Pikáns babsaláta
(Marton János receptje)
Hozzávalók:
1 fej zöld lollo;
1 fej lollo rosso;
2 fej lilahagyma;
4 db paradicsom;
szójaszósz;
balzsamecet;
30 dkg konzerv fehérbab;
30 dkg konzerv vörösbab;
1,5 dkg ketchup;
1 db citrom;
1 csokor snidling;
1 csokor bazsalikom;
0,5 dl étolaj;
1 fej fokhagyma;
4 db tojás;
1 csokor zöldhagyma;
4 szelet toast kenyér;
Elkészítés:
A salátákat keverõtálba tépkedjük.
A lilahagymákat felszeleteljük, és a salátához
adjuk. Sózzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomokat.
Szójaszósszal, balzsamecettel ízesítjük.
Hozzákeverjük a kétféle babot, kevés
friss citromlevet csepegtetünk hozzá, és állni
hagyjuk.
Az öntethez a ketchupot összekeverjük õrölt
fehérborssal, sóval, pár csepp citromlével,
bazsalikommal, snidlinggel, 0,5 dl szójaszósszal, 0,5 dl
balzsamecettel, 0,5 dl olajjal, és a karikára vágott
zöldhagymával.
A toast kenyereket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük,
és a tányérra helyezzük. A tányér
közepére tesszük a salátát, és az
egészet átvonjuk az öntettel. Négybe vágott
fõtt tojásokat adunk mellé. Bazsalikommal díszítjük.
Tipp:
-Mértéktartóan fûszerezzünk, minden íz
az étel jellegéhez igazodjék. Kezdetben csak csipetnyi,
késhegyni adaggal fûszerezzünk, és készítés
közben többször kóstoljuk meg az ételt.
-A bab fûszerei:babér, bazsalikom, borsfû, fokhagyma,
kapor, pirospaprika,vöröshagyma,Chili
Saját készítésû chilipor:
1 csészényi szárított chili paprika,
vagy 3/4 csészényi morzsolt,
erõs pirospaprika pehely
1/4 csészényi orölt római kömény
2 evokanál fokhagyma por
1 evokanálnyi oregáno
1 evokanál cayenne bors,
Távolítsuk el a paprikacsutkákat és a magok
nagy részét, majd törjü össze a csöveket
durvára. Tegyük az összes hozzávalót egy
darálóba, majd öröljük porrá. Várju
meg, amíg leülepszik, csak utána nyissuk ki a darálót!
Tárolás:jól záródó üvegcsében
száraz, huvös, fénytõl védett helyen!
-A megmaradt fél fej vöröshagyma friss marad, és
szagát sem árasztja, ha a vágási felületet
vékonyan bekenjük egy-két csepp olajjal.
-A túl érett paradicsomot sem szabad kidobni: forrázzuk
le, hámozzuk meg és fagyasszuk le. Késõbb
fel lehet használni.De ebbe a raguba is helye van így elõ
sorban azt javaslom ,hogy a babraguba dobjuk bele.
-A fokhagymagerezdet könnyebb szétnyomni, ha elõtte
kicsit megsózzuk.
- Ha túl sokáig pirítjuk a fokhagymát akkor
keserû lesz. Ezért mindig csak rövid ideig hagyjuk a
serpenyõben.
|