A múlt héten tovább ismerkedtünk az élesztős tésztákkal, azon belül pedig a kevert élesztősökkel. Kuglófot sütöttünk.
Egy kuglóf otthoni elkészítése nem nagy ördöngősség. Aki nem mert még megpróbálkozni vele, azt megnyugtatom, nincs mitől tartania, ugyanis a legfontosabb, ami kell hozzá: jó minőségű élesztő, a kelesztéshez megfelelő hőmérséklet biztosítása, és ami tényleg csak rajtunk múlik, az a sok türelem. A „legnagyobb” feladat összeállítani a kuglóftésztát, utána szinte már csak pihentetni, keleszteni kell. Szóval nem javasolt éhesen hozzá fogni azzal az elhatározással, hogy mi már most langyos kuglófot szeretnénk enni vajjal, lekvárral megkenve, mert az garantált, hogy a falat fogjuk kaparni, hogy mikor lesz már kész. :) Elkészítése 2,5-3 órát is igénybe vesz, de mindenképpen megéri, mivel gyönyörű és isteni finom csodák kerülhetnek ki a kezeink alól, mindenféle felesleges adalékanyag mellőzésével, ami a bolti kuglófoknak mindig olyan gyári, mű ízt kölcsönöz.
Hogy mire kell figyelni az élesztős tészták elkészítésénél, illetve mik lehetnek a buktatók, és azt hogyan küszöbölhetjük ki, arról a harmadik heti blogbejegyzésben írtam részletesen.
De nem is akarom tovább kerülgetni a forró kását, lássuk a kuglóf alapreceptjét!
Ez egy kis adag, de ha szeretnéd, természetesen arányosan tetszés szerint alakíthatod az alapanyagok mennyiségét.
25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1,5 g élesztő, 1,5 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Mint ahogy azt már az élesztős tésztáknál megszokhattuk, először kovászt készítünk (a harmadik heti bejegyzésben ezt részletesen ismertettem). Amíg várjuk, hogy az élesztőgombák elkezdjenek magukhoz térni, egy tálban porcukorral habosra kikeverjük a margarint, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezután az összes többi hozzávalót fakanál segítségével keverjük hólyagosra (otthon természetesen dagasztógépet is bevethetünk ;) ). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. (30-40 perc) Ha márványkuglófot szeretnél készíteni, válaszd ketté a tésztát és az egyikbe keverj ízlés szerint kakaóport, de fahéjjal is megbolondíthatod. Újabb pihentetés következik. (30 perc) A kuglófformát kivajazzuk vagy olajozzuk és beszórjuk liszttel. A márványosságot több féleképpen is kialakíthatod. A két tésztából készíthetsz rudakat és a kettőt összefonod. Vagy egyforma nagyságúra kinyújtod a két tésztát, a fehérre ráteszed a kakaós részt és felcsavarod. A legegyszerűbb változat pedig, ha kanállal, vagy amivel jól esik a fehér és a kakaós tésztát felváltva rakosgatod bele egymás mellé a kuglófformába. A tetejét megkenjük olajjal, hogy ne repedjen ki kelesztés közben, mert hogy újra ez következik: a tészta duplájára kelesztése. (20-30 perc) Végre elérkeztünk a sütéshez. A kuglófot két ütemben sütjük, először 180°C-on, ami felhúzza a tésztát, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 160°C-ra, ami arra jó, hogy a belseje is megsüljön, ne csak a külseje. Sütés után várunk pár percet, majd rácsra borítjuk és khmm…teljesen kihűtjük. :)
Sajnos a miénk nem sikerült túl jóra, legalábbis ami a látványt illeti. Vagy az élesztő nem volt jó, vagy túl hideg volt, és mi inkább az utóbbira gyanakszunk. Volt aki hozott magával otthonról kuglófformát, azok jobban sikerültek. A gyakorlatvezető egyébként nagyon dicsérte a szilikon formákat. Elvileg nagyon egyszerű velük dolgozni, nem kell kikenni semmivel és úgy is nagyon egyszerűen kiborítható a sütemény a formából. Csak arra kell vigyázni, hogy a sütőben nagyon fel tud melegedni.
Ha nem szimpatikus ez a recept, vagy félsz, hogy te is úgy jársz majd, hogy olyan eredményt fogsz kapni, mint mi, találsz itt a Gasztrostudio.hu-n más fajta kuglóf recepteket is. Ajánlom például a Karamellizált márványkuglófot! ;)
A jövő héten őszi szünet lesz a suliban, így a blog is most egy hétig szünetelteti magát. Utána azonban egy kis karácsonyra hangolódásként bejglivel és pozsonyi kiflivel térek vissza. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan lesz olyan szép megrepedezett, márványos a tetejük, mindenképpen tarts velem!
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025