Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Pikáns babsaláta
(Marton János receptje)

Hozzávalók:
1 fej zöld lollo;
1 fej lollo rosso;
2 fej lilahagyma;
4 db paradicsom;
szójaszósz;
balzsamecet;
30 dkg konzerv fehérbab;
30 dkg konzerv vörösbab;
1,5 dkg ketchup;
1 db citrom;
1 csokor snidling;
1 csokor bazsalikom;
0,5 dl étolaj;
1 fej fokhagyma;
4 db tojás;
1 csokor zöldhagyma;
4 szelet toast kenyér;

Elkészítés:
A salátákat keverõtálba tépkedjük. A lilahagymákat felszeleteljük, és a salátához adjuk. Sózzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomokat. Szójaszósszal, balzsamecettel ízesítjük. Hozzákeverjük a kétféle babot, kevés friss citromlevet csepegtetünk hozzá, és állni hagyjuk.
Az öntethez a ketchupot összekeverjük õrölt fehérborssal, sóval, pár csepp citromlével, bazsalikommal, snidlinggel, 0,5 dl szójaszósszal, 0,5 dl balzsamecettel, 0,5 dl olajjal, és a karikára vágott zöldhagymával.
A toast kenyereket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük, és a tányérra helyezzük. A tányér közepére tesszük a salátát, és az egészet átvonjuk az öntettel. Négybe vágott fõtt tojásokat adunk mellé. Bazsalikommal díszítjük.

Tipp:
-Mértéktartóan fûszerezzünk, minden íz az étel jellegéhez igazodjék. Kezdetben csak csipetnyi, késhegyni adaggal fûszerezzünk, és készítés
közben többször kóstoljuk meg az ételt.

-A bab fûszerei:babér, bazsalikom, borsfû, fokhagyma, kapor, pirospaprika,vöröshagyma,Chili

Saját készítésû chilipor:
1 csészényi szárított chili paprika,
vagy 3/4 csészényi morzsolt,
erõs pirospaprika pehely
1/4 csészényi orölt római kömény
2 evokanál fokhagyma por
1 evokanálnyi oregáno
1 evokanál cayenne bors,

Távolítsuk el a paprikacsutkákat és a magok nagy részét, majd törjü össze a csöveket durvára. Tegyük az összes hozzávalót egy darálóba, majd öröljük porrá. Várju meg, amíg leülepszik, csak utána nyissuk ki a darálót! Tárolás:jól záródó üvegcsében száraz, huvös, fénytõl védett helyen!

-A megmaradt fél fej vöröshagyma friss marad, és szagát sem árasztja, ha a vágási felületet vékonyan bekenjük egy-két csepp olajjal.

-A túl érett paradicsomot sem szabad kidobni: forrázzuk le, hámozzuk meg és fagyasszuk le. Késõbb fel lehet használni.De ebbe a raguba is helye van így elõ sorban azt javaslom ,hogy a babraguba dobjuk bele.

-A fokhagymagerezdet könnyebb szétnyomni, ha elõtte kicsit megsózzuk.
- Ha túl sokáig pirítjuk a fokhagymát akkor keserû lesz. Ezért mindig csak rövid ideig hagyjuk a serpenyõben.


Nyomtatás
Korábbi receptek: