Chef László életpályája - 1. rész
Cheflaszlo Január.29.2008
Nem tudom, miért lettem szakács, talán csak a körülmények és a lehetőségeim
vittek erre a pályára. Közrejátszhatott, hogy a szüleim és a nagyszüleim
is vendéglátósok voltak. Nagyi évtizedekig dolgozott a Pannoniának, az
ÁFOR benzinkút presszóját vezette, akkoriban az egész város odajárt. Mikor
nyugdíjba ment, a Hungária Szálló tekepálya-játéktermében tovább dolgozott,
mint pénzváltó. Szűcs Rózsi néni... Mindenki ismerte és imádta Siófokon,
piros camping biciklivel járt mindenhova, olyan sebességgel szedte a kanyarokat,
mintha söprűn ülne, szegény nagymami, megöregedett már 84 éves,........
az isten adjon neki egészséget!
Az is közrejátszott, hogy rettentő izgága tanuló voltam, közepesnél gyengébb
eredményekkel, az általános iskolát pedig úgy végeztem, hogy az ellenőrzőm
megtelt fegyelmikkel, (pontosan 28 beírással) ami szinte lehetetlenné
tette a továbbtanulást. A Krúdy Gyula Vendéglátóipari Szakközépiskola
igazgatóját ismerte a nagyi, így a négyszeres túljelentkezés ellenére
nagy nehezen felvettek. Az ellenőrzőből ki kellett szednünk a középső
oldalakat, így a 28 beírás máris "csak" 14-re csökkent. Hál'
Istennek megúsztam.
A főzéshez mindig volt érzékem, ez már az iskola előtt kiderült. Kissrácként
mindig is érdekelt a főzés, cukrot formáztam évekig, majd tojáshabokkal
kísérleteztem, mindig kotyvasztottam valamit.
Amikor a 14 évet betöltöttem, édesapám bemutatott barátjának, Öhlmann
Gyula mesterszakácsnak, (szántódi Patkó Vendéglő) és szerintem azt is
mondta neki, hogy "rugdosson addig, amíg ember nem lesz belőlem".
A nyári főszezonban rettentő sokat melóztam, akkoriban a Patkó a legjobb
vendéglő volt a déli-parton. Az alagsorban volt a "mészárszék",
több vér folyt ott, mint egy Tarantino filmben. A tulaj fia egyidős volt
velem, megtanított mindenre, amit ő már tudott, pár hét múlva együtt nyúztuk
a szarvasokat, vaddisznókat, nyulat, őzet.
|
A szakácsiskolában tovább folytatódtak a fegyelmi problémák, kifogyhatatlan
fizikai energiával rendelkeztem. Az osztályfőnököm a változás reményében
nem egyszer bezárt az irodájába, és 10 kilós medicinlabdákkal dobált!
Az idősebb hentestanulók meg azzal szórakoztak, hogy a lábamnál fogva
lógattak le az emeletről, óriási riadalmat keltve az épületben. Elméleti
tárgyakból, pl.: irodalom, matematika gyenge-közepes szinten bukdácsoltam,
a szakmai gyakorlat viszont megfelelően lekötött és aránylag jó eredményeket
értem el.
Három társammal a Csárdás étterembe lettünk kiosztva szakmai gyakorlatra,
nem tudom miért, de a Csárdásra gondolva elsőként mindig a hűtőkamra súrolása
jut az eszembe. Ez mindig úgy kezdődött, hogy az idősebb szakács szétszórt
két doboz ultrát a vizes padlón. Amikor éppen nem takarítottunk, akkor
a csumit (közétkeztetés) főztük. A problémásabb kuktákat (főként engem)
hosszú esti műszakkal jutalmazták, ami utólag átgondolva épülésemre szolgált.
A csendesebb estéken Tóth Bálint főszakács szüntelenül foglalkozott velem,
felkészített a vizsgákra és nyomon követte azt is, amit az iskolában elméletből
tanultunk. Az öreg akkoriban kapott mesterszakács címet, fia szintén szakács
volt, kisebb-nagyobb szerencsével járta a megyei szakácsversenyeket.
Jó volt abban az időben kuktának lenni. A Pannonia gondoskodott mindenről,
minőségellenőrzéseket tartott, a konyhákat kitűnő nyersanyagokkal látta
el, a tojás is frissen jött, kiló számra álltak a friss vanília rudak
és a hatalmas szemű mazsolák, a raktárak zsúfolásig voltak nyersanyaggal,
a nagy szemű kaviárt 5 literes üvegekben tárolták.
A 80-as évek végétől a szocializmussal együtt kezdtek sorban megszűnni
a nagynevű vendéglátó vállalatok, átrendeződött az ipar, minden megváltozott,
sajnos hátrányára! A privatizálás előtt sorban lepusztították mindegyiket,
nagyon kevés igényes vendéglátóegység maradt. A szakma mérhetetlenül lekallódott.
|
Rövid volt a gyerekkor, a nyári szünetek is munkával teltek el. Az első
nyáron visszamentem a Patkóba, a következő kettőt pedig a Ménes Csárdában
dolgoztam le. Az is elég jól menő hely volt, állami fogadásokkal, stb.
Akkor még a Balaton virágzott, a családi panziónk is állandóan tele volt
német turistákkal. Reggeliztettük őket, és ahogy 1991-ben elvégeztem az
iskolát, a panzió alá megnyitottuk saját éttermünket, a Fekete Híd Fogadót.
Sógorom, John Blake Maydeck, kaliforniai receptjeit használva BBQ Steak
House lett a helyből, a kert közepén működő lángoló látványkonyhával.
Az étterem nagy sikernek bizonyult, a Szakács Szövetségtől Védnöki Táblát
kaptunk, papír tányéros talponállóként kezdtük, ami szinte akaratunk ellenére
igényes étteremmé nőtte ki magát. 6 féle csapolt sör, híres francia importborok,
sommellier, folyóborként: tokaji szamorodni, cocktail-ok, szivarok, nagyon
jó konyha és 17 fős személyzet.
Az unalmas teleket édesapám tanácsára tanulmányúton töltöttem. Elsőként
a Gundelba kéretőztem be, azzal, hogy tanulni szeretnék. Szerencsém volt,
megengedték! Kalla Kálmán úr végigvitt a könyvtárán, nagyon érdekes volt,
később többször meglátogatott a szántódi vendéglőnkben, jókat evett a
családjával mielőtt kimentek a kőröshegyi szőlőskertjükbe. Kisvárosi gyerekként
a Gundelban minden újnak számított. Az is, hogy a konyhában a szakácsok
között dúlt a stréber hatalmi harc. Szó szerint lökdösték egymást lefelé
a ranglétrán. Az idősebb szakácsokat többnyire hidegen hagyta a fiatalabbak
oktatása, csak a saját önmegvalósításukkal foglalkoztak. Részt vettem
az Operabál étkeinek főzésén is, közelről figyelhettem milyen az igazi
profizmus. Az egyik szakács a barátom lett, (István volt a neve, sajnos
a vezetéknevére nem emlékszem) aki később lejött a Balcsira, és főzött
az esküvőmön. Bejártunk a Szakács Szövetségbe, megismerkedtem az elnökkel
(Unger Károly), fiatal szakácsként ezek mind nagy élményt jelentettek.
A Gundel után István tanácsára átmentem a Hyatt-be három hétre, hogy ott
is körülnézzek egy kicsit. A szakácsok egy része itt is féltve őrizte
tudását, a szakács olimpiára készültek, de azért sikerült ellesnem egy-két
új dolgot. Majd a Belcantóba kerültem, ahol szerencsére a séf tisztelte
a szakmát és sokat magyarázott a fiataloknak. Élmény volt az egész, a
pincérek népszerű áriákat énekeltek felszolgálás közben, hiszen az Opera
közvetlen az étterem mellett van. Egy-pár telem így telt el, fizetés nélkül
dolgoztam Budapest legendás helyein, viszont nagyon sokat tanultam a szakmából,
egyben sok emberi tapasztalatot is szereztem. Szerencsémre a szállásért
nem kellett fizetnem, mert a barátnőm nagyszüleinél meg volt oldva.
folyt. köv.
|