Bébipulyka minden jóval töltve Elõkészítés: 30 perc A gesztenyét megmossuk, éles késsel bevagdossuk, és 5 percre forrásban lévõ vízbe dobjuk. Leszûrjük, majd még melegen megtisztítjuk. A pulyka hasüregét kibéleljük a vékonyra szeletelt füstölt húsos szalonnával, rozmaringgal és zsályával. Kívül-belül alaposan megszórjuk a sóból, borsból és reszelt szerecsendióból készült fûszerkeverékkel. A kolbászt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egy kevés olajon megpirítjuk, és kibélelünk vele egy magas falú tepsit. A pulykát a kolbászágyra helyezzük, megöntözzük a borral, és elõmelegített sütõben, 240-250 fokon kissé megkapatjuk. Ezután csökkentjük a sütõ hõmérsékletét, alufóliával betakarjuk a tepsit, és a pulykát - súlyától függõen - 3-4 óráig sütjük. Közben többször meglocsoljuk a húslevessel és a keletkezõ pecsenyelével. Amikor a szárnyas félig megpuhult, mellé tesszük a tisztított gesztenyét, majd amikor már teljesen puha, hozzáadjuk a hámozott, cikkekre vágott almát meg a borban áztatott, kimagozott aszalt szilvát. A pulykát ekkor visszatoljuk a sütõbe, és most már fólia nélkül pirosra, ropogósra sütjük. A sültet pecsenyéstálra helyezzük, és körberakjuk a kolbászkarikákkal, a gesztenyével meg a párolt gyümölcsökkel. Meglocsoljuk a pecsenyelével, és burgonyapüré kísérettel adjuk az asztalra. Borajánlatunk: száraz, fûszeres Tramini |
||
|