Prémium
Hungarikum Kereskedőház a kiváló minőségű magyar termékek érdekébene
2009. február 10-én, a Hotel Mercure Budapest ad otthont annak a konferenciának, mely hivatalosan is útjára indítja a Magyar Áruk Webáruházát. A Premium Hungarikum Egyesület azért alakult meg 2004-ben, hogy összefogja a Kárpát medence mindazon kis- és középméretű élelmiszeripari, és kapcsolódó vállalkozásait, amelyek egyedülálló minőséget állítanak elő, természetes alapanyagok, és környezetbarát technológia felhasználásával. |
|
5 éves
Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete
Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete, az Északi-sarkot
paprikás csirkével meghódító Lucullus Baráti Társaság (Lucullus
BT) a napokban töltötte be működésének 5. évét. A jeles alkalomból
az alapításkor felszolgált 28 fogásos kínai vacsorát rekonstruálták
az Új Lanzhou kínai étteremben, Wang Qiang kínai mesterszakács interpretációjában.
|
|
Óriás
Mikulás, hóember és fenyofa mézes sütemény az Ország Karácsonyán
6 kiló lisztből, 3-3 kiló mézből és cukorból, 15 tojásból, és jócskán adagolt mézes fűszerkeverékből készült az a három, egyenként közel két méteres, óriás hóember, karácsonyfa és Mikulás alakú mézes sütemény, amelyet az Ország Karácsonyára kilátogató gyerekek díszítettek fel szombaton a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal rendezvényén a legfiatalabbak krampuszok segítségével díszítették cukormázzal a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által megalkotott mézeskalácsokat magvakkal, szárított gyümölccsel. |
|
Szerda
hajnalban érkezik Budapestre az Ország Karácsonyfája
December 3-án hajnalban ezúttal a Bükki Nemzeti Parkból érkezik a budapesti Kossuth térre az idei Ország Karácsonyfája. A 18 méter magas lucfenyőt a szerdai nap folyamán díszítik a Parlament előtt. A különleges karácsonyfa fényei december 6-án 17.00. órakor, a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvénysorozat megnyitóján gyúlnak majd fel. |
|
Ismét
megnyitja kapuit a Meseváros a Kossuth téren
2008 adventjén Mikulásház, karácsonyi Mikulásvonat, óriás mézes sütemények, bábjáték, térzene és ünnepi postafiók várja sok más egyéb program mellett a gyerekeket és családokat december 6. és 21. között a Kossuth téren, az Ország Karácsonya rendezvényen. Idén a Mikulás valóban valamennyi gyerekhez szól a Mikulásházban: a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének közreműködésével hétvégenként jeltolmács segíti munkáját. A Miniszterelnöki Hivatal által már másodízben megszervezett programsorozaton emellett a látogatók karácsonyi szokásokkal ismerkedhetnek, és megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait. |
|
ÉLELMISZERIPARI
KIÁLLÍTÁSOK NYÍLTAK
A HUNGEXPO BUDAPESTI VÁSÁRKÖZPONTBAN 2008. november 18. Az idén 28 ország négyszáz kiállítója vesz részt az IFE FOODAPEST Nemzetközi étel, ital és vendéglátóipari valamint a FOODATECH Nemzetközi élelmiszer-gépipari és csomagolástechnikai szakkiállításokon a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. |
|
Megnyitotta
kapuit Budapesten a Rézangyal Bistro!
A hűvös őszi napok bearanyozására október 31-én megnyitotta kapuit az első budapesti pálinka bisztró a belváros szívében, a Madách tér 2. szám alatt. |
|
Mire
jó a pálinka?
Magyarország sajátosan szerencsés helyen található: éghajlati adottságainak, a makro- és mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően a gyümölcsök jól beérnek, kellemes cukor és savtartalommal, de az aromaviláguk is csodálatosan gazdag. Tőlünk délre ezek az illatok, ízek a nagy hőösszegnek és napfénytartamnak köszönhetően "elégnek", míg északabbra ki sem alakulnak, zöldebb jellegűek maradnak. |
|
Szent
Márton-napi Újbor Ünnep Noszvajon november 8.-án
Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". |
|
Szent
Márton Újborfesztivál és Libator
Szentendre-Budapest, 2008. november 28. - ,,Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartotta a mondás. A Skanzen idén is gondoskodik arról, hogy ez ne történjen meg, így immár hatodik alkalommal rendezi meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort november 8-án és 9-én, szombaton és vasárnap. |
|
Csabai
Kolbászfesztivál
Ahogy Tokajról a jó bor, Makóról a hagyma, úgy Békéscsabáról a Csabai
kolbász jut sokaknak eszébe. |
|
Hoventa 2008
október 14-17.
