Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › UFF blog › Jókai bableves
Jókai bableves
300 g csülök
400 g tarkabab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
3 ek tejföl
só
bors
pirospaprika
petrezselyem
Csipetke:
1 db tojás
só
liszt
A csülköt és a babot is beáztatjuk egy-egy tálban egy fél napra.
A hagymákat és a répákat megpucoljuk, megmossuk. A sárgarépát és fehérrépát felkarikázzuk.
Első lépésben feltesszük a csülköt és a babot főni. Amikor már fél órája forr, akkor hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymagerezdeket, és a répa karikákat. Sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük. Kb. 1 óra alatt már elkészül a csülök, kivesszük, felkockázzuk. Közben elkészítjük a csipetkét is.
A tojást felverjük, picit sózzuk, majd a lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, összegyúrjuk. A csülök kockákat visszatesszük, és a csipetkét belecsipkedjük a levesbe. (TIPP: Ha túl sok a csipetke, akkor le is lehet fagyasztani, és legközelebb kiolvasztva bele lehet csipkedni egy másik levesbe.)
Amikor már megpuhultak a zöldségek a levesben, akkor a tejfölt összekeverjük a pirospaprikával. Egy kis levet kiveszünk, hogy a hő különbségeket kiegyenlítsük, és összekeverjük a pirospaprikás tejföllel. Aztán belekeverjük a levesbe. Összerottyantjuk, és már tálaljuk is. További tejföllel díszíthetjük.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.