Bombajó!
Vendégeket vártam és torta készült. Végre egy torta, amit a nagyobbik
fiam is szeret! Ez már valami... A díszítés sajnos nem az erőségem, és
amire elkészül a torta addig már fáradt is vagyok. A charlotte tortákat
nagyon szeretem, sokféle variációja létezik, nem túl édes, könnyed kis
sütemény. Mivel bőven van a fagyasztónkban áfonya, így persze hogy áfonyás
charlotte lett belőle.
Áfonyás charlotte
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek porcukor, 1 csapott
mokkáskanál sütőpor. (gáztepsi méret!)
Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat alaposan
kikeverjük a cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, majd először a
cukros sárgáját, utána a sütőporos lisztet keverjük hozzá. A masszát sütőpapírral
bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25
perc alatt megsütjük. Melegen nedves konyharuhára borítjuk és rögtön feltekerjük.
Miután kihűlt, szétnyitjuk, áfonyalekvárral megkenjük és visszatekerjük.
Betesszük 15 percre a hűtőbe, amikor kivesszük, 1 cm vastagságú szeletekre
szeleteljük és egy mélyebb öblös tálat kibélelünk vele (úgy hogy félreteszünk
5-7 darabot amit majd a krém tetejére teszünk).
A krémhez: 2 csomag zselatin, 20 dkg áfonya (én a fagyasztóból vettem
ki), 6 dkg cukor, 4 dl tejszín
Elkészítés: Az áfonyát összeturmixoljuk, hozzákeverjük a cukrot. A zselatint
a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük 1,5 dl vízzel és kissé
hűlni hagyjuk. Hűlés után hozzákeverjük az áfonyához. Félretesszük és
időközben kemény habbá verjük a tejszínt majd a kemény habot belekavarjuk
az áfonyás krémbe. Ezt a tölteléket beleöntjük a piskótatekerccsel kibélelt
tálunkba. Hűtőbe tesszük. 15 perc után a maradék piskótaszeletekkel lefedjük
a krémet és visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt kiborítjuk. Fogyasztható:
kb. 5 óra múlva.
|