|
||||
Zöldségeket és a hagymát felkockázzuk és olajban pároljuk 5 percig, majd
hozzáadjuk a kozkázott tököt, kakukkfüvet és az alaplevet. Letakarjuk
és lassú tűzön pároljuk 25-30 percig. Amikor a zöldségek megpuhultak,
összeturmixoljuk , visszatesszük a tűzre és tovább főzzük, ha tul sürü
vizzel higítjuk. Fűszerezzük, só bors. |
Gumós
édeskömény és narancs saláta Páclé: keverőedénybe jól összedolgozzuk az anyagokat, oliva olaj, narancslé,
fokhagyma, petrezselyemzöld, só és bors. |
|||
Rozmaringos,
narancsos bárányborda Az anyagokat összekeverjük, a bordák kivételével. Ez lesz a páclevünk.
A bordákat csont mellett keresztbe feélbevágjuk, pácoljuk (30 perc) majd
forró grillen sütjük. A jó bárányborda kívül ropogós, belül viszont véres.
A teljesen átsült bárányborda ízetlen, száraz és rágós. Ajánlatos a bordákat
a frorró grillen csak hirtelen megsütni (4-5 perc) majd forró sütôben
(8-10 perc) befejezni a sütést. A húst 5 percig langyos helyen (a sütô
közelében) pihentetjük, majd újra csont mentén keresztbe félbevágjuk.
Párolt fehérbabbal vagy salátával tálaljuk. |
John
Maydeck legendás BBQ oldalasa A kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát olajon megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot és a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb 2-3 perc) beleöntjük a ketchupot a worcestershire szószt, az ecetet és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük és legalább 1 órán át lassú tüzön főzzük. A jó BBQ szóz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben. Oldalas: Meg kell kérni a hentest hogy faragja le az oldalasról a zsíros részét. Nekünk csak a a csontos soványrészére lesz szükségünk. Nyugodtan megvehetünk egy egész (fél) oldalast, garantálom hogy el fog fogyni! A csont mentén feldaraboljuk, úgy hogy minden darab két csontból álljon, majd fűszeres lében, ( hagyma, füstölt por, só, egész bors) lassú tüzön addig főzzük amíg a hús leválik a csontról. Amikor kész, szószba mártjuk és forró grillen megsütjük. A legendás oldalas renkívül porhanyós, szinte elolvad a szájban! Köszönet John Maydecknek.
|
|||
Couscous
saláta zöld paprikával és paradicsommal Serpenyőben ferforraljuk a vizet és belekeverjük a couscoust, lefedjük , tűzről levesszük és 10 percig állni hadjuk. Közben a paprikákat kockákra vágjuk, az uborkákat megpucoljuk, végeit levágjuk, hosszában félbe vágjuk, magjait kidobjuk és kockákra vágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk. Amikor a couscous kihült már, keverőtálba tesszük, belekeverjük a paprikát, paradicsomot, az uborkát és a friss koriander leveleket. Külön keverőtálba összekeverjük az oliva olajat a citromlével, az őrölt köménymaggal, a fűszerpaprikával és a fokhagymával. Ráöntjük a couscousra, alapossan összekeverjük, sóval-borssal ízesítjük és hidegen tálaljuk. |
