vissza

Wang Qiang mester kínai receptjei

Wang Qiang 13 éve él Magyarországon és missziójának tartja az ötezer éves kínai konyhaművészet hazai elterjesztését. Ennek érdekében nemcsak ritka ételekkel, hanem egyéni- és céges/csapatépítő kínai főzésekkel is próbálja felhívni a figyelmet országának valódi értékeire, együttműködésben a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesülettel, amelynek alapítója és alelnöke is. A Mester reméli, hogy hamarosan a magyarok is megbarátkoznak az olyan szecsuáni remekművekkel, mint a "Bobo" csirke, a szecsuáni kolbász, a császári palota tofupuding, a lótuszlevélben párolt sertés, vagy a sörben dinsztelt marha.


Kisko García Andalúz receptjei

Kisko Garcíaról

Kisko García, córdobai lakos, azon újdonsült, mindenre elszánt, andalúz szakácsok képviselője, akik képzeletükkel itatják át a földjük évezredes receptgyűjteményét. Kisko olyasfajta konyhát visz, ami megidézi a régmúlt korok emlékeit, ugyanakkor egy kicsit modern köntösbe is helyezi az andalúz konyhát.


Marsal Attila indonéziai kalandja és receptjei

Indonéz tartózkodásunk alkalmával sok újdonságot kostolhattunk meg. Jócskán
áldoztunk a gasztronómia oltárán.
Az intenzív ízek orgiája és a bőség zavara szinte hullámokként csaptak össze
felettünk. Rendkívül sok és gazdag élménnyel tértünk haza. Most is igen csak
zavarban vagyok, melyik élménnyel hozakodjak elő. De szent meggyőződésem,
hogy mindenkinek tudnia kell mi is az a PACAR MALAM.


Cinquarla-Csörgő Nikoletta, Olaszország

Casoncelli alla Bergamasca

Tészta összetevői :
1 kg liszt
7 tojás
egy csipet só
tej (amennyi szükséges)

Töltelék összetevői : 1/2 kg darált marha hús
20-30 dkg darált sertés hús
20 dkg mortadella

- A töltelék összetevőit serpenyőben olajjal és 2-3 zsája levéllel összefőzzük..
- Amikor megfőtt össze kell turmixolni egy jo adag parmezán (nem olvadós!!!) sajttal és egy csipet szerecsendioval.
- Megtölteni a tésztát...(kerek formájúra vágd és zárd be jól őket!)
- Főzd meg a tésztákat...
- Serpenyőbe rakj fel vajat és vágj bele szalonnát (talán jobb a bacon szalonna) és jó sok (6-7) zsája levelet.
- Amikor megpirul tedd bele a megfőtt fesztalat... és pirítsd meg nehány percig!

Jó étvágyat!


Vida Melinda Montenegró, Podgorica

Nos, ami az itteni konyhát illeti, leginkább a tengeri halakat és egyéb "herkentyűket" részesitik előnyben, de igen meghatározó szerepet töltenek be az olasz konyha remekei is.

Előételként leginkább különböző tegeri saláták olivaolajjal és balzsamecettel, fokhagymával és petrezselyemmel(shrimp, octopus, és kagyló fehérboros tejszines lében megfőzve) illetve halleves vagy gomba illetve paradicsomleves, úgyszintén a pármai sonka itteni megfelelője, amit itt a "njegusi sonkának" neveznek, ami még gyakoribb az étlapokon.

 


Kovács Balázs, malaysiai receptje: asi Goreng azaz Falusi Sült Rizs

A következő recept egyik kedvencem. Nasi Goreng Kampung-nak hívják ami annyit tesz Falusi Sült Rizs.

A hozzávalók:

egy kisebb tál rizs
20 dkg csontozott csirke hús
20 dkg sült szardella
só és cukor ízlés szerint

ehhez tartozik egy fűszer keverék amelyet Sambal-nak hívnak. Ennek a hozzávalói:

5 db szárított Chilli (vízbe áztatva)
2 db fokhagyma gerezd
egy kevés rák pástétom melyet fűszerezésre lehet
használni
6 db mogyoróhagyma
fél friss kurkuma
elég olaj a Sambal hirtelen sütéséhez

díszítésre:
néhány szelet uborka
ropogósra sütött mogyoróhagyma

Sambal Elkészítése:

Felmelegítjük az olajat lassú lángon, tegyük bele az
összes összetevőt és süssük ki. majd tálaljuk egy kis
tálban.

A rizs elkészítése és tálalása:
serpenyőbe adjunk egy kevés olajat, tegyük bele a
csirkehúst, kevergetés mellett kezdjük el sütni,
közben hozzáadjuk a főtt rizst, addig süssük míg a
rizs kicsit meg nem pirosodik. Adjuk hozzá a Sambalt, sót és nagyon kevés vizet, lassú tu^zön kicsit kevergetjük. Majd elvesszük a tűzről, hozzáadjuk a sült szardellát és összekeverjük. Tányérra tesszük és a díszítéssel együtt tálaljuk.


Ladányi Mercédesz Svájcból írt

Szóval svájci konyha... Hát mint igazi svájci étel hirtelenjében talán 3 dolog jut az eszembe: a rösti, a raklett és a fondu. Ez utóbbi kettőt igazi svajci ember csak és kizárólag télen eszi, én már akkor sem nagyon, mert képtelen vagyok annyi sajtot megemészteni egyszerre.

Egyébként a fondü meglehetősen egyszerű étel. Az ember bekeni fokhagymával a fondütálat, beleönt egy csésze fehérbort (egy ismerősöm még egy-két evőkanal citromlevet is tesz hozzá), a feldarabolt sajtot (pl. gruyere-t, ha már valami tipikus svajcit szeretnénk) összekeveri egy púpozott evőkanál kukoricakémenyítővel, és amikor a bor forrni kezd, akkor a sajtot is hozzáadja. Kicsit kevergetve sűrű krémmé főzzük, ínyencek a végén még "megbolondíthatják" egy kis cseresznyepálinkával.