Karácsonyi kalács
Elkészítési idő: 90 perc + 90 perc kelesztés
1 adag: 430 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 evőkanál cukor
5 dkg vaj
csipetnyi só
vaj a tepsi kikenéséhez
tojás a kenéshez
A túrótöltelékhez:
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 evőkanál vaníliás pudingpor
15 dkg tehéntúró
2 tojássárgája
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
A máktöltelékhez:
10 dkg darált mák
5 dkg porcukor
1 dl tej
2 evőkanál méz
1 evőkanál szilvalekvár
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
A marcipántöltelékhez:
10 dkg nyers marcipán
4 dkg vaj
5 dkg mandula
1 tojás
1 tojássárgája
1 citrom
A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk
a vajjal, picit megsózzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt – ha szükséges,
még egy kevés langyos tejet öntünk hozzá -, és az egészet sima tésztává
kidolgozzuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük.
A túrótöltelékhez a vajat, a porcukorral és a tojássárgájával habosra
keverjük, majd hozzáadjuk a pudingport, az áttört túrót a mazsolát és
a citromhéjat.
A máktöltelékhez a tejet felforraljuk a mézzel meg a cukorral, belekeverjük
a mákot. Azonnal lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a szilvalekvárt.
Fahéjjal és reszelt citromhéjjal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
A marcipántöltelékhez a marcipánt a vajjal, a darált mandulával, a tojással,
a tojássárgájával, a citrom levével és a reszelt héjával habosra keverjük.
A tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, hosszában három egyforma széles
csíkra vágjuk. A csíkok közepén hosszában elosztjuk a töltelékeket, majd
mindegyik tésztacsíkot hengerré formázzuk, végül a három hengerből copfot
fonunk. Kivajazott tepsibe tesszük, és további félórát kelesztjük. Ezután
felvert tojással bekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc
alatt megsütjük.
|