A csokoládé szív- és érrendszerünkre gyakorolt hatása Sok más jótékony tulajdonsága mellett, a csokoládé kifejezetten jó hatással lehet szív- és érrendszerünkre, csökkentve ilyen típusú betegségeink kialakulását. Két amerikai orvos nemrégiben tanulmányokat végzett ennek bizonyítására, mely sikeresen zárult, ám soha nem tudják eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a mértékletesség betartása. Ezidáig 66 bejegyzett tanulmány foglalkozott azzal, hogy a csokoládé
és/vagy a tea összefüggésben áll-e szív- és érrendszerünk működésével.
Dr. Penny Kris - Etkerton, elismert táplálkozási professzor, a kísérletek
vezetője azt mondja: ,,Ha a teát cukor és tej nélkül fogyasztjuk, nem
tartalmaz kalóriát, így ideális forrása az antioxidáns hatású flavonoidoknak.
Diétánk alatt elérhetjük, hogy testsúlynövekedés nélkül vigyük be ezeket
az anyagokat szervezetünkbe. Ha gyümölcs és diótartalmú csokis süteményt
eszünk a tea mellé - odafigyelve a mennyiségre - egészséges rágcsálnivalóhoz
juthatunk, mely nem károsítja szervezetünket.'' Dr. Carl L. Keen a tanulmány - ,,A teában és csokoládéban található antioxidáns flavonoidok szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásának bizonyítása" - társvezetője a Kaliforniai Egyetem munkatársa. A szakértők hangsúlyozzák, jelenleg nincs elég információjuk, mely alapján azt javasolhatnák, hogy mindennap flavonoidokat vigyünk be szervezetünkbe, pozitív hatások elérése érdekében. A tanulmányok szerint 150 mg flavonoid naponta akut (alkalmi) hatással bír, míg 500 mg már krónikus (folyamatos) eredményekkel jár. Egy csésze (2,5 dl) tea két percig főzve 172 mg flavonoidot tartalmaz, mely akut folyamatokat eredményez. Három és fél csésze már valószínűleg folyamatos kihatással lehet szervezetünkre. Mivel rengeteg típus van forgalomban, a csokoládéval kapcsolatos információk kevésbé általánosíthatók. Néhány termék alapvetően nem is tartalmaz flavonoidot, míg más fajták kifejezetten magas értékekkel rendelkeznek, más növényekkel összehasonlítva. Egy tanulmány szerint 38 g flavonoidban gazdag csokoládé elfogyasztásával azonnali hatást érhetünk el, míg 125 g már folyamatos javulást eredményez. Habár a szerzők hozzáteszik: ,,Amíg nem értjük meg jobban az adag-reakció kapcsolatot, nem lehetséges, hogy a flavonoid mennyiségét illetően diétás tanácsokat adjunk. Intelmünk az, hogy próbáljanak minél változatosabban étkezni. Olyan ételeket egyenek mindennap, melyek gazdagok flavonoidokban. Ez az egyetlen, amit jelenleg bizton tanácsolhatunk." A kakaó és a csokoládé remek flavonoid - források, erős antioxidáns hatással. Egészséges felnőtt alanyokon észlelték a pozitív eredményeket; szervezetükben a vérplazma antioxidáns kapacitását növelte, miközben csökkentette a vérlemezkék reaktivitását. Ezalatt a vizsgálatot végző orvosok mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy
a csokoládét csak módjával fogyasszuk, mivel magas kalóriatartalma testsúlynövekedéshez
vezethet, valamint megemelheti koleszterinszintünket is. Összefoglalva,
a tea és a csokoládé jó hatással van szív- és érrendszerünkre.
|
||
|