Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Csokis clafoutis karamellizált naranccsal

Hozzávalók:
5 narancs
100g étcsokoládé (70%-os kakaótartalom)
80g sótlan vaj
115g liszt
115g őrölt mandula
115g cukor
Csipetnyi só
2 nagyobb tojás
3 tojássárgája
180ml tej
100g fehér csokoládé, összetörve
500ml creme fraiche

Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). Reszeld le három narancs héját, majd óvatosan távolítsd el a külső héjat és szeleteld fel a narancsokat 1cm vastagságú szeletekre. Törd össze a keserű csokoládét, helyezd el egy kis tálban, majd forrásban lévő víz felett olvaszd fel.
Egy 20cm mély tepsiben (vagy agyagedényben) tudod megsütni a clafoutis-kat. A sütőtálat kend ki vajjal. Ahhoz, hogy clafoutis-t készíts, a lisztet egy külön tálba kell tenned. Add hozzá a mandulát, a cukor felét, a sót, a tojást, a tojássárgáját, a narancshéjat és a tejet. Vegyítsd el, amíg sima lesz, majd add a vajat az olvadt csokoládéhoz. Az olvasztott elegyet csepegtesd a tésztába, azt pedig helyezd a tepsibe. Dobj bele fehér csokoládé darabokat, majd tedd be a sütőbe, 16-20 percre. A tészta magasodni fog, a széleinél szilárd lesz, a közepe viszont nyúlós marad. Ez nem jelenti azt, hogy nem sütötted meg eléggé... arra utal, hogy tökéletes. Tehát légy óvatos és ne süsd túl, mert akkor az eredmény csak egy unalmas piskótatészta lesz.
Miközben sül a tészta, a maradék cukrot forrald fel 6ek. vízzel, közepes hőfokon, amíg aranyszínű karamellt kapsz. Vedd le a tűzről, add hozzá a megmaradt narancsok levét. Helyezd el a narancsszeleteket egy tányéron, öntsd rá a karamellt. Csokis clafoutis-val és creme fraiche-sal tálaljuk.



Forrás:
www.jamieoliver.com