Palóc gulyás Sziporka módra
Elkészítési idő: 80 perc
1 adag: 570 kcal
Hozzávalók:
1 kg sovány sertéshús
2 evőkanál zsír
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
50 dkg zsenge vajbab
50 dkg burgonya
10 dkg lebbencstészta
2 dl tejföl
2 dl aludttej vagy joghurt
csipetnyi őrölt babér
só
őrölt bors
pirospaprika
őrölt kömény
ételízesítő
1 evőkanál olaj
1 csokor kapor
1 csokor petrezselyem zöldje
tárkonyecet
|
A zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a
zúzott fokhagymát, majd félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.
Beletesszük a kisebb kockákra vágott húst meg a zöldpaprikát, s nagyobb
lángon, folyamatosan keverve pörköljük a húst. Hozzáöntünk 1 dl vizet,
beletesszük a hámozott paradicsomot, sóval, őrölt borssal, köménnyel és
egy csipet babérlevéllel fűszerezzük, majd lassú tűzön főzzük.
Közben a babot centis darabokra vágjuk, és egy mokkáskanál ételízesítővel
elkezdjük párolni. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és kevés
sós vízben félpuhára főzzük. A laskatésztát ez pici olajon enyhén megpirítjuk,
majd forrásban lévő vízben majdnem készre főzzük. Amikor a húsba már majdnem
belefut a villa, akkor a levével együtt hozzáöntjük a burgonyát, a zöldbabot
és a leszűrt tésztát. Szükség szerint utánaízesítjük, és addig főzzük,
amíg valamennyi hozzávaló megpuhul.
Szitán beleszűrjük a tejföllel összekevert joghurtot, és elkeverjük a
levessel. Hagyjuk, hogy egyet forrjon, és elzárjuk alatta a gázt. A kaprot
meg a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, ezzel szórjuk meg a levest.
Tálalás előtt egy kevés tárkonyecettel ízesítjük.
|