Mustáros, Confit Nyul
Hozzávalók 4-6 főre:
- 2 egész nyul
- Füstölt bacon (almafával füstölt)
- Zöldségek tesztés szerint
- Apró újkrumpli
- 1 liter zöldség olaj
- 3 evőkanál liba/kacsa zsír
- só, fekete őrölt bors,
- 1 evőkanál cukor
- 4 gerezd fokhagyma
- Kakukkfű
Mártás:
- 2 evőkanál mustár (Creole)
- 6 evőkanál almaecet
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál víz
- 2 evőkanál cukor
- só, fekete őröltbors,
- 2dl Tejszín
|
Keverőtálba összekeverünk 2 evőkanál almaecetet a mustárral majd fóliával
letakarjuk és 6 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ez azért szükséges
hogy a mustár érlelődjön, íze teltebb legyen.
A nyulat megtisztítjuk majd részeire bontjuk. 4 comb, 4 mell részeket
alapossan bedörzsöljük a cukorral, a fokhagymával, sózzuk és fűszerezzük
az őrölt borssal, majd 1 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
A 4 bordából kettőt vágódeszkára teszünk és a borda csontokat késsel föltisztítjuk
majd az előzőekhez hasonlóan bedörzsöljük a fokhagymával, a cukorral,
fűszerezzük és hozzátesszük a combokhoz.
Az olajat és a zsírt lábasba tesszük és lassú tűzön langyosra melegítjük.
A nyul darabokat a szűzpecsenye kivételébel óvatossan a lábasba tesszük,
(az olaj lepje el a darabokat) majd közepes hőfokon, sütőben készre főzzük
(kb. 2 óra). Akkor van kész amikor a combcsontok könnyedén kihúzhatóak.
A sütés közben ügyeljünk arra hogy a hús ne barnuljon meg.
Amikor a confit elkészül, a nyul darabokat óvatossal kiszedjük a zsírból
és langyos helyen, tálalásig tároljuk.
A maradék két bordát kicsontozzuk, a szüzpecsenyéket egyenlő részekre
kb. 5 centis darabokra szeleteljük, fűszerezzük sóval és borssal majd
a vékony szalonna szeletekkel betekerjük, hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük
a mártást.
Közepes serpenyőben összekeverjük a tojást, cukrot, sót és a mustáros
keveréket amit az előzőekben szobahőmérsékleten érleltünk. Fűszerezzük
fekete borssal majd lassan belekeverjük a tejszínt és a vizet, majd lassú
tűzön (állandóan kevergetve) addig főzzük amíg be nem sürűsödik. (kb.10
perc).
Egy másik közepes serpenyőben megsütjük a szalonnás nyul darabokat. A
sütéshez használjunk az előzőekben megmaradt nyul zsírjából. Amikor készen
vagyunk a darabok két végét hajszál vékonyan levágjuk hogy szép fehér
húst mutassanak.
A képen látható módon tálaljuk, köretnek párolt újkrumplit és párolt
zöldséget használjunk.
|