Jamie Oliver és a csoki
Jamie Oliver ismert televíziós személyiség külföldön és hazánkban is.
Főzőműsorait emberek tízezrei követik nyomon és előszeretettel felhasználják
a pimasz séf nagyszerű receptjeit. Lássuk, milyen csokoládés receptekkel
szolgál Jamie!
Jamie-ről:
,,1975 májusában szó szerint az üzleti élet közepébe születtem. Apám a
The Cricketers nevű éttermet vezette Clavering-ben, Essex-ben,
ahol később felnőttem. Emlékszem, teljesen lenyűgözött a munka, ami a
konyhában folyt. Menő hely volt, ahol mindenki szívesen együttdolgozott
a többiekkel és ahol nevetve teltek a munkaórák.
Amikor nyolc vagy kilenc éves lehettem, rám bízták a burgonyahámozás és
a borsófosztás feladatát. Tizenegy évesen már egész jó voltam a zöldségek
előkészítésében és úgy aprítottam, mint egy valódi démon. A legtöbb srác
a suliban úgy gondolta, hogy a főzés lányos dolog. Nem igazán értettem,
főleg mert a hétvégi fizetésemből mindig a legmenőbb edzőcipőket tudtam
megvenni magamnak.
Tizenhat évesen úgy éreztem, nincs rá különösebb okom, hogy az iskolában
maradjak - mind emellett tudtam, hogy séf akarok lenni. Beiratkoztam hát
a Westminster Catering Collage-be. Időközben néhányszor ellátogattam
Franciaországba és ott annyit tanultam, amennyi csak tőlem telt. Visszatértem
Londonba, hogy vezető pastry séfként dolgozzak Antonio Carluccio-nál
a The Neal Street Restaurant-ban. Igazán szerencsés voltam, hogy
már pályafutásom hajnalán egy ilyen elismert helyen alkalmaztak.
Ezután Rose Gray-nek és Ruth Rogers-nek dolgoztam a River
Café-ban, összesen három és fél évig. Milyen csodálatos tapasztalatokkal
gazdagodtam ez idő alatt! Ez a két hölgy időt és energiát nem sajnálva
megtanított rá, hogy miként lehet a legfrissebb, legfinomabb ételeket
elkészíteni.
Itt történt meg, hogy először tv kamera előtt szerepeltem. Dokumentumfilmet
készítettek az étteremről és a rendezők úgy gondolták, az a pimasz kölyök
fogja bemutatni a helyet, amelyik nem fél visszaszólni a személyzetnek.
A műsor bemutatását követő napon öt televíziós csatorna keresett fel egy
jövőbeli közös produkció reményében. Nem akartam elhinni és azt hittem,
csak a társaim ugratnak.
A tárgyalások eredménye a The Naked Chef /A pucér szakács/ című
műsor lett, ami után beindult a karrierem..."
Virágzó briliáns sütemények
Csokoládé-körte torta
Csokis clafoutis karamellizált
naranccsal
Hideg csokoládétorta pekándióval
és habcsókkal
Írta: Kígyós Adrienn
Forrásanyagok:
www.jamieoliver.com
|