Serpenyőben sült lazac, sült céklával
A kínaiak szerint addig nem lakik jól a test, amíg meg nem kínálják mind
az öt alapízzel: az édessel, a savanyúval, a keserűvel, a csípőssel és
a sóssal. Ebben, ismerve a modern gasztroenterológia felismeréseit, valószínűleg
igazuk lehet, hiszen eszerint a változatosság nemcsak gyönyörködtet, de
egészséges is.
A recepthez Kaliforniában nagyon elterjedt baby céklát használtunk. Baby
cékla többféle színben kapható, arany, bordó és fehér. Elkészítése. Magasabb
falú sütő serpenyőbe tesszük a megmosott céklákat.( Nem kell megpucolni
őket.) Meglocsoljuk oliva olajjal (ne sajnáljuk) és ecettel, só majd bors
következik. Aluminium fóliával letakarjuk és közepes hőfokú sütőben puhára
pároljuk. A sütőből kivéve azonnal jeges vízbe tesszük és egy rongy segítségével
könnyedén lepucoljuk a héját. Amikor lehült szeletekre vágjuk és félretesszük.
Világszerte elterjedt és olcsón kapható a lazac, ami persze nem igazi
vadvízi, hanem halfarmokon tenyésztik. Vehetjük egészben, így még olcsóbb.
A friss halnak fényes a szeme, fényes a bőre, a kopoltyúja világítóan
piros. Egy óvatlan pillanatban próbáljuk megnyomkodni, ha lehet, szagolgassuk
meg: a húsa legyen rugalmas, semmiképp sem puha, és ne legyen "halszaga",
mert az annyit jelent, hogy már nem friss. Figyeljünk oda, mert Magyarország
szupermarketjeibe gyakran érkeznek "akciós" halak.
A lazacot sajnos könnyű elrontani, hamar mocsárízű lesz és kiszárad, ha
teljesen megfőzzük vagy átsütjük. Járjunk el kíméletesen! Szaknyelven
szólva: ne engedjük, hogy a hal maghőmérséklete 50 Celsius-fok fölé emelkedjen.
A japánok gyakran eszik nyersen, de az olasz konyhában is készül nyers
halból étel, a carpaccio, és világszerte elterjedt a nyers "tatárlazac".
A peruiak citrusgyümölcsök hideg levében "főzik" meg a halat,
ebből lesz a seviche és a tirradito.
Skandináviából kiindulva az egész világon elterjedt a "gravlax",
a pácolt lazac készítése.
A lazacot fűszerezzük és pácoljuk tetszés szerint, nehéz elrontani. Mi
friss fűszernővényeket ajánlanánk, egyszerűen sót és borsot. Forró serpenyőben
hirtelen sütjük. A képen látható lazac tökéletesre van sütve. Ne tegyük
azt meg amit a déli szomszédaink tesznek. Mexicóban a halat mindenki hülyére
süti. A túlsült hal élvezhetetlen.
Tálaláskor a lazacot és a céklát is locsoljuk meg finomán oliva olajjal,
vagy ha van szarvasgomba olajjal.
|
|