Zserbó szilvalekvárral és mákkal töltve
Elkészítési idő: 60 perc + 3 óra pihentetés
1 adag: 330 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
17 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 tojás
2,5 dkg élesztő
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tejföl
A töltelékhez:
30 dkg mák
15 dkg cukor
1 citrom héja
1 kis üveg szilvalekvár
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé bevonó
|
Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt,
a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk,
három egyenlő részre osztjuk, majd legalább 2 órán keresztül a hűtőszekrényben
pihentetjük.
A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy
ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat. A három
részre osztott tésztát kb. 25 x 35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk.
Az első lapot a tepsibe helyezzük, úgy, hogy ne érjen a széléig, mert
a kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik. Bekenjük szilvalekvárral,
és rátesszük a mákos töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot,
ezt is megkenjük lekvárral és mákkal, végül a harmadik lappal beborítjuk.
Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét villával megszurkáljuk
és, közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig
annyit, amennyit elfogyasztunk. Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem
esszük meg.
|