Diós körtés szõlõs rétes
(Marton János receptje)
Hozzávalók:
50 dkg szõlõszem;
20 dkg darált dió;
2 db körte;
1 db citrom;
1 db narancs;
6 evõkanál méz;
1 csomag vajastészta;
1 db tojás;
só;
õrölt fahéj;
3 dl joghurt;
2 evõkanál porcukor;
Elkészítés:
A szõlõszemeket félbevágjuk, összekeverjük
a darált dióval, valamint a héjastól kockára
vágott körtével. Reszelünk bele citrom- és
narancshéjat, és csurgatunk hozzá 3 evõkanál
mézet. Csipet sót adunk hozzá, és ízesítjük
õrölt fahéjjal.
A vajastésztát lisztezett deszkára fektetjük,
rátesszük a tölteléket, és feltekerjük.
Olajjal kikent tepsire helyezzük, és felvert tojással
alaposan lekenjük.
Elõmelegített, 180°C fokos sütõben 20-25
perc alatt megsütjük.
Az öntethez a joghurtot összekeverjük a porcukorral, õrölt
fahéjjal, fél citrom levével és 3 evõkanál
mézzel. Tálalásig jól lehûtjük.
Tálaláskor a forró rétest felszeleteljük,
a hideg mártással meglocsoljuk, és a desszertet citromfûvel
díszítjük.
Tipp:
-A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral
összekeverve tesszük el a felhasználásig
-Ha a reszelt citromhéjat porcukorral összekevered, jól
záródó üvegbe teszed, hónapokig is eláll.
-A friss szõlõ helyett használhatunk befõttet
vagy akár aszalt gyümölcsöt is.Érdemes az
aszalt gyümölcsöt egy kortynyi szeszbe beáztatni
a töltés elõtt.Isteni íze lesz.
Házilag is készíthetünk vaníliás
cukrot, ha egy csavaros tetejû befõttesüveget telerakunk
porcukorral és a közepébe egy vaníliarudat teszünk,
az üveget pedig lezárjuk.
|