Chef László életpályája - 2. rész
Egyik télen a Chiemsee partján már fizetésért dolgoztam egy magyaros
jellegű családi étteremben. A német kisváros neve Gollenshausen volt.
Arra nem emlékszem kristálytisztán, hogy miként kerültem oda és hogy miért
éppen a téli pangásra -nem tudom; lehetséges, hogy a nyári szezonra akartak
betanítani, ami a konyha méreteiből itélve igencsak forgalmas lehetett.
Szerencsémre nyárig nem maradtam, de a kaland annyit megért hogy évek
után is mosolyogva gondoljak vissza.
A tulaj szakácsművészetéről annyit, hogy a rotyogó töltött-paprikájának
eltorzult íze évekig kisértett a rémálmaimban. A fűszerpaprikát is hiába
hozatták Szegedről, a pörköltön kevesett segített és még a színét sem
tudta befolyásolni, mert olyanra égették, hogy ahhoz képest a jóféle mányoki
brikett olyan volt, mint a frissen hullott hó.
Ifjonc voltam, talán tizenkilenc éves lehettem és utáltam ezen a helyen
dolgozni. Főként azért, mert mindig éheztem és kihasználtak. Az éhezésről
annyit, hogy az evés, -mint olyan- a dolgozók között (egyszerűen) nem
volt divat és ebbe még a konyhai kóstolgatás is beletartozott! Arról nem
szivesen beszélek, hogy a szakács-teendőimhez hozzátartozott a férfi WC
takarítása is, ami azért maradt rám, mert a takarítónő -spórolásból- csak
heti kétszer jött. A piszuár-súrolás bonyolult technikájáról a sváb főnököm
szinte minden másnap oktatást tartott. Fanatikus aggodalmai a kefék sorrendbeli
használata körül koncentrálódtak. Máig is becsülöm, hogy átadta tudásának
legjavát!
Az egyik szabadnapomon kölcsönkértem az étterem biciklijét és 20 kilométerre
letekertem Traunstein külvárosába, hogy melátogassam Simonet, azt a kislányt,
akivel a balatonföldvári Juventus Disco sötét parkjában esküdtünk egymásnak
örök szerelmet és hűséget. Az ajtót az anyuka nyitotta ki, aki mit sem
tudott lánya balatoni "rémtetteiről". Idővel Simone is előkerült,
és azonnal letagadta, hogy ismer. - Hát, igy múlik el a gyorsan szerzett
dicsőség!
Németországi kalandjaim édesapám látogatásával végződtek, aki messiásként
érkezett -annak ellenére, hogy kezében a katonai behívómat lobogtatta.
Így lettem két hét múlva a nemzet katonája. A Zách utcába vonultam be,
ami a németországinál sokkal jobb helynek bizonyult. Hétköznaponként a
konyhai élet hajnali 3-kor kezdődött. Óriási üstökben -1200 főre- kisebb
nagyobb sikerrel kotyvasztottunk, legtöbbszőr babot. A napi 24 zsák krumpli
és a borsodi újoncok társasága elegendő időt biztosított még a fegyelmezetlen
magatartás magasszintű gyakorlására is, ami nem egyszer számos bonyodalomba
sodorta az egész konyhai állományt. Az öltöző-szekrényeinkben -honnan,
honnan-nem- szépen gyűltek a csereeszközként felhasználható és konvertibilis
fizetőeszköznek bizonyuló élelmiszerek. Ezek szabad mozgást biztosítottak
még a főbejáraton is, legyen az akár a "Honvédelem Napja"!
A honvédségnél szakácsnak lenni nem csak az éhezés megszünését jelentette,
hanem már bizonyos felsőbbrendűséggel is járt. Ez miatt úgy véltük, hogy
a sorakozókon teljesen felesleges megjelennünk. A tiszti kar sajnos nem
akceptálta ezen véleményünket és ez rövid úton átvezényléshez vezetett.
A -bánatára- velünk foglalkozó tiszt Balatonlellére tanácsolt, ahol egy
kisebb laktanya, egy mérges, szigorú arcú és szigorúan alkoholista parancsnok
fogadott.
Maroknyi-kis honvédcsapatunk és jómagam feladatai közé elsődlegesen a
Budapesten megszokott rend helyreállítása, másodsorban az itt nyaraló
tisztekre és a családtagjaikra való főzés tartozott. Minden energiánkat
bevetettük, hogy magunkat és "A Dolgozó Népet híven Szolgáljuk"!
Ez az intézmény az egyike volt azoknak, ahol kipihente harci fáradalmait
a Magyar Néphadsereg tisztikara és annak családtagjai.
Hogy szerény tudásomhoz mérten, én is hozzájáruljak valamilyen szinten
a nemzetvédelemhez, az egyik ezredes 185 magas, gyönyörűen túlarányos
és rendkívül csinos lányával (Helga) a Balatonról a Tisza partjára szöktem,
ahol három napig édes nyugalomban sátorozgattunk.
Még jó ideig bírtuk volna a "titkos kiküldetést", ám az egyik
nap a kemping hangosbemondóján hallom a nevem és a rövid üzenetet: "Azonnal
gyere haza mert köröznek, mint katonaszökevényt!" Mit volt mit tenni,
hazamentünk. Tekintettel az ezredes lányára (aki egyébként el volt már
jegyezve!) az ügyből csak enyhe dorgálás és újabb, azonnali átvezénylés
lett.
Így kerültem Mátraházára. Nem is volt rossz, mert vége volt már a balatoni
nyárnak és lassan közeledett a síszezon! Mindig volt jövőképem, így csak
örülni tudtam az áthelyezésnek. Mátraházán a pazarlást már olyan szinten
űzte a honvédség, hogy -ha hiszik, ha nem- még tanulni is lehetett valamit!
Volt egy méretes szoba ahová a herendi és zsolnai készletek garmadája
volt elzárva (sokmilliós értékben), amit csak akkor használhattunk ha
az ún. fejesek jöttek. Az étlap mai szemmel tekintve is nívós volt: fácán
és libamáj ételek-gyönyörű köretekkel kisérve-, a szilveszteri bálra tízesével
sültek a szopósmalacok, kiváló saláták, hozzáillő italok,stb. Egy élmény
volt, hogy nem kellett spórolni semmivel, minden elérhető volt korlátlan
mennyiségben és a minőségre sem lehetett a legkisebb panasz sem!
(Már sajnálom, hogy ilyen rövid ideig voltam katona, mert annyi igyekezettel
ami bennem volt, -büntetésből, állami pénzen- elkerülhettem volna tán
még a Bermudákra is friss kókuszt szedni a bennszülött törzsfőnök lányaival!)
Az egy éves vitéz életet két hónap Gundel és az első amerikai kalandozásom
követte.
Chef Laszlo
Február.14.2008 Santa Monica, CA
folyt. köv.
|