Grillezés - életmód, nem csak partySokan abban a hitben élnek, hogy a grill kizárólag a kellemes nyári esték színesebbé tételét szolgálja. Azért indítottuk ezt a rovatot, hogy eloszlassuk ezt a tévhitet. Grillezni, roston sütni, nemcsak nyáron, és nem csak a szabadban lehet. Az egészséges életmód elterjedésével különböző kültéri és beltéri grill eszközök is egyre nagyobb teret hódítanak meg a háztartásokban. Először nézzük meg, milyen sok félét is használhatunk. |
|
Pácolási módokA grillnél az egyik legfontosabb dolog a pácolás. Manapság már kitűnő minőségű páckeverékeket lehet beszerezni, amiket csak olajjal összekeverünk, és máris rákenhetjük a húsokra. Persze mindenki készíthet magának saját ízlése szerinti fűszerkeveréket. |
|
5 kérdés a grillezésről1. Mire ügyeljünk, mielőtt elkezdjük a grillpartit? |
|
Wellness nyársA pulyka vagy csirkemellet vágjuk 3 szor 3 cm-es kockákra. Mossunk meg friss kaprot, újhagymát, vagy póréhagymát, dörzsöljük meg a tenyerünk között, mintha papírt sodornánk. |
|
Kandírozott dinnyés csirkemellKevés olívaolajon megolvasztjuk a kristálycukrot, egy teáskanálnyi áfonyalekvárt keverünk hozzá, majd a felkockázott görögdinnyét pár perc alatt megfuttatjuk rajta. |
|
Gésa-tekercsA pulyka vagy csirkemellet vágjuk 2-3 cm széles, és kb. 8-10 cm hosszú csíkokra, majd enyhén klopfoljuk meg őket. Mossunk meg friss kaprot, újhagymát, vagy pórészárat, dörzsöljük meg a tenyerünk között, mintha papírt sodornánk. |
|
Baconba göngyölt szűzérmeA szűzpecsenyét kb.1-2 cm vastag érmékre szeleteljük, majd bacon szalonna csíkokba göngyöljük, amit fogpiszkálóval rögzítünk. Ügyeljünk arra, hogy a bacon már önmagában sós, tehát a húst ez esetben célszerűbb enyhébben fűszerezni. |
|
Ananászos natúr csirkemellA fűszerezett, kiklopfolt mellekbe göngyöljük bele a vajon megfuttatott ananászdarabkákat. Fogvájóval szúrjuk át a roládok végét, hogy grillezésnél nehogy szétnyíljanak. Helyezzük a rácsra, majd gyakori, apró forgatások mellet pirítsuk meg a teljes külső felületét. |
|
Mustáros grillbatyuEz azon kevés receptjeim egyike, amit karajból készítek, méghozzá rövidkarajból. Ezt a húsfélét szárazsága miatt - szinte teljesen zsírmentes - nem szoktuk grillezéshez javasolni. A következő módon elkészítve biztosak lehetünk benne, hogy a végeredmény meglepően ízletes lesz. |
|
Rokfortos szűz egészben grillezveEzt a fogást az ínyencek figyelmébe ajánlom. Előkészítése nagyon egyszerű, de a grillezésnél már jobban résen kell lennünk. |
|
Jakitori - nyárs, egy kicsit máskéntNos, ez az étel nyársnak ugyan nyárs, de semmiképp nem hasonlítanám a klasszikus rablóhúsokhoz. Annál sokkal könnyedebb, kecsesebb, s még talán diétásnak is nevezhetném. |
|
VegetáriánusoknakNe fosszuk meg azokat sem a grillezés örömétől, akik étrendjükből elhagyták
a húsokat. |
|
Az elmaradhatatlan barbecue (BBQ) mártásA hozzávalókat egy tálba öntjük, majd egy botmixer segítségével simára turmixoljuk. |