Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Diós körtés szõlõs rétes
(Marton János receptje)

Hozzávalók:
50 dkg szõlõszem;
20 dkg darált dió;
2 db körte;
1 db citrom;
1 db narancs;
6 evõkanál méz;
1 csomag vajastészta;
1 db tojás;
só;
õrölt fahéj;
3 dl joghurt;
2 evõkanál porcukor;

Elkészítés:
A szõlõszemeket félbevágjuk, összekeverjük a darált dióval, valamint a héjastól kockára vágott körtével. Reszelünk bele citrom- és narancshéjat, és csurgatunk hozzá 3 evõkanál mézet. Csipet sót adunk hozzá, és ízesítjük õrölt fahéjjal.
A vajastésztát lisztezett deszkára fektetjük, rátesszük a tölteléket, és feltekerjük. Olajjal kikent tepsire helyezzük, és felvert tojással alaposan lekenjük.
Elõmelegített, 180°C fokos sütõben 20-25 perc alatt megsütjük.
Az öntethez a joghurtot összekeverjük a porcukorral, õrölt fahéjjal, fél citrom levével és 3 evõkanál mézzel. Tálalásig jól lehûtjük.
Tálaláskor a forró rétest felszeleteljük, a hideg mártással meglocsoljuk, és a desszertet citromfûvel díszítjük.
Tipp:
-A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig

-Ha a reszelt citromhéjat porcukorral összekevered, jól záródó üvegbe teszed, hónapokig is eláll.

-A friss szõlõ helyett használhatunk befõttet vagy akár aszalt gyümölcsöt is.Érdemes az aszalt gyümölcsöt egy kortynyi szeszbe beáztatni a töltés elõtt.Isteni íze lesz.

Házilag is készíthetünk vaníliás cukrot, ha egy csavaros tetejû befõttesüveget telerakunk porcukorral és a közepébe egy vaníliarudat teszünk, az üveget pedig lezárjuk.


Nyomtatás
Korábbi receptek: