vissza

Dél America, Mexico és Peru (3)

Mexico City-be a buszpályaudvarról taxival egyenesen a reptérre vettük az irányt, majd kifizettük a jegyeket. A gép másnap délután indult Costa Ricán keresztül Limába. Nem tudtunk másra gondolni mint egy hosszú forró zuhanyra és egy kényelmes, tiszta ágyra, így hát megcéloztuk a legközelebbi hotelt, ami gyalogtávra volt a reptérrel szemben.

 

Dél America, Mexico (2)

Jó szolgálatot tett az a kézi GPS amit még az USA-ban vettünk az utazás előtt. Sajnos csak a nagyobb városokat jelezte, így mindig csak saccolni tudtuk a pillanatnyi helyzetünket. Azért az útirányt, magasságot pontosan mutatta és azt is, hogy milyen távolságra van a következő nagyváros. Utunk Hermosillo, Los Mochis, Culiacán, Mazatlán majd Guadalajarán keresztül Mexico City.

 

Dél America, Mexico (1)

Gyorsan otthagytuk Kaliforniát, talán túl gyorsan. Az a tíz év úgy elröppent, mintha meg sem történt volna. Ami
maradt az nyolcvan doboznyi kacat ami közben nőtt a szivünkhöz és a sok szép élmény, az meg többet ér mindennél.
Nem egyszerű ez, mégis talán a kilépés utáni percek voltak a legnehezebbek. Ott álltunk már a túloldalon, méterekre a sorompótól és szótlanul bámultunk vissza az arany színű kaliforniai dombokra, azokra a dombokra amiket még percekkel azelőtt otthonunknak neveztünk.

 

Főzési tippek, és tanácsok

Használjunk tengeri sót, ha nincs akkor kósert. Az asztali só jódozott vagy jódozatlan, íze egy dimenziós, éles. A kóser és a tengeri nagyobb szemcsés, kóstoljuk magában, íze teljesen komplex. Sódarálóba töltve használjuk, tároljuk a tűzhelyhez közel. Zamatuk sokkal többoldalú a hagyományos asztalinál. Tengeri sót főként halszeletek, hússzeletek-steakek, friss zöldségek ízesítésére használjunk!

 

Tavaszi Hamburger

Hamburgernek a zsírosabb hús a legízletesebb, de ha valaki az egészségesebbre vágyik, akkor válasszon soványabb húst, azt is lehet szaftosra sütni. Hogy ne száradjon ki, keverjünk bele gombát, friss fűszernövényeket, petrezselymet vagy húsos Kalifornia paprikát. Talán a tonhal a legsoványabb, de azt minden esetben késsel vágjuk!

 

Méreg mindenhol ahova nézel!

A tömegétkeztető éttermi koszt amellett, hogy egészségtelen, hízlal, kimeríti a gyomrot, személytelen és tápértékben is pocsék. Olyan világban élünk, ahol már nem is kell gyorsétteremben étkeznünk ahhoz, hogy azok a teljesen felesleges és káros anyagok lerakódjanak a szervezetünkben, amik az élelmiszergyárak, csomagoló üzemek felturbózott élelmiszereinek jóvoltából landolnak a tányérunkon. Nem bízok a gyárakban és a fagyasztó, csomagoló üzemekben sem.

Egy valamiben bízok, az pedig a lelkiismeretes paraszt ember, aki a napfelkelte előtt már az állatokat eteti, legtöbb esetben generációkon keresztül végzi tevékenységét és az életét a sárgarépájának és a hagymájának szenteli.
 

Méreg mindenhol ahova nézel 2.!

Tehenek, csirkék, malacok mind karámba, ketrecbe zsúfolva nevelkednek. Minimális a mozgáslehetőségük, életük legnagyobb részét trágyától teli medencékben élik le, nincs alattuk alom, így nincs pihenés, nyugodt élet sem. Az étel, a víz mechanikusan kerül az orruk elé és amikor elérik a kivánt súlyt, könyörtelenül véget ér szánalmas életük. A mészárlás kegyetlenül zajlik, legtöbb esetben a marhák még élnek a szétnyitás pillanatában!

 

Hal egészséges?

Sajnos nem minden hal egészséges! Nagyon fontos az, hogy honnan származik, ha úgy tenyésztették hol nevelték és mivel táplálták? (A higany tartalom miatt akár mérgező is lehet!) Manapság biztonsággal már csak az alaszkai halakra mondhatjuk hogy "egészséges"! Sajnos! Omega-3 legnagyobb mennyiségben az alaskai vadon élő lazacban (salmon) található, viszont a farmon nevelt fekete listán van és káros is lehet a szervezetünkre!

 

Gomba tisztítása és egy recept:

Tárolása papír zacskóban, papír kartonban, levegős hideg helyen. Száraz helyen! Nincs olyan gomba ami alkalmas mosásra! Esetleg a friss csiperke, de ha azt kis mennyiségben használod, akkor azt se mosd meg! Valójában mosással megölöd a gombát. Szerszámok: pucolókés, és bármilyen kefe ami óvatos annyira hogy ne tegye tönkre (karcolja) a gombát. Szoktam használni levegő spray-t is ami közepes nyomásban oxigént fúj. (számítógép boltban kapható, annak tisztítására találták ki)

 

Chef László életpályája - 1. rész

Cheflaszlo Január.29.2008

Nem tudom, miért lettem szakács, talán csak a körülmények és a lehetőségeim vittek erre a pályára. Közrejátszhatott, hogy a szüleim és a nagyszüleim is vendéglátósok voltak. Nagyi évtizedekig dolgozott a Pannoniának, az ÁFOR benzinkút presszóját vezette, akkoriban az egész város odajárt. Mikor nyugdíjba ment, a Hungária Szálló tekepálya-játéktermében tovább dolgozott, mint pénzváltó. Szűcs Rózsi néni... Mindenki ismerte és imádta Siófokon, piros camping biciklivel járt mindenhova, olyan sebességgel szedte a kanyarokat, mintha söprűn ülne, szegény nagymami, megöregedett már 84 éves,........ az isten adjon neki egészséget!

 

Chef László életpályája - 2. rész

Egyik télen a Chiemsee partján már fizetésért dolgoztam egy magyaros jellegű családi étteremben. A német kisváros neve Gollenshausen volt. Arra nem emlékszem kristálytisztán, hogy miként kerültem oda és hogy miért éppen a téli pangásra -nem tudom; lehetséges, hogy a nyári szezonra akartak betanítani, ami a konyha méreteiből itélve igencsak forgalmas lehetett. Szerencsémre nyárig nem maradtam, de a kaland annyit megért hogy évek után is mosolyogva gondoljak vissza.

 

Chef László életpályája - 3. rész

1993 volt, hideg-havas tél amikor megérkeztünk a Payette tó déli csücskében található McCall kisvárosába, Idaho államban. A napokig tartó autóutat Kaliforniában még meleg napsütésben kezdtük, átszeltük Nevadát, Oregont, majd Boise főváros-tól már jeges szerpentineken kanyarogtunk felfelé vagy 100 mérföldet a nővérem házáig. Gyönyörű helyen, a rozoga öreg ház közvetlenül a tó partján, a falu szélén volt. Veronika, az idősebb lánytestvérem 1991-ben költözött az Egyesült Államokba. Férje John Maydeck (aki híres a BBQ oldalasáról) Kaliforniában született. Mivel mindketten jobban szerették a természetet mint a nagyvárosi életet és John édesapja Robert is a közelben -Boise-ban élt, úgy döntöttek hogy Kaliforniából az idahoi hegyekbe költöznek, McCall-ba.