|
Marsal Attila indonéziai kalandja és receptjei
Indonéz tartózkodásunk alkalmával sok újdonságot kostolhattunk meg. Jócskán
áldoztunk a gasztronómia oltárán.
Az intenzív ízek orgiája és a bőség zavara szinte hullámokként csaptak
össze
felettünk. Rendkívül sok és gazdag élménnyel tértünk haza. Most is igen
csak
zavarban vagyok, melyik élménnyel hozakodjak elő. De szent meggyőződésem,
hogy mindenkinek tudnia kell mi is az a PACAR MALAM.
A fordítása ennek a szóösszetételnek a következő: pacar = kedves, szerető,
malam = este.
Ezek a tradicionális vacsora meghívások, illetve randevúk a szombati nap
estjén szoktak lenni. Kicsiny 'warung'okban, utcai étkezdék ponyva tetői
alatt, vagy a gyékényekkel leterítet járdán a nagy forgalom elől alig
elzárva.
Ezen az estén vacsorának 'gurám'it szolgálnak föl zömében, mely a magyar
pontyhoz hasonlítható ragadozó halfajta. Ez lehetett 'bakar',
vagyis parázson sült vagy 'goreng', olajban sült. Természetesen mindkét
változat bőven van fűszerezve. A fűszerek túlnyomó része az általunk
ismertek. A vacsora lényege az étel megosztása.
Persze, azt is meg kell említenem, hogy az indonézek a hagyományos étkezés
alkalmával nem használnak evőeszközt, hanem kézzel fogyasztják el az élelmet.
Közös csemegézés közben pedig óhatatlanul össze érnek a kezek. Szinte
minden esetben rizs szerepel köretként.
Mi is megtapasztaltuk a kézzel evés érdekességét, eleinte nagyon kellemetlen
volt de később könnyen aszimilálódtunk ehez a hagyományhoz.
És itt küldök két receptet. Az egyik témába vág, a másik az indonéz nemzeti
étel.
Parázson sült hal jávai módra
Hozzávalók:
1-2 kisebb lapos hal,
2-3 erős pirospaprika vékonyra szeletelve vagy 2 kávéskanál chili,
2 evőkanál szójamártás,
1 kávéskanál olvasztott vaj,
1/4 citrom leve,
1 gerezd zúzott fokhagyma.
A pirospaprikát, szójamártást és fokhagymát keverjük jól össze. A megtisztított
halra kenjük rá és pácoljuk benne 1 óra hosszat. Ezután parázs
fölé helyezett rostélyon süssük meg mindkét oldalát. Időnként locsolgassuk
meg kevés meleg vízben elkevert pirospaprikával és szójaszósszal. Mikor
megsült, öntsük le az olvasztott vajjal és facsarjunk rá citromlevet.
Nasi goreng, vagyis sültrizs
Hozzávalók:
20 dkg főtt rizs,
40 dkg metélt hús,
2 friss pirospaprika megdarálva vagy 2 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1 fej vöröshagyma apróra vágva vagy ennek megfelelő mennyiségű hagymakrém,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1/2 kávéskanál szardellapaszta,
só és fél dl olaj,
1 evőkanál szójamártás,
2 tükörtojás (mata sapi).
2 evőkanál forró olajban pároljuk meg a fűszereket (hagyma, fokhagyma,
paprika, szardellapaszta), ha a paprika őrölt, csak a végén tegyük bele,
végül tegyük rá a metélt húst, és folyton keverve pároljuk puhára (kis
lángon körülbelül 20-25 percig). Végül keverjük bele a főtt rizst, melegítsük
jól át és keverjük hozzá a szójamártást. (Ha száraznak találjuk, lehet
bele még egy kevés olajat tenni.) Süssünk két tükörtojást. Tálra téve
körítsük a tojással és nyers zöldségekkel.
Miután jól lakik az ember, jól esik egy hideg kókuszital. :-)
Üdvözlettel: Marsal Attila
|