Chef László életpályája - 3. rész 1993 volt, hideg-havas tél amikor megérkeztünk a Payette tó déli csücskében található McCall kisvárosába, Idaho államban. A napokig tartó autóutat Kaliforniában még meleg napsütésben kezdtük, átszeltük Nevadát, Oregont, majd Boise főváros-tól már jeges szerpentineken kanyarogtunk felfelé vagy 100 mérföldet a nővérem házáig. Gyönyörű helyen, a rozoga öreg ház közvetlenül a tó partján, a falu szélén volt. Veronika, az idősebb lánytestvérem 1991-ben költözött az Egyesült Államokba. Férje John Maydeck (aki híres a BBQ oldalasáról) Kaliforniában született. Mivel mindketten jobban szerették a természetet mint a nagyvárosi életet és John édesapja Robert is a közelben -Boise-ban élt, úgy döntöttek hogy Kaliforniából az idahoi hegyekbe költöznek, McCall-ba. Ez egy tipikus erdei kisváros, a Sziklás Hegység nyugati részében,(szinte
az isten háta mögött) órási hegyekkel, völgyekkel, fenyőerdőkkel körülvéve.
Rengeteg a sebesen rohanó erdei patak, amikben hemzseg a pisztráng és
a lazac. A lakosság főként vadászatból és favágásból él. A Payette tó
krisztálytiszta (olyan mint a Lake Tahoe csak kisebb), reggelente a vadlibák
feltotyognak a teraszra a tópartról, így nem kakas-kukorékolásra, hanem
a gágogásra ébredsz. Többnyire egész nap az erdőt jártuk, hordtuk haza a tüzelőfát, horgásztunk,
vadásztunk, száguldoztunk a motorosszánokkal és ha azt mondanám hogy a
patakokból kézzel is fogtunk lazacot akkor biztos vagyok benne hogy senki
sem hinné el, pedig így volt. Egy aranybányát is meglátogattunk ahova
kötélen ereszkedtünk le. A bánya tulajdonosa (Jim) mintaként kimosott
egy adag aranyat, majd mikor beteltünk a látványától, kilöttyintette a
földre, csak úgy (lazán) mint mikor a borász löttyinti ki a kóstolópohárból
az öblitővizet. Nem kell megijedni az öreg Jim nem pocsékolt el sok aranyat!
Hogy kedveskedjen (főleg az anyukámnak) a búcsúzáskor apró üvegecskében
átnyújtott pár szem aranyrögöt ajándékba. A tél így telt el, ebben a vadregényes
környezetben. A napi kalandozásból mindig koszosan, tele élménnyel tértünk
haza. Esténként összeült a család, jókat nevettünk, vagy csak bámultuk
a kandallóban pattogó félméteres rönköket. Hogy tökéletesen asszimilálódj érkezz meg naponta kétszer egy fa-tuskóktól
roskadozó, rozoga, barna pick-up teherkocsival abba a "nívós"
késdobálóba amit McCall Brewing Company-nak hívnak. Ez a sörfözde (saloon)
az egyik központi hely, ami már a reggeli órákban benépesedik. Ha esetleg
este is visszatévedsz, készülj föl, hogy ugyanazokba a favágó kinézetű
alakokba botlasz, mint reggel, azzal a különbséggel, hogy lassabban fordítják
a fejüket a nyikorgó lengőajtó irányába. A fast food választék: hot-dog, Big Mac, burrito, hasábburgonya chillis babbal, vastagon sajttal a tetejére olvadva. Talán ezzel a gyors felsorolással ki is merítettem az összes népszerű fogást amire az amerikai büszke lehet. De itt van még az ország igazi specialítása: az eltorzult rántotthús, amit Country Fried Steak-nek neveznek. Egy alaktalan marha szeletet képzelj el amit akkor is mélyfagyasztott ha étteremben eszed! Kezdésként a húst keresztül nyomják a húspuhító gépen. Ettől az állaga darálthús jellegűvé válik, amit a tojás és a zsemlemorzsa elhagyásával, csak lisztbe mártva paníroznak, de vastagon. Ha úgy döntesz hogy az étteremben a gravy-t (folyékony gumi jellegű mártás, amit a sütéskor megmaradt zsírból liszttel sűritenek) nem rá, hanem mellé kéred, (ettől a felszolgáló mindig megriad) akkor készülj fel, hogy a bundáján csak megfeszítve juthatsz keresztül. Amerika nem lenne a világ vezető hatalma ha nem talált volna megoldást erre az apró problémára is, ezért ezt az ételt még akkor is a nagy kaliberű steak késsel szolgálják fel, ha a gravy-t megszokottan a tetejére kapod. Lehet, hogy csak ezért szerepel az étel nevében a steak szó? Nem tudom, viszont fogadd meg a tanácsom és ahogy megkapod az itt felsorolt ételek bármelyikét, azonnal kezdj neki az evésnek! Ha vársz egy kicsit, vagy lassan nyámmogsz rajta, akkor ehetetlen gumivá változik!A frissen fogott halak és a vadak kivételével, minden amit ettünk méreg volt. A sárgarépától kezdve a kőkemény paradicsomig, a permetes gyümölcstől és salátától a pirosra festett húsig. A szervezetünkben felhalmozódott mérget komoly erőkkel sem tudtuk feldolgozni. A család női tagjai elkezdtek narancsbőrt ereszteni, ami a népesség körében teljesen megszokott. (Welcome to America!) Ennek ellenére nagyon szerettem volna tovább maradni (mármint az országban)
és ahogy visszautaztunk Kaliforniába megkértem a sógoromat hogy segítsen
munkát találni. A nyelvet még most sem beszéltem és két héten belül a
repülő is indult volna haza. Az elszántságom nagy volt, mindig vágytam
rá, hogy egyszer valahol majd szerencsét próbálok. A sógorom egyik délután
elvitt Saratogába és bemutatott a 25 éve üzemelő, roppant előkelő Plumed
Horse nevű étterem francia főszakácsának (Patrick Farjas). Elmondtuk a
szokásos tanulnivágyós történetet, majd Ő (látva az elszántságomat) nagyon
együttérzően azt mondta, hogy bevesz három hétre, az angol miatt meg ne
aggódjak mert a konyhán mindenki franciául vagy spanyolul beszél! A nyarat ledolgoztam az éttermünkben (Fekete Híd Fogadó) és a nyári szezont rekord forgalommal zártuk. A 3.5 hónap alatt 11 ezer főételt szolgáltunk fel, akkor amikor a környék többi étterme pangott az ürességtől. A BBQ oldalasunkkal és a csilis babunkkal megöltük a konkurenciát. Kialakult, hogy a balatoni nyarak után mindig visszajöttem Kaliforniába, -a Plumed Horse-ba dolgozni, már rendes munkabérért. Igy volt ez 1998-őszén is, de a következő nyárra már "elfelejtettem hazamenni". Ekkor vette kezdetét az igazi amerikai kalandozás. Ez nem nevezhető éppen felhőtlennek és ezért nem minden részére mondhatjuk azt sem, hogy: példaértékű! A következő részeket nem is merem ajánlani a konzervatívabb életfelfogású olvasóknak! folyt. köv. Chef Laszlo Február. 27. 2008 Santa Monica, CA folyt. köv.
|
|||||||
|