Halászlé gombóccal
Elkészítési idő: 60 perc + 30 perc pihentetés
1 adag: 450 kcal
Hozzávalók:
1,5-2 kg vegyes hal
2 kávéskanálnyi bors
1,5 dl sűrű paradicsomlé
1 csokor petrezselyem zöldje
30-35 dkg zsemlemorzsa
2 krumpli
2 csöves erős paprika
1 nagy fej vöröshagyma
1,5 dl zsír vagy olaj
3-4 gerezd fokhagyma
2 tojás
só
A megtisztított halakat megnyúzom, mert különben a bőrük rátekeredik a
húsdarálóra. A halhúst kétszer átdarálom. A halhús darálékhoz keverem
az összevágott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a felvert
tojásokat, és a halhús harmadával megegyező mennyiségű zsemlemorzsát.
Sóval, őrölt borssal, pirospaprikával ízesítem. A masszát jól összegyúrom,
majd kendővel letakarva félórát állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Közben a fejekből és az uszonyokból felteszem főni az alaplevet. Beleteszem
a krumplit hosszúkásra vágva, a csöves paprikákat, a vöröshagymát, egy
kávéskanál sót, és egy késhegynyi borsot. Amikor a krumpli megfőtt, átpasszírozom
a fövő lébe, amelyhez hozzáöntöm a zsírt és a paradicsomlét. Amikor az
ízek jól összeforrtak, evőkanállal a levesbe szaggatom a fűszeres halkeveréket,
s a gombócokat kifőzöm.
TRÜKK
Ha nem vagyunk barátságban a tüzes, csípős ízekkel, a csöves erős paprikát
szelídebb rokonaival is helyettesíthetjük.
|