Részeges meggyes koszorú
Elkészítési idõ: 2 óra
1 adag: 460 kcal
Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
4 tojássárgája
2 teáskanál reszelt citromhéj
10 dkg búzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
5 dkg õrölt mandula
1 teáskanál sütõpor
4 evõkanál kakaópor
A krémhez:
70 dkg meggybefõtt
4 lap zselatin
fél l tejszín
2 zacskó vaníliás cukor
3 evõkanál rum
10 dkg tejcsokoládé
porcukor
|
Az idõben legalább félórája
szobahõmérsékletre tett vajat habosra keverem,
majd hozzáadok 10 dkg cukrot, az egész tojásokat,
a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat.
A búzalisztet és a kukoricalisztbõl 10 dkg-ot elvegyítem
a sütõporral, ezt is a tésztához adom az õrölt
mandulával együtt, és alaposan összedolgozom a
tésztát. A massza egyharmadát áttöltöm
egy másik edénybe, a maradék kétharmadba a
kakaóport keverem. A kakaós tésztát kivajazott
kerek koszorúformába öntöm, egyenletesen belesimítom,
majd befedem a maradék tésztával.
Elõmelegített, 180 fokos sütõben (gázsütõ
5. fokozatán) 45-50 percig sütöm. A sütõbõl
kivéve óvatosan kiborítom, hagyom kihûlni,
majd három lapra vágom.
A töltelékhez kimagozom a meggyet, lecsöpögtetem,
összekeverem a maradék 10 dkg cukorral. Egy órán
át állni hagyom, majd leszûröm a levét.
A maradék 5 dkg kukoricalisztet összekeverem 3-4 evõkanálnyi
meggylével. A többi meggylevet vízzel 2,5 dl-re hígítom,
felforralom, és állandóan kevergetve hozzáadom
a lisztes léhez. Ismét felforralom, 3-4 percen keresztül
fõzöm, majd lehúzom a tûzrõl, és
lehûtöm. Ebbe a masszába teszem a lecsöpögtetett
meggybefõttet.
A tejszínt kemény habbá verem a vaníliás
cukorral. A zselatint 10 percre 4 evõkanál vízbe
áztatom, és olvadásig melegítem. Hozzáadom
a rumot, majd belekeverem az egészet a tejszínhabba.
A gyümölcsös massza felét elrendezem az alsó
süteménylapon. A tetejét 2 cm vastagon megkenem a vaníliás
tejszínhabbal, majd óvatosan rányomkodom a második
lapot. Elrendezem rajta a gyümölcsös massza másik
felét, és ismét megkenem tejszínhabbal. Ráteszem
az utolsó tésztát is, és a süteményt
bevonom tejszínhabbal. Egy éjszakán keresztül
hûtöm. A díszítéshez a csokoládéból
szép hosszú forgácsokat faragok, megszórom
vele a tésztát, és meghintem porcukorral.
|