Kapros-túrós profiterole
Elkészítési idõ: 60 perc
1 adag: 540 kcal
Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
10 dkg liszt
3 tojás
1 dl olaj
1 dl víz
csipet só
A töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
2 csokor kapor
4 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
só
2 dkg zselatin
3 dl tejszín
|
A vizet az olajjal meg egy csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk
a lisztet, és folyamatosan kevergetve lassú tûzön
addig rotyogtatjuk, amíg a massza elválik az edény
falától, majd hagyjuk langyosra hûlni. Ezután
egyenként mindegyikkel jól kikeverve beledolgozzuk
a tojásokat. A tésztát nyomózsákba
töltjük, sütõpapírral bélelt tepsire
kis gömböket nyomunk, és elõmelegített
sütõben, 180-190 fokon megsütjük. A tepsin hagyjuk
kihûlni.
A túrót alaposan kikeverjük az egyik csokor apróra
vágott kaporral, 2 dl tejföllel, a zúzott fokhagymával
meg egy kevés sóval. A fánkocskák alját
kiszúrjuk, és nyomózsák segítségével
betöltjük a kapros-túrós krémet.
A zselatint feloldjuk 1 dl meleg vízben. A tejszínt félkemény
habbá verjük, belekeverünk 2 dl tejfölt, egy csipet
sót, a másik csomag apróra vágott kaprot,
végül hozzáadjuk az olvasztott zselatint. A fánkokat
a tejföl sûrûségû mártásban
megforgatjuk, egy mélyebb tálra halmozzuk, végül
leöntjük a maradék mártással. A kapros-túrós
profiterole önmagában is nagyon finom, de sült húsok
mellé köretként is kínálhatjuk. Remekül
illik hozzá a friss kaporból készült pesto.
|