Kacsamell párolt körtével és
vörösboros mártással
Hozzávalók:
A kompóthoz: 4 közepes nagyságú körte,
1 rúd fahéj, 3-4 szegfûszeg, kevés cukor, 4
dl Burgundi bor.
A kacsamellhez: 80 dkg kacsamell filé, 8 ek olaj, 8 ek a vörösboros
fõzõlébõl, só, bors.
Friss majoranna,kakukkfû
A mártáshoz:, 1 ek margarin, 1 dl a vörösbor,
5 dkg erõ pista, 2 gerezd fokhagyma,, só, bors.
Elkészítés:
A kacsát sóval, borssal fûszerezzük, Forró
serpenyõbe tesszük bõrével lefelé majd
elõsütjük olajban. Ha mar eresztett valamennyi zsírt,
megfordítjuk, és úgy is megpirítjuk.
Közben két gerezd fokhagymát kipréselünk,
egy teáskanál csípõs mustárral együtt
egy deci vörösborban elkeverjük, majd a kacsamellre öntjük
és 20-25 percig kell párolni.
A végén a húst kivesszük és felszeleteljük.
A mártásba pici paradicsompürét rakunk és
ezzel kicsit visszapirítjuk. Majd felöntjük egy pohárnyi
vízzel és alaposan kiforraljuk.
Boros körte
Miért pont a körte ne lehetne boros?
Négy evõkanál cukrot aranybarnára karamellizálunk,
felöntjük 3 dl fehérborral, egy citrom levével,
1 dl vízzel majd besûrítjük. Hozzákeverünk
egy zacskó vaníliás cukrot, és további
öt percig fõzzük. Meghámozunk és félbevágunk
három szem körtét, beletesszük ebbe a keverékbe,
és hét percig pároljuk. Hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt néhány darab párolt
zöldséggel körbe rakjuk(sárgarépa,spárga,brokkoli)
|