Pulykazúza leves mákos gombóccal
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 270 kcal
Hozzávalók:
40 dkg pulykazúza
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 vöröshagyma
só
őrölt bors
fél csokor petrezselyem zöldje
A gombóchoz:
20 dkg burgonya
1 evőkanál liszt
2 evőkanál mák
1 tojás
A zúzát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, és bő vízben leforrázzuk.
Első levét leöntjük, utána kb. 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor
félpuha, beletesszük a kockákra vágott sárga- és fehérrépát, és a megtisztított
vöröshagymát egészben (a hagymát a végén kivesszük). A levest megsózzuk,
borsozzuk, és lassan, csendesen főzzük.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük,
még forrón áttörjük és hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a tojást, a lisztet
meg a mákot, majd az egészet összedolgozzuk. Vizes kézzel vagy evőkanállal
kis gombócokat szaggatunk a lassan fövő levesbe, és kb. 5 perc alatt kifőzzük.
Apróra vágott petrezselyemmel meghintve, forrón tálaljuk.
|