Biri néni hagymás kiflije
Elkészítési idő: 80 perc + 1 óra kelesztés
1 adag: 300 kcal
Hozzávalók:
30 dkg rétesliszt
2-3 evőkanál olaj
1 tojás
2 tojássárgája
1 kiskanál cukor
2 dl tej
2 dkg élesztő
2 vöröshagyma
őrölt bors
só
zsír a tepsi kikenéséhez
|
Az élesztőt egy deci langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük
a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a megkelt élesztővel, meg annyi tejjel,
hogy közepesen kemény tésztát kapjuk. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó,
ha hólyagos, és az edény faláról elválik. Ekkor beleöntünk egy kávéskanál
olajat, és további 3-4 percig dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, letakarva,
langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Amíg a tészta pihen, a maradék olajon az apróra vágott vöröshagymát fedő
alatt, kis lángon megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. Megkenjük vele a kinyújtott
tésztalapot, majd a lapot háromszögekre vágjuk, a háromszögekből pedig
kifliket sodorgatunk. A tetejüket tojással megkenjük, és megzsírozott
sütőlemezen egymáshoz nem túl közel fektetjük. A forró sütőbe toljuk,
és öt percig erős, majd takaréklángon szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve
a kiflik tetejét még forrón, sós vízzel megkenjük, hogy szép fényesek
legyenek.
TRÜKK: A kiflik tetejét sütés előtt megszórhatjuk köménymaggal, reszelt
sajttal vagy szezámmaggal.
|