Gyümikenyér
A megmaradt tojásfehérjéket mindig lefagyasztom. Amikor összegyűl öt
- hat darab, akkor gyümölcskenyér készül belőle. Rájöttem, hogy a gyümölcskenyér
nagyon hálás sütemény. Elrontani nem nagyon lehet, egyszerű elkészíteni
és mutatós. Ezen kívül ezerféle módon elkészíthető, attól függően, hogy
éppen mi van itthon. Amióta felfedeztem a gyümölcskenyerek családját rengeteg
variációval találkoztam. A tegnapi gyümölcskenyér ribizlivel készült,
de hamarosan kivivel szeretném kipróbálni.
|
Gyümölcskenyér ribizlivel, csokoládéval
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 18 dkg porcukor, 10 dkg lecsöpögtetett ribizli
befőtt (de bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, akár friss gyümölccsel
is), 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, barack) 1 nagy narancs
reszelt héja, 1/2 narancs leve, 6dkg durvára aprított dió, 6 dkg étcsokoládé
darabokra vágva, 13 dkg liszt, fél tasak sütőpor.
Ezen kívül kevertem bele a végén még narancsdarabokat is!
A vegyes aszalt gyümölcsöt, a diót, az étcsokoládét, a lisztet és a sütőport
egy tálban összekeverjük. A lecsöpögtetett ribizlihez hozzáadjuk a narancs
héját és a fél narancs levét. A tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk,
utána beletesszük a porcukrot, majd a ribizlit végül a lisztes keveréket.
Jól elkeverjük. Margarinnal kikent, cukorral meghintett püspökkenyér/őzgerinc/
formába öntjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 35 -40 percig sütjük.
Kihűlés után kiborítjuk és tetszés szerint olvasztott csokoládéval megkenjük
(10 dkg jó minőségű étcsokoládé + 1 kanál olaj). Miután a csoki jól megdermed
pompásan szeletelhető.
|