg borókabogyó
2 dl fehérbor
2 evőkanál mustár
1 dl tejszín
15 dkg liszt
1 tojás
60 dkg burgonya
só
őrölt bors
olaj a sütéshez
|
A húst besózzuk, majd egy lábasban - kevés felforrósított olajon - minden
oldalán elősütjük, azután kiszedjük. A visszamaradt olajon megpirítjuk
a megtisztított és nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, sárgarépát és
zellert. Hozzáadjuk a borókát, és visszatesszük az edénybe húst. Mustárral
ízesítjük, majd aláöntjük a bort, és lassú tűzön puhára pároljuk. A húst
kivesszük az edényből, félretesszük, és melegen tartjuk.
A tejszínt összekeverjük egy kiskanál liszttel, besűrítjük vele a mártást,
azután botmixerrel simára keverjük. (A borókabogyót előtte kiszedjük,
de ha 1-2 szem benne marad, jót tesz a mártás ízének.)
A körethez a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és bő, sós vízben
puhára főzzük. Még forrón áttörjük, majd amikor már csak langyos, belekeverjük
a maradék lisztet és a tojást. Megsózzuk, borsozzuk – ha szeretjük, egy
csipet szerecsendiót is tehetünk bele -, és jól összedolgozzuk. A tenyerünkben
grízgaluska nagyságú kroketteket formázunk, és bő, közepesen forró olajban
kisütjük.
|