vissza

Jamie Oliver és a csoki

Jamie Oliver ismert televíziós személyiség külföldön és hazánkban is. Főzőműsorait emberek tízezrei követik nyomon és előszeretettel felhasználják a pimasz séf nagyszerű receptjeit. Lássuk, milyen csokoládés receptekkel szolgál Jamie!

 

Csokoládé - Édesség vagy narkotikum?

A csokoládéevés egyik legkellemesebb velejárója az a jó ,,érzés", melyet már rengeteg ember megtapasztalt, egy-egy tábla elfogyasztása után. Több mint 300 féle kémiai vegyületet tartalmaz. Szakemberek hada dolgozik azon, hogy elkülönítse egymástól ezeket az anyagokat, magyarázatot adva azokra a kellemes érzésekre, melyet a csokoládé fogyasztásakor észlelhetünk.

 

A csokoládé szív- és érrendszerünkre gyakorolt hatása

Sok más jótékony tulajdonsága mellett, a csokoládé kifejezetten jó hatással lehet szív- és érrendszerünkre, csökkentve ilyen típusú betegségeink kialakulását. Két amerikai orvos nemrégiben tanulmányokat végzett ennek bizonyítására, mely sikeresen zárult, ám soha nem tudják eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a mértékletesség betartása.

 

Csupa csoki

Ahhoz, hogy különböző csokoládéfajtákat készítsenek, eltérő mennyiségben vegyítik a kakaóvajat és a kakaómasszát. Az alábbi összetevőket tartalmazzák a különböző csokifajták:
- Keserű csokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza és (néha) vanília
- Tejcsokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza, tej vagy tejpor, vanília
- Fehér csokoládé: cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor, vanília

 

Kakaótörténelem

A kakaó egy igen sokoldalú növény, melyet már évezredek óta termesztenek és fogyasztanak az emberek. Ez nemcsak íze és sokoldalú felhasználási módja miatt van így, hanem mert rengeteg áldásos hatása van egészségünkre nézve. Továbbra se hanyagoljuk hát életünkből, bátran fogyasszuk ételként vagy italként egyaránt.