A souffle készítését a sütő előmelegítésével kezdjük. A hőfok 190 C legyen.Keverőtálban összekeverjük a következőket:-tojás sárga, -rikotta sajtot, -vanilliarudat, -olvasztott csokoládét Egy külön tálban a tojás fehérjét habbá verjük pici cukorral.A rikotta sajtos keverékhez óvatossan belekeverjük a habot majd a reszelt csokit.Kerámia poharakat szobahőmérsékletű vajjal kivajazzuk, kristálycukorral beborítjuk, felesleget kiöntjük. A keverőtálból a pohárkákat 3 ig megtöltjük majd vízfürdővel a sütőben 14-15 percig sütjük. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. A képen látható soufflét Grand Marnieres madártejjel locsoltuk meg. |
|||
Tuile (tonhalas előétel tölcsérben) Hét evőkanál lisztet öszszekeverünk négy kávéskanál cukorral és egy kávéskanál
durva sóval. |
4 főre Tamale a Latin kulturának az egyik legfontosabb ünnepi étele. Készithető a kukoricamassza egymagában, vagy különféle töltelékket hozzá adva. Kukorica vagy akár banán levelekbe is lehet csomagolni. Feleségemmel minden vasárnap reggel az a program hogy ellátogatunk a Pacific Palisades farmer piacra, (valójában egész héten erre várunk) ahol a Los Angeles környék legjobb tamalét lehet kapni. A mexicoiak kis sátorban árulják. Nekünk ez a csirkés megoldás a kedvencünk. Pacific Palisades Santa Monica és Malibu között található. Lakása rengeteg sztárnak és filmrendezőnek. Pl.: Britney Spears, Steven Spielberg, Schwarzenegger régi háza is itt van, amiben nem egyszer fôztem már, ja és a legendás OJ Simson ház is, ahol a futbalsztár meggyilkolta a feleségét. A jó tamale puha, csípős és szaftos!
|
|||
Lassan
Sült Fokhagymás Paradicsom A paradicsomot félbevágjuk, majd tepsibe helyezzük és olivaolajjal meglocsoljuk. Sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, apróra vágott fokhagymával és vágott friss kakukkfűvel vagy friss bazsalikommal megszorjuk. Sütőben közepes hőfokon kb. 2 óran keresztül sütjük. Néhány ötlet a sült paradicsom elkészítésére. Appetizer Crostini vagy bruschetta: grillezett fehérkenyér szeletek,
tetején a félbevágott sült paradicsom. A sült paradicsom rendkívül ízletes, tömény íze lehetővé teszi hogy mindenki kreatívan használhassa a konyhában! |
Bambuszos
Füstölt Polip Saláta Lábasba tesszük a polipot a vörösbort ráöntjük és annyi vizet teszünk
rá hogy ellepje. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert, kakukkfüvet és a babérlevelet.
Főzzük közepes hőfokon 25 percig majd szedjük ki a polipot egy tálba és
hadjuk lehűlni, majd rakjuk egy zacskóba és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát
oliva olajat, citromlevet. Rakjuk hűtőbe és pácoljuk legalább 2 órán keresztül.
A polipot forró grillre dobjuk és forgatva 4-5 percig sütjük, ügyelve
arra hogy nehogy túlsüljön, a túlsült polip rágós! Az öntethez a nyersanyagokat
összeturmixoljuk, a polipot apró darabokra szeljük, hozzáadjuk a bambuszt
és az öntettel alaposan összekeverjük. |
|||
Keverőtálba összekeverünk 2 evőkanál almaecetet a mustárral majd fóliával
letakarjuk és 6 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ez azért szükséges
hogy a mustár érlelődjön, íze teltebb legyen. A képen látható módon tálaljuk, köretnek párolt újkrumplit és párolt zöldséget használjunk.
