Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Somlói galuska gyorsan

Tudom, nem teljesen így készül az eredeti somlói galuska. Ez egy turbós változata, gyorsan elkészül és fantasztikusan finom a végeredmény. ..én mindig vevő vagyok egy kis általam összedobott somlóira :-)

 

 

Somlói galuska, ahogy én készítem

Hozzávalók: 25 db babapiskóta, 7,5 dl tej, 4 ek kristálycukor, 2 ek étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás puding, 5 dkg mazsola, egy marék dió, 2 dl tejszín, egy kis rum


A csokimázhoz kell: 3 ek kakaópor, 3 ek kristálycukor, 4-5 ek víz, 3 dkg vaj, 1 db maradék csokitojás/mikulás/nyuszi (főként ünnepek után szokott ezekből maradni).

Elkészítés: A mazsolát beáztatjuk egy kis vízbe, a diót felaprítjuk. 6 dl tejből, a pudingporból, a cukorból és az étkezési keményítőből sűrű puding állagú krémet készítünk, hűlni hagyjuk. A tejszínt keményre felverjük. Előveszünk egy szögletes jénai tálat és elkezdjük rétegezni a dolgokat. A maradék tejet egy pici rummal összekeverjük és ebbe mártogatjuk szépen sorba a babapiskótákat, majd a jénai tál alját kirakjuk vele. Ezután rákenjük a pudingkrém felét, megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával, újra egy réteg piskóta, újra egy réteg krém, rászórjuk a dió 3/4-ét, rákenjük a tejszínt. Az egészet betesszük a hűtőbe és elkészítjük a csokoládéöntetet. A csokoládéöntethez a kakaót, a kristálycukrot és a vizet gőz felett felolvasztjuk, elkeverjük benne a vajat és beleolvasztunk kb. 5 dkg csokoládét, kissé hűlni hagyjuk majd a tejszínhab tetejére csurgatjuk, dióval díszítjük. Akkor a legfinomabb, ha legalább egy éjszakát állni hagyjuk.