Magyarország legnagyobb, legszélesebb kínálatot képviselő vendéglátó- és szállodaipari szakkiállítása, a Hoventa idén október 14-17. között várja látogatóit a Budapesti Vásárközpont ,,A" pavilonjában. A korszerű technológiákat, eszközöket, berendezéseket, a gasztronómiában
nélkülözhetetlen alapanyagokat felvonultató kiállítást idén is számos
szakmai bemutató és előadás kíséri, ezekből kínálunk most ízelítőt. |
|
Budavári
Pálinka- és Kolbászfesztivál
2008. október 10-12. A Pálinka - és Kolbászfesztiválnak a főváros talán legszebb helyszíne
a Budai Várnegyed Savoya terasza ad otthont. A Magyar Pálinkamarketing
Nonprofit Kft. a hungarikumok igazi értékére szeretné felhívni a figyelmet,
céljuk nemcsak a hagyományőrzés, hanem ezek megismertetése a magyar
és a külföldi látogatókkal. |
|
"Asztalodon
az életed, avagy a jótevés napja"
VI. Etyeki Kezes-lábos - 2008. szeptember 20-21. Kézműves gasztronómiai fesztivál Keressük az élő embert az élő tájban, akinek kell a föld, kell a szép, kell a jó, kell az öröm, és aki óvni is tudja a fontos dolgokat. Aki nem fillérben számolja az időt. Keressük a péket, aki gabonából készíti a kenyeret, keressük a lekvárfőzőt, aki a legjobb gyümölcsöt gyűjti, a sajtkészítőt, aki teljes tejet használ. Keressük az embert, aki a maga két kezével gondozza környezetét. |
|
Szüret anno
- borkóstolás most!
Szüreti Sokadalom a Skanzenben - Szeptember 13-14. Szentendre, 2008. szeptember 8. - Jövő hétvégén nem csak a megyeri híd nyílt napja miatt érdemes Szentendre felé venni az útirányt, hanem azért is, mert a Skanzenben Szüreti Sokadalom lesz szombaton és vasárnap a 17. Budapesti Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál programjainak keretében. |
|
XII. NEMZETKÖZI
TISZAI HALFESZTIVÁL 2008 Szeged
"A SZEGEDI HÍD ALATT..." 2008. szeptember 04 - 07. A fesztiváli halfőzők a világhírű szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a halételek népszerűsítése érdekében alapított Halfőző Érdemrend elnyeréséért minden év szeptember első hétvégéjén mutatják be halfőző tudásukat. Ön is vegyen részt vendégként, halfőzőként vagy a hagyományőrzés támogatójaként a színes, nyárvégi gasztronómiai fesztiválon! |
|
Töltsük újra!
- 5. Borfalu Budapesten
Augusztus 19-én, kedden este immáron ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Borfalu Budapesten az Ötvenhatosok terén (volt Felvonulási tér). Az 5. Borfalu hat napos rendezvényén a magyar borfalvaké, a muzsikáé és a jó hangulaté lesz a főszerep. Öt évvel ezelőtt fölmerült a szervezőkben a gondolat: habár a mondás szerint a jó bornak nem kell cégér, mégis muszáj lenne valahogyan hírét vinni hazánk finom borainak. S a Borfalu vándorló rendezvénysorozata ennek a cégérnek szerepét vállalta magára: a magyarországi borászatok bemutatását, az 588 bortelepülés lehető legteljesebb gazdagságában történő megjelenítésén keresztül itthon és külföldön is. |
|
Pörkölt
30-féle módon, és a művészvilág legjava a SzeptEmber Feszten!
