5 kérdés a grillezésről
1. Mire ügyeljünk, mielőtt elkezdjük a grillpartit?
Mielőtt belevágunk a kerti parti szervezésébe, érdemes számba venni a
vendégek eltérő étkezési szokásait, nehogy egy érzékeny gyomrú embert
erős, fűszeres sültekkel traktáljunk. Az italok hűtéséről sem szabad megfeledkeznünk:
a benzinkutak némelyikénél kapható nagy zsákokban jégkocka, koktéljég
néven.
2. Mire ügyeljünk a húsok sütésekor?
Ha többfajta húst sütünk, ajánlatos az ízhatások fokozása céljából nem
csak egyfajtát sütni egy időben.
Fontos még, hogy a sütnivalókat akkor tegyük a grillrácsra, ha a faszén
már nem lángol, hanem parázslik. Nem elfelejtendő az sem, hogy ne sértsük
meg a húsok felületét, mert így az ízletes lé kifolyhat belőlük. Intenzívebb
ízeket kapunk, ha közvetlenül a sütés előtt még egyszer megfűszerezzük
a húsokat. Valamint az olajban pácolt húsokat sütés előtt jól csöpögtessük
le, hogy ne kapjon lángra a faszén.
3. Hogyan grillezzünk halat?
A halat ajánlatos már az előző nap befűszerezni, mustározni, olajjal,
vagy vajjal megkenni, mert így porhanyósabbra sül. A grillezett halban
ugyanúgy megmaradnak a vitaminok, nyomelemek és ízanyagok is. A grillezésre
szánt halat ne szurkáljuk meg, mert különben a sütésnél az értékes levek
kifolynak. Ezért a forgatás ne villával, hanem húsforgatóval történjen.
Sütés közben időnként kenjük meg olajjal a halat, hogy ne ragadjon a rosthoz.
Csak amikor készre sült, azután sózzuk meg. Ha valaki szeretné, akkor
sütés előtt sűrű, párhuzamos bevagdosással, bemetszéssel tudja szálkátlanítani
a halat. Amikor kész az étel kenjük be a fűszeres vajjal, vagy tehetünk
rá egy kis pikáns szószt.
4. Hogyan fűszerezzünk?
A leszeletelt hús mindkét oldalát sózzuk be, de csak az egyik oldalát
fűszerezzük, mert amikor a rostrácsra tesszük az ízesített résznek felülre,
kell kerülnie, így ugyanis nem hullik a parázsba az értékes fűszer. Aranyszabály,
hogy a fűszer sose nyomja el az ételek sajátos alap ízét, hanem fokozza,
emelje ki ezeket. A rostélyon sülő húsokat kenegessük fűszeres olajjal,
vagy használjunk rozmaringot, esetleg majoránnát.
5. Grillezés közben kenegethetjük-e a húsokat?
Természetesen igen. Különféle ízes olajokkal, vagy akár italokkal is.
Egyedi ízeket kaphatunk, ha például whiskyvel, rummal vagy sörrel kenjük
be őket. Az ínyencek készíthetnek fűszerseprűt is: kössünk egy kisebb
csokrot citromfűből, rozmaringból, és kakukkfűből. Ezt mártogassuk az
olajban, s kenegessük meg vele a húsokat.
|
Wellness-nyárs
A pulyka vagy csirkemellet vágjuk 3 szor 3 cm-es kockákra. Mossunk meg friss
kaprot, újhagymát, vagy póréhagymát, dörzsöljük meg a tenyerünk között,
mintha papírt sodornánk. Ilyenkor a rostok szétnyílnak, s jobban kiadják
az ízeket. Helyezzük rá a mellszeleteket, majd egy nyársra tűzve tegyük
a grill rácsra. Salátával és lime-al tálaljuk.
Kandírozott dinnyés csirkemell
Kevés olívaolajon megolvasztjuk a kristálycukrot, egy teáskanálnyi áfonyalekvárt
keverünk hozzá, majd a felkockázott görögdinnyét pár perc alatt megfuttatjuk
rajta. Közben az enyhén kiklopfolt csirkemellet meggrillezzük. A kandírozott
dinnyéket a tányér közepére helyezzük, sárgadinnye cikkelyekkel körberakjuk,
majd a mellehúsát óvatosan ráhelyezzük. Friss bazsalikom levéllel dekoráljuk.
|