Tamale (BBQ Csirkés)
4 főre
elkészítési idô 1.5-2 óra
Tamale a Latin kulturának az egyik legfontosabb ünnepi étele. Készithető
a kukoricamassza egymagában, vagy különféle töltelékket hozzá adva. Kukorica
vagy akár banán levelekbe is lehet csomagolni. Feleségemmel minden vasárnap
reggel az a program hogy ellátogatunk a Pacific Palisades farmer piacra,
(valójában egész héten erre várunk) ahol a Los Angeles környék legjobb
tamalét lehet kapni. A mexicoiak kis sátorban árulják. Nekünk ez a csirkés
megoldás a kedvencünk. Pacific Palisades Santa Monica és Malibu között
található. Lakása rengeteg sztárnak és filmrendezőnek. Pl.: Britney Spears,
Steven Spielberg, Schwarzenegger régi háza is itt van, amiben nem egyszer
fôztem már, ja és a legendás OJ Simson ház is, ahol a futbalsztár meggyilkolta
a feleségét.
A jó tamale puha, csípős és szaftos!
Hozzávalók:
- 1 dl finomra darált kukorica dara (apró polenta, masa)
- 2 dl csirke alaplé
- 1 dl kukorica olaj
- só
- 1 evőkanál szodabikarbóna
- Főtt csirke
- 1 dl salsa verde vagy egyébb csípős paradicsom mártás
- Kukorica levél (válasszuk a zsenge, friss leveleket)
- BBQ szósz
Elkészités:
A kukorica leveleket áztassuk be langyos vízbe addig amíg megpuhulnak.
(kb. 30 perc) Turmixgépbe jól összekeverjük a kukoricadarát, az olajat,
a sót és a csirke levet. A főtt csirkét száljaira szedjük, a melle húsa
talán alkalmasabb, majd elkezdjük betölteni a leveleket. A levelet kifektetjük
majd megkenjük a kukorica masszával és megpakoljuk csirkével majd BBQ
szósszal és újra a masszával. A leveleket behajtjuk hogy a töltelék ne
essen ki, és a végeit megkötjük. Lassú tűzön, gőzben addig főzzuk amíg
puha nem lesz és a levelek elválnak a kukorica darától. (kb.40 perc)
Valójában bármivel tölthetjük.
Tamale főételnek:
Tölthetjük akár : darált marhahús sült fokhagyma, füstölt gouda sajt,
BBQ csirke (főtt csirke és BBQ szósz, füstölt lazac, spenót, articsóka,
feta sajt és szárított paradicsom, homár és Táj kókuszdió mártás, kecskesajt
és szárított paradicsom, mangó és főtt csirke....
Tamale desszertnek:
Belga csokoládé és málna és sült dió, karamelles alma és Jamaica rum,
Zöld kukorica és sárga kukorica........
BBQ Szósz:
2 kanál olaj
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kanál mustár
4 kanál barna cukor
1 dl sör
2 kanál worcestershire szósz
Chili por, cayenne bors, fekete bors, füstölt por
1 kanál sima ecet
1 liter ketchup
Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük.
Hozzáadjuk a barnacukrot, mustárt. Amikor a cukor elolvadt kb 2-3 perc,
beleöntjük a ketchupöt a worcestershire szószt az ecetet és hozzáadjuk
a fűszereket. Elkeverjük és legalább 1 órán keresztül lassú tüzön főzzük.
A jó BBQ szóz az enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
|