Kakaótörténelem
A kakaó egy igen sokoldalú növény, melyet már évezredek óta termesztenek
és fogyasztanak az emberek. Ez nemcsak íze és sokoldalú felhasználási
módja miatt van így, hanem mert rengeteg áldásos hatása van egészségünkre
nézve. Továbbra se hanyagoljuk hát életünkből, bátran fogyasszuk ételként
vagy italként egyaránt.
Történelme
A kakaó évezredes múltra tekint vissza. Az első hivatalos bizonyítékokra
2007 novemberében derült fény, amikor egy régészekből álló kutatócsoport
Puerto Escondido-ban, Mexikóban kakaóültetvényekre bukkant. A szakértők
szerint i.e. 1100-1400 táján kezdték el a helyiek megművelni az ott fekvő
földeket. A maják nem pusztán növényként tekintettek rá, hanem gyakran
a termékenység istenével hozták összefüggésbe. Maga a kakaó szó az azték
kultúrából származik.
Ezen két népcsoport készített először kakaóból italt, melynek neve "xocolatl",
ami magyarul annyit tesz "keserű víz". Az Új Világ felfedezése
után már egyre gyakoribbá vált, hogy a kakaót vaníliával, chili paprikával
és annattóval (a trópusi övezetben honos akiote fa gyümölcséből kivont
piros élelmiszeradalék) ízesítették. Oly annyira elterjedtté és fontossá
vált az idők múlásával a kakaóbab, hogy sokszor ez volt a pénzt helyettesítő
fizetőeszköz a kereskedelemben.
Fajtái
A kakaófák igen kényes növények. Minimum 2000 mm csapadékra van szükségük
évente, valamint 21-32 °C közötti a hőmérséklet igényük. (15 °C alatt
kipusztulnak.) Emiatt van, hogy a világ kakaótermésének 2/3-át Nyugat
Afrika adja, hisz más kontinenseken lehetetlenség lenne a megfelelő körülményeket
biztosítani számukra.
Három ismert fajtája van, a criollo, a forastero és a trinitario.
A kakaótermések mindössze 5%-át adja a criollo, hiszen ez a legdrágább
fajta a piacon. Ugyan viták övezik genetikai tisztaságát, mégis íze feledhetetlenül
egyedi. Nagyon ízletes, de ha megkóstoljuk, a klasszikus csokoládéízből
csak keveset érezhetünk. Kellemes, gazdag utóíze van.
Criollo, forastero és trinitario
|
A legelterjedtebb fajta a forastero. Az Amazon vízgyűjtő területén honos,
de az Afrikában termesztett kakaótermés nagy részét is ez a típus adja.
Keményebb és sokkal nagyobb terméshozamú, mint a criollo. Klasszikus csokoládéaromával
rendelkezik, ám utóíze gyengébb a többi fajtánál.
Az előző két faj keresztezéséből jött létre a trinitario, mely Trinidadban
honos.
Egészségünkre gyakorolt hatásai
|
Ugyan az emberek nagy része pusztán élvezetből fogyasztja a kakaót és
a csokoládét, érdemes megemlítenünk szervezetünkre gyakorolt hatásait
is.
Kutatócsoportok százai próbálják bizonyítani, hogy milyen előnyökkel vagy
hátrányokkal járhat fogyasztásuk.
A keserű csokoládé magas kakaótartalma miatt a flavonoidok és a gallsavak
egyik legtökéletesebb forrása, melyek különösen jó hatással lehetnek szív-
és érrendszerünkre. Amellett, hogy csökkentik vérnyomásunkat, értágító
hatásuk is bizonyított. Olyan megállapítások is születtek, mely szerint
kiváló köhögéscsillapító "gyógyszerként", hiszen több teobromint
tartalmaz, mint a kodein, a világ legelterjedtebb köhögéscsillapítója.
Szintén a keserűcsokoládéval hozták összefüggésbe a rákmegelőző tulajdonságokat
is, habár ezzel kapcsolatban igen kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre.
Természetesen tévhitek is keringenek a kakaóval kapcsolatban. Ilyen például
a szexuális vágyat növelő hatás, melyet mái napig nem tudtak tudományosan
alátámasztani. Ez természetesen ne akadályozzon meg minket, hogy szeretteinket
egy tábla finom csokoládéval ajándékozzuk meg, hisz rengeteg kultúrában
- köztük a miénkben is - ez az egyik legelterjedtebb ajándékozási forma.
A mértékletességet azonban mindenképp tartsuk szem előtt, hiszen a csokoládé
kalóriadús és igen magas zsírtartalmú édesség, így nem árt odafigyelni,
hogy mennyit fogyasztunk belőle.
Írta: Kígyós Adrienn
Képek forrása:
www.housebeautiful.com
www.ehponline.com
www.thenibble.com
|