Osso Buco
Hozzávalók 6 főre:
- 3 Borjú lábszár (kb.1/2 kg darabja)
- 1 ág friss rozmaring
- 1 köteg friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- tengeri só és friss őrölt bors
- 2 dl Chardonnay
- 1 dl olívaolaj
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg csiperkegomba
- 20 dkg szár zeller
- 4 közepes paradicsom
- 1 dl paradicsompüré vagy paradicsomlé
- 2 narancs
- 1 citrom
|
Ez az Olasz főétel kiváló a hideg téli napokon. Próbáljuk a borjú lábszárat
szeletelve venni, ha nem sikerül, akkor az egész darabokat le kell fagyasztanunk,
majd húsfűrésszel 5-6 centis vastagra, csontostul keresztbe vágnunk. Ezek
után lábszárakat kiolvasztjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és forró
serpenyőben az olívaolajon, minden a két oldalát aranybarnára pirítjuk.
Magas szélű sütőtepsibe sorba helyezzük a lábszár szeleteket, és félretesszük.
A sárgarépát, a hagymát, a zellert, a paradicsomokat 1/2 cm -es kockákra,
és a gombákat félbe vágjuk. Egy méretes serpenyőben, vagy közepes lábasban
felhevítjük az olíivaolajat, rádobjuk a hagymát, pár perc múlva a sárgarépát
és a zellert is. Öt percig erős tűzön kevergetjük, pároljuk. Rádobjuk
a gombát, a finomra vágott friss fűszereket, hozzáadjuk a kockázott paradicsomot,
a paradicsomlevet vagy pürét, a narancsok reszelt héját és a levét is.
Még öt percig pároljuk, majd a tűzről levéve a zöldséges raguval beborítjuk
a borjú lábszárat, úgy, hogy azok elmerüljenek a raguban, ráöntjük a fehérbort
és alumínium fóliával letakarjuk. Közepes sütőbe tesszük, és lassan pároljuk.
Egy óra elteltével megnézzük, ha a levünk elpárolgot, akkor vízzel pótoljuk,
visszatakarjuk és tovább sütjük. Az Osso Buco sütése eltarthat 2.5-3 órát
is 180C fokos sütőben! Valójában akkor van kész, amikor a csontról könnyedén
lefordul a hús, ezért is érdemes óvatossan lapátkanállal tálalni, nagyobb
méretű mélytányérban, úgy hogy minden hús darab közepén ott ágaskodjon
a velôs csont. A szaftos ragut rákanalazzuk a húsok tetejére. Az Olaszok
tésztával eszik, nekem tejszínes-sajtos risottóval vagy pedig lágyra főzött
ploentával ízlik. Ragunk legyen ízletes, tartalmas, és ha csípősen akarjuk,
hintsük meg szegedi erőspaprikával! Reszelt citrom héjjal dísztjük és
vörösborral kínáljuk.
|