Mákos nyalánkság
Pár évvel ezelőtt ettem először mákparfét, azóta is folyamatosan kívántam.
Már többször próbálkoztam mákparfé készítéssel, de egyik sem volt az igazi.
Végre sikerült elkészítenem úgy, ahogyan nekem tetszik. Egyszerűen fantasztikus
az íze, aki a mákos desszerteket szereti, az ne hagyja ki. Számomra minden
ami mákos, az nyerő.
Mákparfé áfonyaöntettel
Hozzávalók: 1 zöldcitrom, 3 dl tej, 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor,
3 tojássárgája, 3 dl tejszín.
Az öntethez: áfonya, egy kis cukor, egy kis tejszín összeturmixolva.
Elkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A tejet
felforraljuk.
A tejbe belekeverjük a mákot, a citromhéjat, a cukrot, és állandóan kevergetve
lassú tűzön kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, kicsit
hűlni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tojássárgáját. Végül a tejszínt kemény
habbá verjük és azt is könnyedén a mákos masszához keverjük. A masszát
átlátszó fóliával kibélelt hosszúkás formába simítjuk, és a mélyhűtőben
rakjuk. Tálalásnál a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a
parfét tálra borítjuk. Meleg késsel szeletelve a gyümölcsös mártással
azonnal tálaljuk. (a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg)
|