Tuile (tonhalas előétel tölcsérben)
(Az egyszerűség kedvéért nevezzük vékony, ropogós ostyaféleségnek.)
Hozzávalók:
- 7 evőkanál liszt,
- 4 kávéskanál cukor
- durva só
- 12 dkg vaj
- 2 tojásfehérje
- Fokhagyma
- Parmezán
Hét evőkanál lisztet öszszekeverünk négy kávéskanál cukorral és egy kávéskanál
durva sóval.
Külön edényben habosra keverünk 12 dekagramm vajat, majd a két edény tartalmát
összedolgozzuk. Erőteljes mozdulatokkal belekeverünk még két (hideg) tojás
fehérjét, végül kevés nagyon finomra vágott fokhagymával és parmezánnal
ízesítjük.
A kész tésztából spatulával sütőpapírra vagy szilikonlapra 10-12 centiméter
átmérőjű, vékony korongokat formázunk, amolyan kicsiny palacsintákat.
(Hogy egyformák legyenek, készíthetünk hozzá sablont is.) Meghintjük fekete
szezámmaggal, majd 200 Celsius-fokon négy-öt percig sütjük. (Míg nem lesz
egyenletesen barna.) Ekkor a tepsit a sütő nyitott ajtajára húzzuk (hogy
ne hűljön túl gyorsan a tészta), s a lapótyákat egyenként tölcsérré sodorjuk.
A tölcséreket "varratos" felükkel lefelé visszatesszük a sütőbe
(jó sűrűn, hogy ne guruljanak el), s további három-négy perc alatt ropogósra
sütjük. Lehűtjük és a tonhalas krémmel megtöltjük. Kiváló előétel.
Közben máris eszembe jutott, hogy reggel láttam amint a szakács a finomra
vagdalt tonhalat kikeveri olívaolajjal, kevés citromolajjal, finomra aprított
snidlinggel és mogyoróhagymával. Sózta, borsozta, hűtőszekrényben pihentette.
Tehát ez volt a töltelék!
|