Csupa csoki
Ahhoz, hogy különböző csokoládéfajtákat készítsenek, eltérő mennyiségben
vegyítik a kakaóvajat és a kakaómasszát. Az alábbi összetevőket tartalmazzák
a különböző csokifajták:
- Keserű csokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza és (néha) vanília
- Tejcsokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza, tej vagy tejpor,
vanília
- Fehér csokoládé: cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor, vanília
|
Akármelyik típusról is legyen szó, textúráját elsősorban a feldolgozási
folyamat határozza meg. Hosszabb időn keresztül készítik a drágább fajtákat,
így állaga lágyabb, krémesebb lesz. A különböző gyárak saját maguk kísérletezik
ki az arányokat, melyet aztán féltve őriznek.
A legintenzívebb keserűcsokoládé kakaótartalma olykor eléri a 70%-ot
is, ezzel szemben a tejcsokoládé "mindössze" 50%-os.
Még a legjobb minőségű fehércsokoládé is csak 33%-ban tartalmaz
kakaót. Sajnos sok cég igen silány minőségű terméket forgalmaz (a kakaótartalom
olykor még a 7%-ot sem éri el). Gyakran növényi olajakkal vagy vanília
aromával fedik el efféle hiányosságaikat. 2007-ben több külföldi gyár
összefogott, hogy a hivatalos szervek pontosan határozzák meg a csokoládék
kakaótartalmának arányát. Így akarják elérni, hogy a "csokoládé"
nevet valóban csak az arra érdemes termékek viselhessék.
Ha tehát minőségi édességre vágyunk, ne csak a márkáknak és az árnak higgyünk,
hanem vizsgáljuk meg az összetevőket is.
Néhány érdekesség a csokoládéról:
|
- Legyen szó keserű-, ét-, vagy tejcsokoládéról, a franciák évente 4
kg-ot fogyasztanak belőlük. Közel azonos mennyiséggel büszkélkedhetünk
mi is, a svájciak azonban mindent visznek: évi 10kg/fő átlaggal.
- A svájciak egyéb módon is hódolnak szenvedélyüknek, hisz 2001-ben postájuk
csokoládéillatú bélyegeket dobott piacra.
- A legjelentősebb kakaótermelő országok: Brazília, Nigéria, Ghána,
Elefántcsontpart és Kamerun.
- Amszterdam vezetősége Csokoládépark nyitását tervezi, főként
gyerekek számára, üvegfelvonóval és csokoládé szökőkúttal.
- Finn kutatók szerint nem csak a várandós kismamákra, hanem születendő
gyermekeikre is jó hatással van a csokoládéfogyasztás. Ezek a gyermekek
a felmérések szerint vidámabbak, kiegyensúlyozottabbak.
- A kakaó igen sok kémiai vegyületet tartalmaz, melyek közül sok áldásos
hatással lehet közérzetünkre, teljesítményünkre.
- A cukorbetegek, diétázóknak sem kell lemondania az édességekről, hisz
ma már rengeteg bio-csokoládé kapható.
Láthatjuk, hogy milyen sokoldalú, kedvelt édesség a csoki. Rovatunk célja,
hogy minél változatosabban mutassuk be, nem mindennapi recepteken keresztül.
Zárásképp egy frappáns gondolat John G. Tullius tollából: "Tíz emberből
kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik."
Írta: Kígyós Adrienn
Képek forrása:
www.bvizioz.com
www.chocolateandzucchini.com
|