Áfonyás máktorta
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 360 kcal
Hozzávalók:
3 tojás
15 dkg cukor
20 dkg liszt
20 dkg darált mák
1 csomag sütőpor
6 dl tejszín
2 csomag habfixáló
15 dkg áfonyalekvár
10 dkg áfonya
5 dkg vágott mandula
A tojássárgákat 3 evőkanál hideg vízzel és a cukorral alaposan kikeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összedolgozzuk a sárgájával,
majd beleforgatjuk a darált mákkal és a sütőporral elkevert lisztet. A
masszát kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntjük, és közepes
hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva kihűtjük,
utána két lapra vágjuk.
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd összekeverjük az áfonyalekvárral
és a megmosott, lecsepegtetett áfonyával. A tortalapokat megtöltjük az
áfonyás tejszínnel, úgy, hogy jusson a tetejére és az oldalára is. Áfonyaszemekkel
és mandulával díszítjük, tálalásig hűtőbe tesszük.
TRÜKK
Ha nem találjuk elég édesnek a krémet, adjunk hozzá 1-2 evőkanál porcukrot.
Egy kiskanálnyi rummal vagy likőrrel is megbolondíthatjuk az ízét.
|