Ribizlikrémes fánk
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg vaj
csipetnyi só
15 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
5 tojás
A töltelékhez:
50 dkg ribizli
10 dkg cukor
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
10 dkg porcukor
ribizlilé
|
A vajat 2,5 dl vízzel és a sóval egy fazékban felforralom. Beleszórom
a lisztet meg a keményítőt, és addig keverem, amíg a tészta el nem válik
az edény oldalától. Leveszem a tűzről, és beledolgozok 1 tojást. A masszát
rövid ideig hűlni hagyom, majd egyenként belekeverem a többi tojást is.
A tészta akkor jó, ha szép fényes, és könnyedén lecsúszik a kanálról.
A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltöm, és sütőpapírral kibélelt tepsire
páros számú halmokat nyomok belőle. Előmelegített sütőben, 200 fokon,
kb. 30 perc alatt aranysárgára sütöm. A sütőből kivett fánkokat még melegen
félbevágom, és hűlni hagyom.
A töltelékhez a ribizlit összekeverem a cukorral, és egy-két óráig állni
hagyom, amíg a cukor elolvad. A gyümölcsöt lecsöpögtetem, levét felfogom.
A tejszínt a habfixálóval meg a vaníliás cukorral kemény habbá verem,
belekeverem a ribizlit, és hűvös helyre állítom. A ribizlis tejszínhabot
csillagcsöves nyomózsákkal a fánkok alsó felébe töltöm. 10 dkg porcukorból
kevés ribizlilével mázat keverek, a kalapnak szánt fél fánkok tetejét
megkenem, majd amikor megszáradt, ráhelyezem a töltött fánkokra.
TRÜKK
Még mutatósabb lesz a süteményünk, ha a kalapkák tetejét megszórjuk durvára
vágott natúr pisztáciával.
|