Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Mákos nyalánkság

Pár évvel ezelőtt ettem először mákparfét, azóta is folyamatosan kívántam. Már többször próbálkoztam mákparfé készítéssel, de egyik sem volt az igazi. Végre sikerült elkészítenem úgy, ahogyan nekem tetszik. Egyszerűen fantasztikus az íze, aki a mákos desszerteket szereti, az ne hagyja ki. Számomra minden ami mákos, az nyerő.

 

Mákparfé áfonyaöntettel

Hozzávalók: 1 zöldcitrom, 3 dl tej, 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 3 tojássárgája, 3 dl tejszín.
Az öntethez: áfonya, egy kis cukor, egy kis tejszín összeturmixolva.


Elkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A tejet felforraljuk.
A tejbe belekeverjük a mákot, a citromhéjat, a cukrot, és állandóan kevergetve lassú tűzön kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tojássárgáját. Végül a tejszínt kemény habbá verjük és azt is könnyedén a mákos masszához keverjük. A masszát átlátszó fóliával kibélelt hosszúkás formába simítjuk, és a mélyhűtőben rakjuk. Tálalásnál a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a parfét tálra borítjuk. Meleg késsel szeletelve a gyümölcsös mártással azonnal tálaljuk. (a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg)