Avokádó Elkerülhetjük az avokádó oxidálódását, ha guacamole-t, vagy bármilyen
avokádót tartalmazó ételt készítünk. A titkok a magjában rejlik, ami pucolás
után is óvja az avokádót a barnulástól. Tehát felszelhetjük, turmixolhatjuk
is, de ha visszatesszük a magját az avokádó közé (belekeverjük a magokat)
az megóvja a barnulástól hosszú időre. A félbevágott avokádót is a magjával
együtt tároljuk! Ez a megoldás jobb a közismert citromozásnál! Egy kisebb csészében apróra vágott shalott-ot (ha nincs újhagyma) teszünk
és jól összedolgozzuk bármilyen ecettel, (nem a sima ecet!) használjunk
vörösbor vagy balzsamecetet. Tegyünk bele egy finomra vágott jalapeno
paprikát, vagy bármilyen erős ízt tetszés szerint, jól összedolgozzuk
oliva olajjal, sózzuk és borsozzuk majd hűtőben 1-2 órát érlelni hagyjuk. A szója-szószban és narancslében áztatott (pácolt) csirkemell különösen
ízletes salátának, de akár főételnek is. Miként kerüljük el a csirkemell
egyenletlen sülését és a végzetes kiszáradást? Kövessük ezeket a jótanácsokat! Sütésre használjunk 20 Celsius fokos vajat, az ennél melegebb vaj használata nem ajánlatos, hiszen a vajban lévő vajzsír olvadásnak indul, ami a vajunk összeeséséhez vezet. Gondoljunk erre a jótanácsra amikor a receptkönyv szobahőmérsékletű vaj használatát javasolja, még akkor is amikor vaj-alapú süteményünkbe cukorral habosítunk vajkrémet! Használjunk tengeri sót, ha nincs akkor kósert. Az asztali só jódozott
vagy jódozatlan, íze egy dimenziós, éles. A kóser és a tengeri nagyobb
szemcsés, kóstoljuk magában, íze teljesen komplex. Sódarálóba töltve használjuk,
tároljuk a tűzhelyhez közel. Zamatuk sokkal többoldalú a hagyományos asztalinál.
Tengeri sót főként halszeletek, hússzeletek-steakek, friss zöldségek ízesítésére
használjunk! A kagyló Rockefeller módra nem tartalmaz spenótot, ez a leggyakrabban
elkövetett hiba az éttermek étlapján. Az eredeti recept csak a következőt
tartalmazza: Oyster, petrezselyem, reggiano, tartalmas vajas-fűszernövényes
öntet és a kenyérmorzsa amit rápirítunk a salamanderben. Tévhit az hogy a "Chicken Kiev" tartalmaz sajtot. Az eredeti recept szerint a csirke tölteléke fűszeres vaj. Sajtot, sem a töltelék sem a panír nem tartalmaz. A töltelékhez használjunk jó minőségű nyers vajat és friss, apróra vágott fűszernövényeket. Verjük azt habbá majd henger alakban fagyasszuk le így könnyedén betölthetjük a kiklopfolt csirkemellbe! Panírozzuk vékonyan és süssük gyorsan, különben elveszítjük a tölteléket. A sütés után nem szeleteljük, inkább azonnal tálaljuk! Akkor a legjobb ha a belsejében lévő vaj csak enyhén olvadt, de nem fagyos. Észrevetted már hogy a süteményeknek sokszor rossz az utóíze? Az okozója a sütőpor lehet. A kemikáliás, szinte metáll-os utóízt a sütőporokban található aluminium vegyület a nátrium-aluminium-szulfát okozhatja. Ez az utóíz érezhető a Calumet, a Davis és a legtöbb sütőpor használatakor. A Rumford sütőpor nem tartalmazza ezt a vegyületet és a kesernyés utóízt sem érezni. Ez a kitűnő minőségű sütőpor csak három egyszerű alapanyagból készül. Kálcium sav foszfát, sütő szóda és kukorica keményítő. Amikor használjuk a Rumford sütőport, keverjük össze a száraz nyersanyagainkat egy tálba, majd a végén adjuk hozzá a "nedves" nyersanyagokat pl. vaj. Ne keverjük túl a vajas keveréket azok után hogy hozzáadtuk a vizet, ugyanis kikeverjük belőle a széndioxidot a mi a víz és a sütőpor között keletkezett. Szóval óvatosan dolgozzuk el a tésztát, rakjuk a serpenyőbe és süssük azonnal. |
||||
|