Az ország kedvenc ebédje, pörköltparádé, sztárfőzőcske, Talmácsi Motorsportiskola, veterán autók, sakkszimultán Vitray Tamás vezetésével, hogy csak néhány kulcsszót említsünk a szeptember 5-7. között megrendezendő SzepEmber Feszt, és a Heinz Média Grill Verseny eseményeiből. |
|
Az
ország tortája idén: Szatmári szilva torta
Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. |
|
Szeged, Újszegedi Liget, Fősétány
2008. augusztus 15-20. A 2008. évi fesztivál-nyár augusztusi programjainak kiemelkedő színfoltja az évenként megrendezésre kerülő Szegedi Nemzetközi Grillfesztivál. A szervezők igazi gasztronómiai élvezetekkel szeretnék a nyári hangulatot növelni; a hazai grillezés hagyományait megőrizve, teret adnak a nemzetközi konyhák bemutatkozásának. A kulturális programokkal tarkított 6 napos Fesztivál szorosan illeszkedik a város rendezvényeinek sorába. |
|
A név nem véletlen, mivel nem egy unalmas cukrászdát találunk a megszokott francia krémessel és a többi hagyományos sütivel, hanem egy modern, színes és elegáns üzletet, ami teljesen más, mint amit eddig megszoktunk. |
|
A barista versenyek, mixerversenyek keretében mérkőzhetnek meg a kávé és koktél készítés művészei. A kávé és koktélkészítés nem más, mint művészet, ahol a baristák fényes, tetszetős gépeken zenélő muzsikusok, a mixerek pedig nemcsak lenyűgöző akrobaták de finomérzésű, lágy húrokat pengető, kreatív hagyományőrzők is. |
|
A koktélivás már a XVI. században népszerű volt, de a koktél terminológia csak az 1920-as években terjedt el. A legöregebb még ma is készített koktélkreációk az 1800-as évekből származnak. Igazán nagy lendületet a XX század első felében kapott a koktélok világa és egyre több, számunkra is ismerős elnevezés jelent meg az itallapokon, többek között a French 75, a Side car vagy a Presidente. Kuba, azaz inkább Havanna a szomszédos Usában "tomboló" alkoholtilalom lévén lett a koktélélet egyik központja és ebből az időből származó trópusi koktélok, mint a Cuba Libre, a Daiquiri vagy a Mojito a mai napig közkedveltek. |
|
A
Magyarok Nagy Asztala 2008. július 4-6. Budai Vár
Július 17-én a Budai Várban levő Korona cukrászdában zajlott le A Magyarok Nagy Asztala elnevezésű rendezvény sajtótájékoztatója, melyen hazánk jeles újságírói, rádiósai, illetve tévései jelen voltak. Patinás környezet, reneszánsz ruhába öltözött lányok, és ínycsiklandozó étkek mellett az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, illetve a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend képviselői köszöntötték a résztvevőket, és újabb információkat közöltek a rendezvénnyel kapcsolatban. |
|
Hazánk egyik legnívósabb gasztronómiai fesztiválja kerül megrendezésre, immár második alkalommal, 2008. július 4-6. között, a történelmi hagyományokkal rendelkező Budai Várban. A fesztivál egy csodálatos időutazás, mely során a látogatók megismerhetik gasztronómiai, és kulturális örökségünk jellegzetes történéseit, ételeit, italait. |
|
Egyetlen magyar termékről mondhatjuk el, hogy az Európa-szintű hírnévre tett szert és többpárti egyetértést vívott ki magának a magyar parlamentben. Ez az érdem a pálinkáé. A kulturált pálinkafogyasztás iránti egyre magasabb igényt kihasználva kóstolóházat álmodtak, építettek és avattak a hétvégén a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosai. |
|
XIV. Szegedi Borfesztivál Telt házas, jó hangulatú, színvonalas borfesztivál
lesz Szegeden. Hogy mi erre a biztosíték? Az eddigi tizenhárom találkozó,
továbbá Szeged közismert vendégszeretete, valamint a helyi borissza
publikum szakértelme.
|
|
Megnyílt Wang Qiang mester második étterme Újabb színfolt hazánk ázsiai gasztronómiai palettáján
Wang Qiang mester második étterme, amely a szecsuáni konyhából ad
ízelítőt az ellátogatóknak. Hazánk egyetlen kínai sztárszakácsának
ételeit, aki már többek között szerepelt a Tv Paprikában is, most
már mi is megkóstolhatjuk személyesen is, ha ellátogatunk Budapesten
a Telepy utcai éttermébe. Az étterem nagyon hangulatos és barátságosan
berendezett. Nyáron a kerthelységben is elfogyaszthatjuk ételsorunkat,
amely még hangulatosabbá teheti étkezésünket a barátainkkal.