|
A tonhal darabot fűszerezzük sóval és őrölt feketeborssal majd belehembergetjük köménymagba. Forró serpenyőben egyenletesen, hirtelen minden oldalát megsütjük.. A hal belsejét teljesen nyersen kell hagyni. Sütés után forrón keresztbe felszeleteljük és a képen látható módon fürj tojásokkal és uborkával tálaljuk. Ügyeljünk arra hogy a tonhal felseje nyers maradjon, ha túlsütjük a hal íze könnyen pocsolya ízűvé válhat. |
|||
Serpenyőben
sült lazac, sült céklával A kínaiak szerint addig nem lakik jól a test, amíg meg nem kínálják mind
az öt alapízzel: az édessel, a savanyúval, a keserűvel, a csípőssel és
a sóssal. Ebben, ismerve a modern gasztroenterológia felismeréseit, valószínűleg
igazuk lehet, hiszen eszerint a változatosság nemcsak gyönyörködtet, de
egészséges is. |
Ez az Olasz főétel kiváló a hideg téli napokon. Próbáljuk a borjú lábszárat szeletelve venni, ha nem sikerül, akkor az egész darabokat le kell fagyasztanunk, majd húsfűrésszel 5-6 centis vastagra, csontostul keresztbe vágnunk. Ezek után lábszárakat kiolvasztjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és forró serpenyőben az olívaolajon, minden a két oldalát aranybarnára pirítjuk. Magas szélű sütőtepsibe sorba helyezzük a lábszár szeleteket, és félretesszük. A sárgarépát, a hagymát, a zellert, a paradicsomokat 1/2 cm -es kockákra, és a gombákat félbe vágjuk. Egy méretes serpenyőben, vagy közepes lábasban felhevítjük az olíivaolajat, rádobjuk a hagymát, pár perc múlva a sárgarépát és a zellert is. Öt percig erős tűzön kevergetjük, pároljuk. Rádobjuk a gombát, a finomra vágott friss fűszereket, hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a paradicsomlevet vagy pürét, a narancsok reszelt héját és a levét is. Még öt percig pároljuk, majd a tűzről levéve a zöldséges raguval beborítjuk a borjú lábszárat, úgy, hogy azok elmerüljenek a raguban, ráöntjük a fehérbort és alumínium fóliával letakarjuk. Közepes sütőbe tesszük, és lassan pároljuk. Egy óra elteltével megnézzük, ha a levünk elpárolgot, akkor vízzel pótoljuk, visszatakarjuk és tovább sütjük. Az Osso Buco sütése eltarthat 2.5-3 órát is 180C fokos sütőben! Valójában akkor van kész, amikor a csontról könnyedén lefordul a hús, ezért is érdemes óvatossan lapátkanállal tálalni, nagyobb méretű mélytányérban, úgy hogy minden hús darab közepén ott ágaskodjon a velôs csont. A szaftos ragut rákanalazzuk a húsok tetejére. Az Olaszok tésztával eszik, nekem tejszínes-sajtos risottóval vagy pedig lágyra főzött ploentával ízlik. Ragunk legyen ízletes, tartalmas, és ha csípősen akarjuk, hintsük meg szegedi erőspaprikával! Reszelt citrom héjjal dísztjük és vörösborral kínáljuk. |
|||
Petrezselyemzöld apróra vágvaA padlizsánt újnyi vastag darabokra szeleteljük,
enyhén sózzuk majd fél órát pihentetjük. Enyhén leöblítjük szeleteket
és félretesszük. |
Lazac Steak fűszeres
vinaigrettel A nyersanyagokat keverőtálban összekeverjük, ízlés szerint ízesítjük.
Ajánlatos egy kávéskanál barnacukorral enyhíteni az ecet ízét, tetszés
szerint természetessen. Ha mártásunkat túlságossan hígnak találjuk, keverjünk
bele egy kiskanál mustárt, az majd összehúzza. |
|||
Rozmaringos,
narancsos bárányborda sáfrányos rizottóval Az anyagokat összekeverjük, ez lesz a páclevünk. A bordákat csont mellett
keresztbe félbevágjuk, pácoljuk (30 perc) majd forró grillen sütjük. A
jó bárányborda kívül ropogós, belül viszont porhanyós és véres. A teljesen
átsült bárányborda ízetlen, száraz és rágós. Ajánlatos a bordákat a forró
grillen csak hirtelen megsütni (4-5 perc) majd forró sütőben (8-10 perc)
befejezni a sütést. A húst 5 percig langyos helyen (a sütő közelében)
pihentetjük, majd újra csont mentén keresztbe félbevágjuk. |