Vida Melinda Montenegró, Podgorica Előételként leginkább különböző tegeri saláták olivaolajjal és balzsamecettel, fokhagymával és petrezselyemmel(shrimp, octopus, és kagyló fehérboros tejszines lében megfőzve) illetve halleves vagy gomba illetve paradicsomleves, úgyszintén a pármai sonka itteni megfelelője, amit itt a "njegusi sonkának" neveznek, ami még gyakoribb az étlapokon. Főételként pedig a steakek gorgonzola mártással vagy gombás tejszines szósszal, valamint a tenger gyümölcsei jönnek szóba mindenféle variációban: sülve, grillezve, rántva, stb. A grillezett verziónál gyakran megtöltik az octopust pl. rákkal, vagy spenóttal és igen népszerű az olivaolajos fokhagyma öntet használata minden megnnyiségben. Citromkarikával tálalják. Ezekhez a tengeri ételekhez általában grillezett zöldséget (padlizsán, cukkini, paprika, sárgarépa, zöldbab) adnak, de igen kedvelt köretnek számit a spenótos krumpli is. Úgyszintén előszeretettel fogyasztják a különböző olasz ételeket, rizottót pl.a tenger gyümölcseivel, pizzát melyet kemencében sütnek, spagettit, raviolit,lasagnát, tortellinit, canellonit, melyeket paradicsomos, pestos, tejszines, sajtos, vagy gombás szósszal vegyitenek. Természetesen a reszelt parmezánsajt ugyancsak elengedhetetlen kelléke
ezeknek az ételeknek. Remélem, hogy segithettem ezzel a kis beszámolóval, ha bármi további kérdése van, akkor irjon.
|
|
|
|