Szőlős lencsesaláta sonkakrémes pirítóssal
Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 270 kcal
Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 jégsaláta
1-1 fürt piros és fehér szőlő
1 vöröshagyma
2 kávéskanál balzsamecet
2 babérlevél
só
olívaolaj
1 bagett
20 dkg gépsonka
2 evőkanál liszt
10 dkg vaj
1 dl tej
fehér bors
koktélparadicsom a díszítéshez
|
A lencsét 2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, majd a megtisztított
vöröshagyma, a babérlevél és egy kevés só kíséretében feltesszük főni.
Amikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük - a nagyobb szemeket kettévágjuk -, azután
egy salátás tálban összekeverjük a leszűrt lencsével. Meglocsoljuk olívaolajjal
meg balzsamecettel, végül lazán elkeverjük az apró darabokra tépkedett
jégsalátával. A lencsesalátát tálalásig a hűtőbe tesszük.
A sonkakrémhez a vajat egy lábaskában felhevítjük, megpirítjuk benne a
lisztet. Fölengedjük a tejjel, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük,
amíg besűrűsödik. Ekkor belekeverjük az apró kockákra vágott gépsonkát.
Finoman megsózzuk - vigyázzunk, mert a sonka is sós -, magborsozzuk, és
még melegen botmixerrel egyneművé keverjük. (Ne keverjük túl simára, nem
baj, ha kicsit rusztikus marad.)
A bagettet felszeleteljük, egy kevés olívaolajon aranysárgára pirítjuk,
majd evőkanállal mindegyik pirítósra egy-egy kupac sonkakrémet halmozunk.
A szőlős lencsesalátával tálaljuk.
|