|
|
XIII. EHETŐ VIRÁGOK NEMZETKÖZI FESZTIVÁL ZÖLDSÉGSZOBRÁSZAT Bor- és Pálinka-szépségverseny
AGRÁRGAZDASÁGI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR 2008. május 30. és június 1. között T.G.-VIRÁGDEKOR SZAKKÉPZŐ ISKOLA Kecel, Május 1. tér 13. (Szilos) |
|
Teltházas andalúz mesterkurzus magyar séfeknek - Kezdetét vette az Andalúz Gasztro-Napok c. rendezvénysorozat Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) és a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület szervezésében egynapos andalúz mesterkurzusra került sor a VII. kerületi VIK Vendéglátóipari Iskolában. A magyar séfeknek szóló rendkívüli eseményt - a cordobai El Choco étterem számos kitüntetéssel büszkélkedhető andalúz mesterszakácsa, Kisko García tartotta Budapesten. Az esemény célja az volt, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a Magyarországon a jelentőségéhez képest még sajnos módfelett alulreprezentált andalúz és spanyol gasztronómiai kultúrával, és saját éttermeikben is reprodukálják majd az elkészült fogásokat. A mesterkurzuson a következő ételek voltak benne a "tananyagban": |
|
VI. Tavaszcsalogató és Országos Citeratalálkozó (2008. április 19.) Mindenkit szeretettel vár a Zákányszéki Ifjúsági Önkormányzat! A rendezvény helyszíne a sportcsarnok és környéke. |
|
|
|
Az Andalúz ételekről Andalúzia Spanyolország legdélebbi részen terül el, közel Afrika sivatagi katlanjához, a Mediterraneum legendás vidékén. Ennek a vidéknek a nyugati része a Heraklész oszlopaiként elhíresült tengeri szoros, amelyet évezredeken át az európai ükeink által ismert világ végeként tartottak számon. Innen tovább kezdődik a szirének, sárkányok, és mindenféle meselény birodalma, amelynek a végéhez érve a gyanútlan hajós egy régi legenda szerint azon veszi észre magát, hogy elért a világ végére, és egészen egyszerűen belehull a vak, sötét, üres semmibe. |
|
Összecsapott a Vacsoracsata és a Hal a tortán A két délutáni főzőműsor, a Hal a tortán és a Vacsoracsata ugyanazon a napon, ugyanabban az órában kezdődött, nehogy az otthon pakolászó háziasszonyok mindkettőt megnézhessék. Bár nem hinnénk, hogy bárkit is érdekel, hogy főz Gáspárné Bea, az RTL-közeli médiaszemélyiségek legyőzték Gesztesi Károlyt és Rúzsa Magdit. |
|
Veszélyben a felhőtlen gyermekkor? |
|
Az Ország Karácsonyán mesevárossá épül át a Kossuth tér |
|
Meryl Streep szakácsnő lesz Az Oscar-díjas Meryl Streepnek elege van a kőkemény női szerepekből
és azt szeretné, ha végre felfedeznék laza és játékos oldalát is.
Most úgy tűnik, imái meghallgatásra találtak. |
|
Spanyolíva
Olívaolaj-Spanyolország
folyékony aranya
Mi jut eszébe Spanyolországról? A jó foci, a bikaviadalok, a vérforraló
flamenco? Ha igazi ínyenc, akkor az olívaolaj! Csatlakozzon a klubhoz,
és élvezze annak minden előnyét! |
|
Újbor Ünnepe Szent Márton Napján Márton napja évszázadokon keresztül a gazdasági év kiemelkedő zárónapja és az adventtel összefüggő negyvennapos böjt kezdete volt. Bortermő vidékeken már régen szokásba jött, hogy Márton napján töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy "mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett". A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk. "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak" - hangzik a mondás. |
|
Főzni is remekül tudnak kiváló sportolóink A hétvégén nem mindennapi eseménynek adott otthont Siófok. A Balaton
fővárosában világbajnok sportolók egy világbajnok szakáccsal együtt
világcsúcs-kísérletben vettek részt. |
|
Ízlelõ Show a gasztronómiai esemény 2007. október 19-21 között, harmadik alkalommal kerül megrendezésre
a Syma- Sport és Rendezvényközpontban az Ízlelő Show. A rendezvényen
minden az otthoni főzés, a konyha körül forog - ételek, italok, konyhai
eszközök és kiegészítők mutatkoznak be élőben, számtalan színes programmal
körítve. |
|
Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2007 "A SZEGEDI HÍD ALATT..." 2007. augusztus 30- szeptember 2. Tizenegyedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek " A SZEGEDI HÍD ALATT...", és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et. |
|
Sztárok és cukrászok készülnek az "Ország Születésnapjára" Különleges receptet alkotott a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Ország Születésnapjára, augusztus 20-ára. Az "új hungarikum" összeállítói és Budai Bernadett kormányszóvivő mellett számos ismert hazai személyiség - Karsai Zita, Csollány Szilveszter, Schobert Norbert, Magony Szilvi, Palcsó Tamás, Lola - csatlakozott a Miniszterelnöki Hivatal felhívásához, és süt tortát a nemzeti ünnepre. |
|
Hatalmas siker a Balatoni Hal- és Borünnep Ötödik alkalommal rendezik meg idén a Balatoni Hal- és Borünnepet, melynek megnyitóját péntek este tartották Balatonfüreden, a Tagore-sétányon. A balatoni borokat és halakat népszerűsítő rendezvénynek Balatonfüred és Csopak neves pincéi és éttermei is helyet adnak. A Veszprém megyei közgyűlés elnöke szerint azok a tó parti települések ahol vannak ötletek, van kreativitás és sok újat tudnak kitalálni azok életképesen fejlődnek, Balatonfüred erre a legjobb példa. |
|