Piros bogyós márványtorta
Elkészítési idõ: 40 perc + hûtés
1 adag: 600 kcal
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
3 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítõ
1,5 teáskanál sütõpor
A gyümölcspüréhez:
6 lap zselatin
2 evõkanál meggyszörp
40 dkg mirelit piros bogyós gyümölcs (áfonya,
eper, ribizli)
A krémhez:
7 lap zselatin
7 dkg cukor
1 citrom leve
50 dkg tehéntúró
5 dl tejszín
|
A tortalaphoz a tojásokat habosra verem a cukorral és a
vaníliás cukorral, majd beledolgozom a keményítõvel
és sütõporral összevegyített lisztet. A
tésztát az alján kivajazott tortaformába simítom,
és kb. 25 percig 180 fokon sütöm. A sütõbõl
kivéve a tortaformában hagyom hûlni.
Míg hûl a tortalap, elkészítem a gyümölcspürét.
A bogyós gyümölcsöket áttöröm,
és két edényben, külön-külön
felmelegítek 20-20 dkg gyümölcspürét, mindegyikben
feloldok 3-3 lap zselatint. Egyikbe belekavarom a meggyszörpöt,
s felhasználásig mindkettõt melegen tartom.
A krémhez a citromlevet felmelegítem 7 dkg cukorral és
egy liter vízzel. Feloldom benne a zselatinlapokat, belemorzsolom
a tehéntúrót, majd a kemény habbá vert
tejszínt. A krémet elsimítom a tortalapon, a tetején
szétosztom a kétféle pürét. Egy kanállal
márványmintásra kavarom a tetejét. Fogyasztásig
hûtõbe teszem. A tortát csillagcsõben végzõdõ
habnyomó zsákból kemény habbá vert
tejszínnel díszíthetjük tálaláskor.
|