Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Jamie Oliver és a csoki

Jamie Oliver ismert televíziós személyiség külföldön és hazánkban is. Főzőműsorait emberek tízezrei követik nyomon és előszeretettel felhasználják a pimasz séf nagyszerű receptjeit. Lássuk, milyen csokoládés receptekkel szolgál Jamie!


Jamie-ről:
,,1975 májusában szó szerint az üzleti élet közepébe születtem. Apám a The Cricketers nevű éttermet vezette Clavering-ben, Essex-ben, ahol később felnőttem. Emlékszem, teljesen lenyűgözött a munka, ami a konyhában folyt. Menő hely volt, ahol mindenki szívesen együttdolgozott a többiekkel és ahol nevetve teltek a munkaórák.

Amikor nyolc vagy kilenc éves lehettem, rám bízták a burgonyahámozás és a borsófosztás feladatát. Tizenegy évesen már egész jó voltam a zöldségek előkészítésében és úgy aprítottam, mint egy valódi démon. A legtöbb srác a suliban úgy gondolta, hogy a főzés lányos dolog. Nem igazán értettem, főleg mert a hétvégi fizetésemből mindig a legmenőbb edzőcipőket tudtam megvenni magamnak.

Tizenhat évesen úgy éreztem, nincs rá különösebb okom, hogy az iskolában maradjak - mind emellett tudtam, hogy séf akarok lenni. Beiratkoztam hát a Westminster Catering Collage-be. Időközben néhányszor ellátogattam Franciaországba és ott annyit tanultam, amennyi csak tőlem telt. Visszatértem Londonba, hogy vezető pastry séfként dolgozzak Antonio Carluccio-nál a The Neal Street Restaurant-ban. Igazán szerencsés voltam, hogy már pályafutásom hajnalán egy ilyen elismert helyen alkalmaztak.

Ezután Rose Gray-nek és Ruth Rogers-nek dolgoztam a River Café-ban, összesen három és fél évig. Milyen csodálatos tapasztalatokkal gazdagodtam ez idő alatt! Ez a két hölgy időt és energiát nem sajnálva megtanított rá, hogy miként lehet a legfrissebb, legfinomabb ételeket elkészíteni.
Itt történt meg, hogy először tv kamera előtt szerepeltem. Dokumentumfilmet készítettek az étteremről és a rendezők úgy gondolták, az a pimasz kölyök fogja bemutatni a helyet, amelyik nem fél visszaszólni a személyzetnek. A műsor bemutatását követő napon öt televíziós csatorna keresett fel egy jövőbeli közös produkció reményében. Nem akartam elhinni és azt hittem, csak a társaim ugratnak.
A tárgyalások eredménye a The Naked Chef /A pucér szakács/ című műsor lett, ami után beindult a karrierem..."

Virágzó briliáns sütemények
Csokoládé-körte torta
Csokis clafoutis karamellizált naranccsal
Hideg csokoládétorta pekándióval és habcsókkal


Írta: Kígyós Adrienn

Forrásanyagok:
www.jamieoliver.com