Citrompuding szedermártással
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor;
20 dkg liszt;
5 evõkanál reszelt citromhéj;
5 evõkanál citromlé;
2 evõkanál margarin;
1 rúd vanília;
3 db tojás;
2,5 dl joghurt;
1 dl habtejszín;
A mártáshoz:
30 dkg szeder;
1 rúd vanília;
1 db egész fahéj;
10 dkg cukor;
2 dl rosé bor;
citromlé;
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral,
hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, belekeverjük a vajat,
citromlevet és a lisztet. Hozzáadjuk a joghurtot, és
ízesítjük egy vaníliarúd kikapart belsejével,
és az egészet jól összedolgozzuk.
A tojásfehérjékbõl kevés cukorral kemény
habot verünk, és a masszához adjuk. Belekeverjük
a tejszínt, és a citromos tésztát egyenletesen
eloszlatjuk a vajjal kikent sütõformában.
A tésztát vízfürdõn, elõmelegített
170°C fokon 35-40 perc alatt kigõzöljük.
A mártáshoz egy serpenyõben összeforraljuk a
vörösbort a cukorral, vaníliarúddal és
az egész fahéjjal. Adhatunk hozzá pár csepp
citromlevet, majd beletesszük a szedret, és 15-20 perc alatt
mártás sûrûségûre forraljuk.
A kihûlt citrompudingot felszeleteljük, és a forró
szedermártással meglocsolva tálaljuk.
Tipp:
-Mi a legegyszerûbb módszer, hogy megállapítsd,
használható-e még a tej? Egy kávéskanálba
önts belõle, rakd a gázláng fölé.
Ha felforr, használhatod, ha már ott összemegy, dobd
ki az egészet!
-Tejforralás elõtt az edényt mindig öblítsd
ki hideg vízzel, így nem ég le az alja.
-A zacskós tejet felnyitás elõtt rázd fel,
hogy az oldalán lerakódott A- és D-vitamin könnyen
fellazuljon.
-A tojásokat mindig mosd meg felhasználás elõtt!
Számtalan kórokozó tapad meg rajta, amelyek óhatatlanul
az ételbe kerülhetnek!
-A tojást tompa végével lefelé rakd a hûtõbe
-tovább marad friss.
-A nyers és a fõtt tojást úgy lehet egymástól
megkülönböztetni, ha asztalon megforgatod õket.
A nyers rögtön megáll, a fõtt pedig tovább
gurul.
-- Házilag is készíthetünk vaníliás
cukrot, ha egy csavaros tetejû befõttesüveget telerakunk
porcukorral és a közepébe egy vaníliarudat teszünk,
az üveget pedig lezárjuk.
|