Grillezés - életmód, nem csak partySokan abban a hitben élnek, hogy a grill kizárólag a kellemes nyári esték
színesebbé tételét szolgálja. Azért indítottuk ezt a rovatot, hogy eloszlassuk
ezt a tévhitet. Grillezni, roston sütni, nemcsak nyáron, és nem csak a
szabadban lehet. Az egészséges életmód elterjedésével különböző kültéri
és beltéri grill eszközök is egyre nagyobb teret hódítanak meg a háztartásokban.
Először nézzük meg, milyen sok félét is használhatunk. RostlapBármelyik bevásárló központban, nagyobb konyhai felszereléseket árusító üzletben vásárolhatunk bordázott mintájú rostlapot, azaz serpenyőt - akár öntött vasból készültet, akár teflonos bevonatút. Én elsősorban vékonyabb szelet húsok elkészítéséhez használom a konyhában. Klopfolt karajt, csirke- illetve pulykamell filét sütök benne, de kitűnően alkalmas sertés szűzérme esetében is.Elektromos grillEnnek a készüléknek előnye, hogy az asztalra helyezve, a társaság iszogatás, beszélgetés közben közösen is elkészítheti az ételeket. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a fűtőszálra rácseppenő zsiradék igencsak befüstölheti a zárt helyiséget. Azonban teraszon, vagy akár a szabadban is könnyedén használhatjuk - ha van áramforrásunk természetesen. Amennyiben szabályozható a hőfoka, úgy akár vastagabb szelet húsokat is elkészíthetünk rajta. Praktikus, ha a rács magassága állítható.Kontakt grillEz a készülék tökéletesen használható konyhában is. Előnye, hogy ha egyszer felmelegedett, akkor folyamatosan, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű húst is elkészíthetünk rajta. Miután a hús mindkét oldala egyszerre sül, így minimális lesz a folyadék veszteség, azaz a étel zamatos, és szaftos marad.Gázgrill - lávaköves grillEz a készülék már nagyon hasonlít az igazi faszenes grillre. Előnye, hogy a gáz bekapcsolásával nem kell hosszabb időt várnunk, mint a faszén felizzításánál. A lávakő viszonylag gyorsan átmelegszik, a rácseppenő zsiradék füstöl, tehát szinte ugyanaz az ízhatás érhető el, mint egy klasszikus grillezésnél.És végül az igazi, a hagyományos faszenes grill.Ami fontos, hogy mindenképpen csak akkor kezdjük el a sütögetést, amikor a faszén, vagy brikett átizzott. Ha valamilyen gyújtós folyadék segítségét vettük igénybe, mindenképpen várjuk meg, hogy az illatanyaga is távozzon, ellenkező esetben az ételünk kellemetlen mellékízű lehet. Barta András
|
|
|
|